Ik woon mooi, ik woon in Haarlem – met Jeannet deel 10

 Haarlem: Ik woon mooi, ik woon in Haarlem en onze gast van vandaag gaat er van alles over vertellen. Mag ik jullie voorstellen aan Jeannet. Ze is een vrolijke 60-plussers die heel positief in het leven staat. En daar zal je het met mij over eens zijn als je haar blog hebt bekeken All Kinds of things.

Het is een online magazine voor 60-plussers. Nou echt niet hoor ik ben begin 40 en ben er even vluchtig doorheen gegaan en ik voelde me echt thuis. Dus ik ga zeker de tijd nemen om alles eens rustig door te lezen en te bekijken. De naam zegt het al het gaat over van alles en nog wat en dat is ook echt zo. Ze is van alle markten thuis.

Ben je nieuwsgierig dan zou ik zeggen ga er even een kijkje nemen. Maar voor nu vertelt Jeannet alles wat je wilt weten over de stad Haarlem. Veel leesplezier en tot de volgende van ik woon mooi, ik woon in ……

Ik woon mooi, ik woon in Haarlem – met Jeannet deel 10

Wil je ook net als Jeannet meedoen aan deze geweldige rubriek van Ik woon mooi, ik woon in… Lees hier de instructies.


* Wie ben je. ( stel jezelf even voor + een foto van jezelf )

Ik heet Jeannet van der Knaap, ben geboren in 1956, en sinds 2 jaar schrijf ik een online magazine met de naam All Kinds of Things, bedoeld voor vrolijke 60-plussers, of iedereen die zich vrolijk voelt. Age is just a number! Het magazine staat vol tips over musea, eten & drinken, boeken & films, handwerken, reizen en ga zo maar door.

Jeannet van der Knaap

Jeannet van der Knaap

Daarvoor was ik 32 jaar eigenaar van een kinderkledingwinkel (met dezelfde naam) in Amsterdam Zuid, niet ver van de plek waar ik ben geboren. Het hebben van een winkel heb ik met heel veel plezier gedaan en ik mis nog steeds het contact met mijn klanten. Maar het internet heeft mij de das om gedaan. Veel kleine winkels worden de pineut van grote (en daardoor beter vindbare) webshops. Met name kinderkleding wordt veel online verkocht.


* Vertel iets over je woonplaats of geboorteplaats.

Begin 1992 zijn wij van Amsterdam Zuid verhuisd naar Haarlem. De winkel bleef in Amsterdam, dus ik reisde elke dag op en neer. Maar toendertijd kregen wij veel meer huis voor het geld wat we beschikbaar hadden. Een verhuizing naar Haarlem is iets wat veel Amsterdammers deden en nog steeds doen. Omdat ik nog steeds in Amsterdam werkte en daar het grootste deel van mijn dag was, bleef ik in mijn hoofd nog steeds Amsterdamse.

Haarlem vond ik altijd maar een dorp, vergeleken met Amsterdam. Het duurde lang voordat ik Haarlem ging waarderen. Eigenlijk pas vanaf het moment dat ik niet meer in Amsterdam werkte, dus sinds 2 jaar, voel ik me Haarlemmer. En dat is dan ook de reden, dat ik het leuk vind om aan deze rubriek mee te doen.


*Wat zijn jouw favoriete hotspots?

Ik heb een groot aantal winkels, waar ik een band mee heb. Ik licht er een paar uit:

Conceptstore Nyhavn bijvoorbeeld in de Koningstraat 15. Eigenaar Karin heeft een hele goede hand van styling en ze verkoopt de leukste en origineelste cadeau-artikelen. En allemaal óf fairtrade óf duurzaam. Je kunt bij Nyhavn ook goede koffie drinken met iets lekkers erbij en dan voor het raam Haarlem aan je voorbij zien trekken.

Haarlem: Conceptstore Nyhavn

Conceptstore Nyhavn

Er zitten meer leuke winkels in de Koningstraat (Meneer Paprika, kinderwinkel, Sjakie’s, van-alles-wat-winkel en Art&Casey, vrouwenkleding).

Tea my Dear (Kleine Houtstraat 16) is een heerlijk geurende theewinkel met de lekkerste theesoorten van Betjeman & Barton. Ook hier zorgt Amber voor een gezellige sfeer en vrijwel meteen bij binnenkomst biedt ze je een glaasje thee aan. Vooral in de winter is dat heel fijn binnenkomen.

In dezelfde straat zit op nummer 39 Bink Fournituren. Twee mannen, die samen een fourniturenzaak hebben met ouderwetse borstels en theedoeken, maar ook breinaalden, schoenpoetsmaterialen, sokken, borduurpakketten, you name it. Een fantastische winkel met de sfeer van vroeger. De Kleine Houtstraat is behoorlijk lang en heeft veel kleinere leuke winkels en restaurantjes.

Ook de Schagchelstraat is een leuke winkelstraat met kleinere winkels en lunchplekken. (Brownies & Downies op nr. 26).

Brownies & Downies

Brownies & Downies

En dit zijn een aantal lunchtenten, waar ik best vaak kom:

Mensen, die voor het eerst Haarlem bezoeken, neem ik altijd mee naar de DakKas, een restaurant (koffie en lunch) in een kas bovenop het dak van een parkeergarage. Je kunt heel ver over Haarlem heen kijken en het is echt een unieke plek. De Witstraat 1A.

DakKas

DakKas

Verder is het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9, heel leuk om koffie te drinken of te lunchen. De Kweektuin zelf heeft een gratis toegankelijke natuurspeeltuin, leuk voor kinderen van 4 tot een jaar of 10. Er is wel een flinke sloot in de speeltuin, dus als moeder moet je wel je kroost in de gaten houden. Kleinere kinderen vinden een wandeling over het kabouter pad best spannend. Sinds kort is er zelfs een kabouterdeurtje te vinden in één van de bomen …

Haarlemmer Kweektuin

Haarlemmer Kweektuin

Het museumcafé Thuys van het Museum van de Geest is ook een hele leuke aanrader. Vlakbij het station van Haarlem aan de Schotersingel 2 kun je heerlijk koffie drinken in de serre of in de zomer op het rustige terras met uitzicht op de singel.

Haarlem: Museum van de Geest

Haarlem: Museum van de Geest

Het museum is sinds eind november 2020 weer geopend na een restauratie van anderhalf jaar. Heel leuk en mooi museum over de psyche en over psychiatrie. Je kunt er ook een Flow-route lopen, uitgezocht door de redactie van het tijdschrift Flow.

Haarlem: Teylers Museum

Haarlem: Teylers Museum


*Wat maakt jouw stad of dorp zo uniek?

Haarlem wordt niet voor niets klein Amsterdam genoemd. Want we hebben hier van alles, maar het is compacter. De binnenstad concentreert zich erg om de winkelstraten met de grote winkelnamen. Grote Houtstraat en Barteljorisstraat zijn leuk, maar in de kleinere straatjes erom heen zitten de uniekere winkeltjes, met meer service en gezelligheid.

Logisch dat ik daar nog altijd een zwak voor heb. Want dat zijn de winkels die de sfeer brengen in zo’n straat. Bovendien heeft Haarlem het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum (Spaarne 16) en het Frans Halsmuseum (Groot Heiligland 62).

De Toneelschuur (Lange Begijnestraat 9) is niet alleen qua gebouw leuk om te zien, je kunt er ook leuk ’s avonds wat drinken. Er zijn filmzalen en toneelzalen en de programmering is leuk alternatief.

En ook Molen De Adriaan (Papentorenvest 1a) kan bezocht worden. De molen staat op een hele mooie plek aan het Spaarne en de begane grond heeft een muurschildering rondom, waar de geschiedenis van Haarlem op is te zien. Varen in Haarlem is ook een echte aanrader. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld hier terecht: Boot huren Haarlem.

Molen de Adriaan

Molen de Adriaan


*Waarom vind jij dat onze lezers een keer jouw stad of dorp moeten bezoeken?

Juist omdat Haarlem niet groot is, is alles goed te bewandelen in een paar uur. Vanaf het station van Haarlem loop je zo de binnenstad in met de winkelstraten. Heel leuk wandelen doe je langs het Spaarne, de Bakenessergracht (het mooiste grachtje van Haarlem, waar o.a. onze burgemeester woont) en de Burgwal. Je kunt ook een kleine rondvaart maken (opstappen tegenover het Teylers Museum aan het Spaarne) of in de zomer een bootje huren (Club Spaarne, bij de Catharijnebrug).

Bakenessergracht

Bakenessergracht


*Wat is er zoal te doen

Alles wat ik hierboven noem is leuk om naartoe te gaan. Maar je kunt ook de Hofjesroute wandelen. Haarlem heeft nog zo’n 23 bewoonde hofjes. Je kunt de wandeling downloaden via hofjes-wandeling

Volg:
Inge minten
Inge minten

Hoi hoi, ik ben Inge. Ik ben geboren en opgegroeid in Venlo. In 2000 ben ik naar Helmond verhuisd.? Mijn hobby’s zijn shoppen en uiteten gaan en sinds een jaar ook onze blog. Wat ik samen met Elsa met heel veel plezier doe. Ik wens Jullie heel veel plezier op ElsaRblog.

Find me on: Web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?