Keukenmessensets: wat zijn de beste combinaties?

Keukenmessensets: wat zijn de beste combinaties?

Welke messenset geschikt is voor jou, hangt af van je behoeftes, kookgewoontes en budget. Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een messenset in plaats van ze afzonderlijk te kopen. Zo is een messenset meestal goedkoper dan losse messen van dezelfde kwaliteit. Fabrikanten geven vaak korting op complete sets in vergelijking met de totale prijs van losse messen. Bovendien zijn keukenmessensets ontworpen om elkaar aan te vullen, zodat ze een breed scala aan culinaire behoeften dekken. Zo matchen al je messen!

Om de beste set te kiezen is het goed om te bedenken welke messen je het meest nodig gaat hebben. Dit zijn de meest essentiële messen voor in jouw keuken:

 • Koksmes: Dit is het belangrijkste mes in de keuken, geschikt voor vlees, groente, fruit en vis. De lengte van het lemmet kan variëren van 20 tot 25 cm.
 • Universeelmesje: Een kleiner en lichter mes, ideaal voor precisiewerk en kleinere snijtaken.
 • Broodmes: Met een gekarteld lemmet, perfect om brood, gebak en harde groenten te snijden zonder ze te pletten.
 • Santoku-mes: Een zeer veelzijdig Japans mes, vergelijkbaar met het koksmes maar met een andere vorm en lemmet. Het ligt er dus aan wat je prettiger vindt werken of wat je mooier vindt ogen.
 • Schilmes: Dit mes heeft een kort en dun lemmet, perfect voor het schillen en snijden van fruit en groente.
 • Keukenschaar: Handig voor het snijden van kruiden en het openen van verpakkingen.

Last but not least raden we aan om altijd een messenslijper bij de hand te hebben. Dat is handig om je messen altijd in goede conditie te houden. Naast deze messen zijn er nog andere gespecialiseerde varianten, zoals messen om vis te fileren, uitbeenmessen of kaasmessen. Kijk dus goed naar welke messen je nodig denkt te hebben.

Messensets als cadeau

Messensets worden vaak beschouwd als cadeaus van hoge kwaliteit en zijn bedoeld voor enthousiaste koks of jonge koks die hun eigen keukenuitrusting beginnen op te bouwen. Een messenset wordt zo gekozen dat de messen elkaar aanvullen. Door een messenset van dezelfde fabrikant te kopen, krijg je uniformiteit in stijl, kwaliteit en design, wat zorgt voor een betere consistentie in je kookervaring.

Beste materialen voor keukenmessen

De materialen die gebruikt worden voor keukenmessen kunnen een grote invloed hebben op hun prestaties, duurzaamheid en gebruiksgemak. Hier zijn enkele van de meest gebruikte materialen voor keukenmessen:

 • Roestvast staal: Dit is het meest voorkomende en veelzijdige materiaal voor keukenmessen. Roestvast staal is corrosiebestendig en vergt daarom minder onderhoud dan bijvoorbeeld koolstofstaal. Er zijn verschillende varianten van roestvrij staal, elk met verschillende hardheids- en sterkte-eigenschappen.
 • Koolstofstaal: Hoewel koolstofstaal gevoeliger is voor corrosie dan roestvast staal, staat daarvoor tegenover dat koolstofstaal harder is en dus langer scherp blijft. Sommige mensen geven hier dus de voorkeur aan. Het is bij deze messen wel extra belangrijk dat je ze direct na gebruik met de hand afwast.
 • Damaststaal: Dit is een staalsoort die gemaakt is van verschillende lagen staal die samen gesmeed zijn. Het resultaat is een lemmet met een uniek uiterlijk en een uitstekende combinatie van hardheid en flexibiliteit.

De meest voorkomende materialen voor handgrepen zijn:

 • Hout: Houten handgrepen bieden een natuurlijke uitstraling en een warm, comfortabel gevoel in de hand. Ze vereisen echter meer onderhoud om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. Deze messen kunnen niet in de vaatwasser
 • Kunststof: Kunststof handgrepen zijn goedkoop, vochtbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Ze worden vaak gebruikt in goedkope of professionele messen. Deze kunnen vaak wel in de vaatwasser. Kijk altijd goed bij de specificaties van de messenset die je koopt om te kijken of dat voor die specifieke set ook geldt.
 • Roestvast staal of metaallegeringen: Messen met roestvaststalen handgrepen zien er modern uit en zijn gemakkelijk schoon te maken. Ze kunnen zwaarder zijn dan andere materialen.
 • Composietmateriaal: Sommige premium messen gebruiken handgrepen gemaakt van composietmaterialen, die de beste eigenschappen van verschillende materialen combineren, zoals hout en hars om duurzaamheid, comfort en esthetiek te bieden.

Inclusief of exclusief messenblok?

Messensets zijn verkrijgbaar met of zonder messenblok. De meest gebruikte messenblokken zijn gemaakt van hout: ze zijn elegant en geven een natuurlijke touch aan de keuken. Ze hebben vaak vakjes voor messen en zijn er in verschillende vormen en maten. Er zijn ook roestvaststalen varianten: ze zijn modern en vochtbestendig. Ze kunnen open of dicht en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Als je niet genoeg ruimte hebt op je keukenblad, kun je ook een magnetische messenstrip overwegen. Ze zijn praktisch en helpen om aanrechtruimte te besparen. Welke messenset en messenhouder je ook kiest, het is belangrijk om te investeren in messen van goede kwaliteit met roestvaststalen of koolstofstalen lemmeten en comfortabele, ergonomische handgrepen. Zorg er ook voor dat je je messen scherp houdt en goed opbergt om een lange levensduur en optimale prestaties te garanderen.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?