Truffels en wijn, een match made in fall

Truffels en wijn, een match made in fall

Truffels en wijn

Truffels en wijn: Heerlijk die herfst! Elk seizoen heeft zo zijn leuke kanten, maar de herfst is toch veruit mijn favoriet. Het seizoen waar een beetje melancholie gewoon even toegelaten is. We zeggen de zomer vaarwel en gaan langzaam de koudste en donkerste periode van het jaar tegemoet. En wat doen we dan met z’n allen? Onszelf lekker verwennen! En hoe doe je dat beter dan met lekker eten en een goed glas wijn? 


Wat zijn truffels?  

Wat zijn die zwarte knolletjes precies? De truffel is een bijzondere paddenstoel of zwam met een wel héél uitgesproken en typische smaak. Het zwarte goud – zoals ze deze kleine knolletjes ook wel eens noemen – groeit onder de grond en rijpt enkel in de winter. Het truffelseizoen komt er dus binnenkort aan en dat betekent dat het feest is voor heel wat truffelliefhebbers! Truffel is dan ook een delicatesse van formaat! Het perfecte klimaat voor de truffel? Zachte winters en warme zomers. Ze groeien voornamelijk in Italië. Daar worden ze ‘Tartufo’ genoemd.

We slagen er maar niet in om truffels artificieel te kweken, wat het natuurlijk extra speciaal maakt. In de supermarkt kan je ook truffelolie kopen, tegen een redelijke prijs, in bijna alle gevallen is dit ofwel een kunstmatig aroma of werd er een verwaarloosbare hoeveelheid truffel toegevoegd. The real thing zal je dus ergens anders moeten gaan zoeken.

Nog een leuk weetje: truffels zouden een afrodisiaca zijn.

Door hun muskachtige geur en aroma brengen ze voornamelijk vrouwen in hogere sferen. Of dit écht wetenschappelijk te bewijzen valt, is nog maar de vraag, maar sommige mythes laten we best onberoerd, gewoon omdat ze best leuk zijn om te geloven, nietwaar?  


Ga je een truffelgerecht serveren, dan moet je natuurlijk ook wel bijpassende wijn kopen.

Hoe truffels klaarmaken?  

We onderscheiden twee soorten truffels: witte en zwarte. Truffel schaaf je het best over een gerecht of in een saus, zo komt de smaak het best tot zijn recht. Je kan er echt alle kanten mee uit. Truffel geeft aan elk gerecht een extra dimensie. Ga je een truffelgerecht serveren, dan moet je natuurlijk ook wel bijpassende wijn kopen. Door zijn uitgesproken smaak kan een truffel qua wijnkeuze wel wat hebben.  

 


Welke wijn drink ik bij truffels?

Kies je voor wijn uit Frankrijk? Dan is een syrah uitermate geschikt. Eerder interesse in een Italiaanse pairing? Denk dan aan de Nebbiolo druif. Eigenlijk vooral wijnen met aardse tonen kunnen het wel vinden met deze bijzondere paddenstoel.  

Truffels en wijn

Pi: Truffels en wijn

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

 1. johmar
  3 december 2021 / 6:18 pm

  Oh maar die maak ik gewoon zelf zei ik toen mijn vriend eens zei ik ben dol op truffels maar ze zijn zo duur. Huh zei hij, hoe dan ? Bleken we het toch allebei over heel andere truffels te hebben.

  • Elsa
   Auteur
   4 december 2021 / 8:40 am

   haha… dat kan gebeuren ☻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?