Een uitvaart: hoeveel kost dat eigenlijk?

Een uitvaart - hoeveel kost dat eigenlijk

Een onderwerp waar je liever niet te vaak over nadenkt, maar dat soms wellicht toch door je hoofd spookt, is je overlijden. Je verwacht natuurlijk niet dat dat eraan zit te komen, je gaat ervan uit dat dat nog tientallen jaren duurt. Wel word je soms geconfronteerd met het onderwerp, wanneer je erover hoort van anderen of het overlijden van een dierbare meemaakt. Wanneer er iemand die dicht bij je staat komt te overlijden, realiseer je je pas wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een uitvaart. Daarom hebben we hier voor je op een rij gezet wat je kunt verwachten.

Verschil in kosten tussen begrafenis en crematie

Het eerste waar je over na moet denken, is de soort uitvaart die je organiseert. Een begrafenis kost gemiddeld namelijk €‎2.000 meer dan een crematie. Dat komt doordat je bij een begrafenis ook betaalt voor bijvoorbeeld de grafrechten. In Nederland kost een crematie gemiddeld €‎7.500,- terwijl een begrafenis gemiddeld uitkomt op €‎9.500,-. Dat is een flink verschil waar je dus rekening mee moet houden. Als je je nabestaanden in bescherming wilt nemen tegen deze kosten, kun je kiezen voor het verzekeren van je uitvaart. Op dit moment heeft 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten, juist om deze reden.

Wie regelt de uitvaart?

Wanneer er iemand komt te overlijden is het belangrijk dat je weet wie er verantwoordelijk is voor de organisatie van de uitvaart. Vaak zijn dit naasten, zoals een partner of kinderen. In sommige gevallen kunnen dit ook andere familieleden of vrienden zijn. Het kan ook voorkomen dat de overledene iemand heeft aangewezen die de organisatie op zich moet nemen. Een overledene kan daarnaast ook verzekerd zijn. Als hij of zij een crematie verzekering heeft afgesloten, kan het voorkomen dat (een deel van) de organisatie in overleg met de familie wordt gedaan door de uitvaartverzekeraar. In dat geval worden veel taken uit handen genomen door professionals die alles weten over het organiseren van uitvaarten.

Speciale wensen

Een overledene kan speciale wensen hebben voor zijn of haar uitvaart. Deze kan hij of zij bij leven genoemd hebben, maar ze kunnen ook opgenomen zijn in een uitvaartcodicil. Een uitvaartcodicil is een document waarin iemand onder andere zijn of haar uitvaartwensen kan aangeven. Het is een met de hand geschreven document dat is ondertekend en van de datum is voorzien. Van de kleding tot de genodigden, alles kan hierin worden genoemd. Dit maakt het voor nabestaanden een stuk gemakkelijker om de uitvaart te regelen, omdat alle (speciale) wensen hierin staan. Deze voor jezelf opstellen, is daarom ook verstandig. Zo weet je zeker dat al jouw wensen bekend zijn.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?