Autovakantie met kinderen: Tips autovakantie met het hele gezin

Autovakantie met kinderen: Op autovakantie met het hele gezin? Hier vind je handige tips om optimaal te genieten van de autovakantie met je baby en/of kinderen. Dit heb ik jaren op een rij gedaan.  

Jarenlang namen mijn vrouw en ik in de zomervakantie het vliegtuig naar zonnige oorden in Zuid Europa. Daar genoten we dan een dag of 10 van zon, zee en strand. Na de geboorte van onze eerste zoon wisten we dat de tijd van luieren op vakantie voorbij was.  

Ik had mijn vakanties, samen met mijn ouders, altijd doorgebracht in hotels en pensions. Mijn vrouw had in haar jeugd altijd gekampeerd en was daar razend enthousiast over. Omdat ik niets van kamperen wist, stelde ze voor om een compleet ingerichte bungalowtent te huren. Op die manier konden we als gezin kennismaken met het campingleven zonder meteen allerlei spullen aan te hoeven schaffen. Zo gezegd zo gedaan.  


Autovakantie met baby van 1 jaar;  

We wilden dolgraag naar het buitenland en een andere omgeving, maar ook weer niet te ver weg. Per slot van rekening hadden we nog nooit een autovakantie met een baby van 1 jaar beleefd. Dit vergt wel wat extra voorbereiding. Op locatie heb je natuurlijk ook babyspulletjes maar zorg dat je altijd een extra voorraadje van thuis meeneemt.

Denk dan met name aan babyvoeding, luiers, flessenwarmer, billencrème en babyshampoo. Onderweg zorgen voor voldoende afwisseling en pauzes. Tijdens het middagdutje van de baby kun je natuurlijk lekker doorrijden en flink wat kilometers maken.  

Uiteindelijk kwamen we uit in de Vogezen(Frankrijk). Ongeveer 500km van onze woonplaats Eindhoven. Deze vakantie was zo goed bevallen dat we na de geboorte van onze tweede zoon besloten weer een tent te huren. Ditmaal ging de reis naar de Cevennen in Zuid Frankrijk. Een stuk verder dan onze eerste autovakantie maar we wilden deze keer min of meer verzekerd zijn van goed weer. De Vogezen zijn niet voor niets zo groen! Aangezien deze autovakantie met kinderen ongeveer 1000km zou bedragen, moesten er wat voorbereidingen worden getroffen. 


Autovakantie en autoverzekering;  

In eerste instantie ga je op reis met een betrouwbare auto. Gelukkig was ik in de gelegenheid om een nieuwe auto te kopen zodat ik me daar geen kopzorgen over hoefde te maken. Bij nieuwe auto’s horen automatisch autoverzekeringen. Dit is nu eenmaal verplicht in Europa. Je kunt kiezen voor een WA verzekering. Oftewel, wettelijk aansprakelijk. Je bent dan verzekerd voor schade aan anderen. Kies je WA+, dan is diefstal, ruitschade en aanrijding met een dier, ook verzekerd.

De derde keuze is een allrisk verzekering of volledig casco. Dan heb je een aanschafwaarde garantie en is schade aan de eigen auto meeverzekerd.  

Tips autovakantie met het hele gezin

Tips autovakantie met het hele gezin


Autovakantie met gezin;  

Uiteraard moet je tijdens zo’n lange rit ook rekening houden met de kinderen. Je kunt er voor kiezen om ’s nachts of ’s avonds te rijden. Dit heb ik zelf ook eens gedaan. Het voordeel is dat het dan koeler is, de kinderen de meeste tijd slapen en het op de weg een stuk rustiger is. Het nadeel is dat het bijna de gehele reis heel stil is in de auto. En zie dan zelf maar eens wakker te blijven.

Ook vind ik het een nadeel dat als je eenmaal op de plaats van bestemming bent, de kinderen klaarwakker en super enthousiast zijn, en jij na een nacht doorrijden eigenlijk het liefst je bedje wilt opzoeken!  


Autovakantie kindvriendelijk;

Als je besluit om overdag te reizen moeten de kinderen ook beziggehouden worden. Dit kan op allerlei manieren. Neem voldoende speelgoed mee. Vergeet de favoriete knuffel niet. Zorg voor spelletjes. Van verschillende bordspellen zijn handige reisversies te koop. je kunt zelf een spelletje bedenken. Laat je fantasie werken. Een leesboek kan ook uitkomst bieden maar let op, kinderen kunnen daar ook wagenziek van worden. Tegenwoordig is er de mogelijkheid om ze via dvd speler of tablet, een film te laten kijken. Zoals je ziet zijn er keuzes genoeg om je kinderen bezig te houden in de auto. 


Autovakantie met gezin tips;  

Het is ook heel belangrijk om tijdens zo’n lange rit voldoende pauzes in te lassen. Langs de Franse tolwegen zijn voldoende picknick plaatsen met speeltoestellen waar de kinderen even uit kunnen razen. We hebben het nog niet over veiligheid gehad, terwijl dit eigenlijk op de eerste plaats moet staan. Zoals gezegd, ga op pad met een degelijke auto.

Zorg dat de reisdocumenten in orde zijn. Sluit een reisverzekering af. Zet de kinderen in een goedgekeurd autostoeltje. Heb een eerste hulpdoos bij de hand. Als er een ongelukje gebeurt, is het ook altijd handig om overgeefzakjes en vochtige doekjes bij de hand te hebben. Na deze tweede autovakantie met kinderen waren we om. Een jaar later besloten we een vouwwagen te kopen. Hier hebben we zeker 10 jaar plezier aan beleefd.

vakantie tips; 

Elke voorjaarsvakantie en zomervakantie trokken we erop uit. In het voorjaar stonden we aan de Zeeuwse kust en in de zomer ging de reis telkens naar Frankrijk. Iedere keer zochten we een ander deel van Frankrijk op. Wat een schitterend land. Na 10 jaar waren wij en de kinderen aan iets anders toe en zijn we onze vakanties anders in gaan vullen. De kinderen zijn inmiddels volwassen maar praten zelfs nu nog over deze vakanties. Wat hebben we samen een plezier beleefd. Heb ik jullie kunnen overtuigen om een autovakantie met kinderen te proberen? 

Autovakantie met kinderen

Volg:
Camiel Rooyakkers
Camiel Rooyakkers

Mijn naam is Camiel. Ik houd van schrijven, lezen, sporten, vakantie en vooral voetbal kijken en er over te discussiëren.

Find me on: Web | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?