Haken voor de lente plus Narcis haakpatroon

Haken voor de lente plus Narcis haakpatroon; Wat leuk dat je dit blog leest! Mijn naam is Iris van Meer en ik mag een gastblog schrijven voor ElsaRblog, super leuk! Mijn bedrijf heet Een Mooi Gebaar en bij mij kun je leren haken en meer dan duizend, veelal gratis, haakpatronen vinden.

Door de gezellige grote community op mijn Facebookpagina en groep, op Instagram én op Pinterest kom je terecht in een warm bad van mensen die jou graag willen helpen (leren) haken.

Haken voor de lente plus Narcis haakpatroon

Haken heeft gelukkig steeds een iets minder oudbollig imago en dat is terecht! Je kunt met haken alle kanten op: knuffels, poppetjes, kledingstukken, decoratie en dekens komen van je haaknaald rollen. Met relatief weinig gereedschap kun je lekker ontdekken of het haken wat voor je is.

Een haakproject neemt weinig ruimte in en is handig mee te nemen in auto (als bijrijder dan hè), trein of in de wachtkamer van de tandarts.

Haken voor de lente; Knuffels

Knuffels


Je kunt haken zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt: garen is te koop bij de Zeeman en Action in megabollen voor slechts €2, maar er bestaat ook mohair silk garen van €20 per klein bolletje 😉

Als je grote dekens maakt, gebruik je veel meer garen dan wanneer je kiest voor kleine sleutelhangers. Voor elk wat wils dus!

Haken voor de lente; Wollig Schaapje⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Wollig Schaapje⠀


Haken heeft bovendien een paar voordelen ten opzichte van breien: je kunt het makkelijker uithalen, je kunt het makkelijker wegleggen en je kunt er veel meer (3D) kanten mee op. Haken werkt ontspannend, mits je eenmaal de eerste frustrerende uren door bent.

Je kunt haken met een luisterboekje, podcast of muziekje aan, of juist lekker in de tuin terwijl je geniet van de vogeltjes dit voorjaar. Er staan allerlei lente-haakpatronen op mijn website. Ik heb een kleine selectie voor jullie gemaakt.

Haken voor de lente; deken

Deken

Haak bijvoorbeeld de Paaskrans, of onderdelen daaruit, maak paaseieren voor op de Paastafel, haak een klein konijntje of maak een heerlijke deken voor in de lounge set in de tuin.

Paaskrans

Paaskrans

Zie ik je gauw op de Een Mooi Gebaar website?


Haken voor de lente; Narcis haakpatroon

Narcis haakpatroon

  • Halve vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de haaknaald.
  • Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
  • Halfstokjes: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
  • Stokje: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. (Twee lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door beide lusjes.

    *Laat een lange draad over als je de schuiflus maakt, die heb je straks nodig om de kleine stampertjes in het midden van de narcis te kunnen maken. Houd ongeveer 20 centimeter draad over.


Begin: 

4 lossen, halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen. Je haakt de eerste toer in deze ring.


Toer 1 ;

2 lossen (telt als vaste), 11 vasten in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Je hebt nu 12 steken.


Toer 2 ;

Halve vaste in eerste steek, 6 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (zie foto boven).

Haak dan (halfstokje, halfstokje, stokje, stokje) zoals boven. 1 steek overslaan, halve vaste in volgende steek. 6 lossen (zoals boven) … vaste in tweede losse vanaf de haaknaald. Halfstokje, halfstokje, stokje, stokje. 1 steek overslaan, halve vaste in voglende steek (zoals boven). *6 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halfstokje, halfstokje, stokje, stokje. 1 steek overslaan, halve vaste in volgende steek*.

Herhaal vanaf * tot * nog 3 keer, tot je 6 blaadjes gemaakt hebt. HECHT NIET AF.


Toer 3 ;

De volgende fase bestaat uit het werken van vasten rondom elk blaadje. Als je naar boven werkt aan de rechterkant, pak je de ene losse lus van de losse op (zoals boven). Als je dan aan de linkerkant naar beneden werkt, haak je in beide lussen van de steken.

Begin rechts van het eerste blaadje, vaste in elk van de 5 lossen omhoog langs de rechterkant van het blaadje.

Helemaal bovenin je blaadje zie je een lusje dat niet echt een steek is, zie je het bij de stopnaald?  Haak 2 vasten in die lus om het puntje van het blaadje te maken (zoals boven).

Haak nu 1 vaste in elk van de 5 steken naar beneden.

Halve vaste in de basis van het volgende blaadje (zelfde plek als waar je de halve vaste in toer 2 maakte).

Blijf rondom de blaadjes werken: 5 vasten omhoog aan de rechterkant, 2 vasten in het puntje, dan 5 vasten naar beneden aan de linkerkant van het blaadje, dan halve vaste in dezelfde halve vaste als toer 2.

Hecht af, laat een 20 cm lange draad over.


Toer 4 ;

Je haakt deze toer uit de overgeslagen steken van toer 2, die steken die helemaal aan de onderkant midden van elk blaadje zitten.

Steek je haaknaald onder de eerste overgeslagen steek (zie boven) en trek een lusje van de nieuwe kleur op.

Missschien is het makkelijker om in deze steken te haken als je de blaadjes weg duwt terwijl je haakt.

2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde steek.

Ga naar de volgende overgeslagen steek en haak 2 vasten.

Haak 2 vasten in elke overgeslagen steek rondom, tot je 12 steken totaal hebt en weer bent waar je begon (foto boven).

De rest van deze toer haak je als een spiraal, dus je hebt een steekmarkeerder nodig of moet goed tellen!

Ga in de eerste steek en haak daar een vaste in, haak een vaste in elke steek rondom [12 vasten]

Haak nog een toer (12 vasten) in een spiraal, zoals boven.

Tenslotte maak je een klein schattig randje langs de narcis binnenkant.

In elke van de 12 steken haak je: halve vaste, 1 losse, halve vaste.

Hecht af, werk de oranje draadjes weg.

Nu gaan we de kleine binnenste stampertjes maken. Weet je die lange draaduiteinden nog?

Stop ze beiden door een stopnaald en duw de naald naar boven door het midden van de narcis (van achteren naar voren).

Steek de naald nu door hetzelfde gat weer naar beneden, van voor naar achteren dus dit keer, maar laat een lus

zo’n lus, groot genoeg om over je vinger te gaan.

Aan de achterkant van de bloem maak je een paar steekjes om de draad vast te zetten. (Wees voorzichtig dat je niet per ongeluk de lus veel kleiner trekt).

Knip dan de draadjes door en op lengte. Doorgeknipt…en afgeknipt.

Ps: wil je deze Narcis haakpatroon met foto’s erbij? ⇒  klik hier

Haken voor de lente plus Narcis haakpatroon

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?