Is de energierekening weer eens te hoog?

Is de energierekening weer eens te hoog?

Is de energierekening weer te hoog?

Is de energierekening weer eens te hoog? Dan wordt het tijd om eens op een rijtje te zetten hoe je nog meer geld kunt besparen op je energiekosten. Wordt het betere isolatie van de muur of vloer, een nieuwe verwarmingsketel, boiler of warmtepomp, of toch zonnepanelen?


Voor mij was de keuze vrij makkelijk. Mijn huis dateert van 1970 en de kozijnen waren aan vervanging toe. Omdat ook de houten gevelbekleding plekken met houtrot begon te vertonen, besloot ik er 1 groot project van te maken.

 

Is de energie rekening weer eens te hoog?

Toentertijd nam men het nog niet zo nauw met isolatie, dus had ik nu de kans om alles in een keer goed aan te pakken. Voor de gevelbekleding koos ik voor kunststof met een hout dessin. Niet van echt hout te onderscheiden. De kozijnen moesten van hardhout worden.


Nu nog een keuze maken voor het glas.

Mijn keuze viel op triple glas. Niet elk bestaand kozijn is hiervoor geschikt. Dit komt omdat je te maken hebt met een dikkere en dus zwaardere glassoort. Je kozijnen moeten dan aangepast worden met onder andere nieuwe scharnieren. Maar mijn kozijnen werden vervangen dus wilde ik ook meteen het beste glas.

De triple glas voordelen zijn een nog betere warmte isolatie, een lagere CO2 uitstoot (wat weer goed is voor het milieu) en een goede geluidsisolatie. Zo blijft in de winter de kou buiten en is het in de zomer lekker koel binnen.

Triple-glas-hr-6mm-sp-6mm-sp-6mm

Triple glas: hr-6mm-sp-6mm-sp-6mm


Nu hoor ik je zeggen, het beste glas is ook meteen duurder glas. Ja en nee.

De triple glas prijs is eenmalig zo’n 15% duurder dan dubbel glas maar bespaart je jaarlijks 10% extra op de energiekosten. Als je naast je ramen ook nog een ander deel van je huis isoleert, kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. Dit is de landelijke subsidie voor isolatie. Het kan zijn dat je wel 20% van je kosten terugkrijgt. Maar let op, dit geldt alleen als je minimaal 2 isolatiemaatregelen treft. Daarnaast is de subsidie op triple glas 3x hoger dan op dubbel glas. Hierdoor is er bijna geen prijsverschil meer ten opzichte van dubbel glas.


Terugkijkend op dit project ben ik blij dat ik voor het beste ben gegaan. Naast mijn jaarlijkse besparingen, heb ik er enorm veel wooncomfort voor teruggekregen. Mijn huis is in waarde gestegen en ik heb mijn steentje bijgedragen aan een beter milieu. 

Willen jullie ook dolgraag geld besparen op je energiekosten? 


Is de energie rekening weer eens te hoog?

Volg:
Camiel Rooyakkers
Camiel Rooyakkers

Mijn naam is Camiel. Ik houd van schrijven, lezen, sporten, vakantie en vooral voetbal kijken en er over te discussiëren.

Find me on: Web | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?