Buitengewoon Boedapest; Travel vakantie

Buitengewoon Boedapest; Nu we nog steeds in een lockdown verkeren en het lenteweer eraan komt, begint het bij mij steeds meer te kriebelen om te reizen. Op dit moment doe ik niets liever dan wegdromen en terugblikken naar prachtige bestemmingen.

Boedapest is tot nu toe toch echt wel een van de favoriete plekken die ik ooit heb bezocht. Ik kan er niet over uitgepraat raken. De stad is vooral populair onder jongeren, omdat de prijzen er aanzienlijk lager liggen dan in de meeste steden.

Buitengewoon Boedapest

Buitengewoon Boedapest

Zo huur je al een appartement voor ongeveer €350 per week en kost een gemiddeld avondje uiteten ongeveer €10,-. Op pak en beet twee uur vliegen vanaf Eindhoven bevindt de Hongaarse stad zich. Mocht je nou ook vliegen via Eindhoven, zorg er dan ook voor dat je een airport Eindhoven parking reserveert voor je auto. Ik was nog nooit in Boedapest geweest en wist niet wat ik me erbij voor moest stellen.

Twee jaar geleden reisde ik in februari naar deze prachtige stad. Ik boekte samen met een vriendin een Airbnb waar we een week zouden verblijven. Het appartement bevond zich in de oude Joodse buurt van de stad.

sanne

Sanne


Uitgaan

De Joodse buurt is tegenwoordig een levendige wijk vol graffiti en een drukke uitgaanswijk waar veel restaurants, sportbars, cafeetjes en ‘ruïnebars’ te vinden zijn. Ruïnebars lijken aan de buitenkant normale gebouwen, maar van binnen zijn het gezellige kroegen met vaak oude meubels en allerlei soorten spullen zoals badkuipen en bijzondere decoraties waarvan je eigenlijk zou denken dat de ze er niet thuishoren. Mijn favoriete ruïnebar is ‘Szimpla Kert’ wat zich net een paar straten achter ons appartement bevond.

Szimpla Kert

Szimpla Kert

Boedapest kent buiten de Joodse wijk genoeg andere wijken met gezellige cafés, discotheken en bars. De ‘360 Bar’ is voor wie net zoals ik fan is van uitzichtpunten en rooftopbars een perfecte plek om een drankje te doen. Deze rooftopbar waar je een volledig 360 graden (vandaar de naam) uitzicht hebt over de stad, was voor mij zeker de moeite waard om te bezoeken.

Boedapest 360 Bar

Boedapest 360 Bar

In de winter staan er op het terras een soort iglo’s van plastic waar je lekker warm met je gezelschap in kan zitten. Naast de iglo’s zijn er ook tafeltjes in de buitenlucht waar je kan genieten van de ontzettend mooie zonsondergangen het geroezemoes op het terras. Overal hangen leuke lampjes die een gezellig sfeertje geven.


Lekker eten

Uitgaan is niet het enige dat goed kan in Boedapest. Als je van eten houdt, zit je in de Hongaarse hoofdstad zeker goed. De Hongaarse keuken is ontzettend lekker. Een van de bekendste gerechten is Goulash. Op straat (zeker in de winterperiode) staan allerlei kleine kioskjes met lekker eten zoals Lángos. Dit is een soort brood van oliebollendeeg met zure room, geraspte kaas en spekjes.

En ander typisch Hongaars gerecht is een stoofpotje van rundvlees en tomaat. Het wordt geserveerd met pepertjes (en ja, ze zijn pittig), koolsalade en gefrituurde pasta.

Stoofpotje van rundvlees met gefrituurde pasta

Stoofpotje van rundvlees met gefrituurde pasta

Het is een aanrader om een typisch Hongaars restaurant te bezoeken. Hier proef je het echte Hongarije, net zoals bij de kioskjes op straat. De prijzen van de gerechten liggen hier over het algemeen iets hoger dan elders, dat komt doordat de Hongaarse restaurants vooral een toeristische trekpleister zijn. Het restaurantje waar ik zelf van de keuken heb geproefd, is ‘Kispiac Bisztro’.

En voor wie het nog niet wist, Hongarije staat bekend om haar wijnen. Het land telt ruim 70.000 hectare aan wijngaarden. Verschillende tourorganisaties bieden wijnproeverijen of rondleidingen bij de wijngaarden aan.

Via Airbnb worden ook wijnproeverijen en bezoeken aan wijngaarden aangeboden. Zelf heb ik geen wijngaard bezocht maar op mijn eigen manier een proeverij gedaan door regelmatig in de supermarkt voor (€2!!) een goede fles wijn te kopen of er eentje bij het eten te bestellen.


Architectuur en geschiedenis

Naast al het eten en drinken is er in Boedapest genoeg te bezichtigen. De vele mooie gebouwen, uitzichtpunten (waaronder het reuzenrad), en de rijke geschiedenis van het land. Links en rechts zijn verschillende punten te vinden waar je op eigen initiatief een fiets kan huren. Met deze fiets kan je een tour door de stad maken en wanneer je er genoeg van hebt, de fiets weer op het juiste punt terugzetten. Of pak lekker de benenwagen.

Verdeeld over de stad zijn veel monumenten uit de communistische tijd te vinden en uit de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijk en bijzonder monument zijn de schoenen langs de Donau. Het verhaal achter het monument gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. Joodse mannen, vrouwen en kinderen werden in een rij langs de rivier opgesteld. Voordat zij werden neergeschoten en in het water vielen, werd hun opdracht gegeven eerst hun schoenen uit te doen, omdat leer kostbaar was. De lichamen werden met de Donau meegevoerd.

Schoenen aan de Donau

Schoenen aan de Donau

Een eind verder aan de oever van de Donau ligt het parlementsgebouw dat eerder de indruk wekt van een paleis dan een gebouw met een politieke functie. De bouw begon in 1885 en was pas klaar in 1903. Het gebouw is immens groot met welgeteld een oppervlakte van 17.745m².

Het gebouw is open voor bezoek en mag dus ook van binnen bezichtigd worden. Als EU-inwoner krijg je korting op de entree, mits je je paspoort laat zien. Het gebouw is niet alleen mooi om overdag te bezoeken, ’s avonds wanneer het donker is, is het volledige gebouw van buitenaf verlicht.

Boedapest; Parlementsgebouw

Boedapest; Parlementsgebouw

De mooiste plek die ik in Boedapest heb bezocht was het ‘Vissersbastion’. Waarvoor het bouwwerk ooit heeft gediend, is niet helemaal duidelijk. Het is in elk geval duidelijk dat het hoge gebouw een kerk is en je deze van binnen kan bezichtigen. De functie van alles wat er omheen ligt, is een vraagteken, maar wel een prachtig sprookjesachtig vraagteken.

De kerk en het bijbehorende plein zijn volledig ommuurd. Tussen de muren bevinden zich verschillende torentjes die door een wandelpad boven op de muren wordt verbonden. Maar vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over de rest van de stad.

Vissersbastion

Vissersbastion

Tijdens mijn bezoek aan Boedapest heb ik veel gelopen omdat de meeste bezienswaardigheden niet al te ver uit elkaar liggen en natuurlijk omdat ik een echte lekkerbek ben en die extra calorietjes er zo wel af liep. Mocht je van het openbaar vervoer gebruik willen maken, dan raad ik dat zeker aan. Het openbaar vervoer in de stad is veilig en makkelijk te gebruiken omdat alles overzichtelijk staat aangegeven.

In de metro’s kan je passen kopen voor een enkele rit, één dag en een aantal dagen waarmee je al het openbaar vervoer mag gebruiken. Op deze site vind je de verschillende tickets en bijbehorende prijzen. Natuurlijk wel even rekening houden met de vreemde valuta en wisselkoers.

Boedapest

Tijdens het schrijven van dit artikel ben ik weer helemaal weggedroomd en zit mijn hoofd ondertussen in Boedapest. Ondanks dat het ook daar op dit moment erg koud is, zou ik er nu graag zijn. Want zeg nou eerlijk, wie wil op dit moment niet naar een van zijn of haar favoriete bestemmingen reizen?

Liefs

Sanne

Volg:
Sanne van de Boomen
Sanne van de Boomen

Mijn naam is Sanne. Op dit moment studeer ik journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Schrijven, zoals hoort bij het vak journalistiek, is altijd al een van mijn passies geweest. Niet alleen schrijven; ik ben gek op reizen, dagjes weg en natuurlijk ook eten.

Find me on: Web | Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?