Vriendendiensten en schade: wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering?

Vriendendiensten en schade - wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering

Wat gebeurt er als je een vriend een handje helpt bij een klus in huis en daarbij per ongeluk schade veroorzaakt? Een vriendendienst zonder aansprakelijkheidsverzekering uitvoeren, is niet altijd verstandig. Het is belangrijk om deze verzekering te hebben, ook als je regelmatig bezoekers over de vloer hebt of als je zelf vaak bij anderen op bezoek gaat. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schade. Het is wel belangrijk om te beseffen dat niet alle aansprakelijkheidsverzekeringen vriendendiensten dekken.

Waarvoor heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je onbedoeld veroorzaakt aan en bij anderen. De kosten kunnen hoog oplopen, afhankelijk van de aard van de schade. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een vaas bij een vriend thuis, waardoor er schade aan de vloer ontstaat. Of het per ongeluk beschadigen van de auto van de buurman tijdens het parkeren. Het is dan fijn om te weten dat jouw verzekering deze schade dekt, en dat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien. Zonder aansprakelijkheidsverzekering ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze schade. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd tegen deze financiële gevolgen.

Wat is een vriendendienst?

Een vriendendienst is een dienst die je verleent aan een vriend, zonder dat je hiervoor betaald krijgt. Bijvoorbeeld het helpen met een klus in huis, het lenen van gereedschap of het uitlenen van een aanhangwagen. Ook tijdens zo’n vriendendienst kan er een ongelukje gebeuren. In sommige gevallen wordt de ontstane schade vergoed door jouw verzekeraar. Maar niet altijd, dat is afhankelijk van de situatie en de voorwaarden van jouw verzekeraar.

Voorbeelden van vriendendiensten

Wanneer je een vriend helpt met het verhuizen van zijn meubels en je stoot per ongeluk een dure vaas om, kan de schade gedekt zijn door je aansprakelijkheidsverzekering, afhankelijk van de voorwaarden van je verzekeraar. Het kan namelijk zijn dat er in de polisvoorwaarden van jouw verzekering een uitsluiting is opgenomen voor schade die wordt veroorzaakt tijdens vriendendiensten. Veel verzekeraars, zoals bij de aansprakelijkheidsverzekering Allianz Direct, hebben echter een clausule in hun polisvoorwaarden opgenomen waarin staat dat schade tijdens een vriendendienst gedekt is.

Maar als je een vriend of kennis helpt bij een klus in huis, dan kan het voorkomen dat er tijdens deze vriendendienst schade wordt veroorzaakt. Als je namelijk bij een vriend gaat schilderen en je laat per ongeluk een verfkwast vallen, waardoor er schade ontstaat aan de vloer, is dit vaak niet gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Dit komt omdat je in deze situatie als klusser wordt gezien. Als klusser ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je veroorzaakt tijdens het klussen bij iemand anders thuis.

Voorkom verrassingen achteraf

Een aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering om te hebben als je regelmatig bezoekers over de vloer hebt of als je zelf vaak bij anderen op bezoek gaat. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering goed door te lezen. Controleer of er een clausule is opgenomen over vriendendiensten en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Zo weet je zeker dat je ook tijdens een vriendendienst goed verzekerd bent en kun je met een gerust hart een handje helpen bij een klus in huis.

 

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?