Wat is jouw favoriete vakantiebestemming? Deel 6

Zijn jullie al in de vakantie stemming?. Vakantie is altijd leuk vinden jullie niet?. Gelukkig is het nu in Nederland heerlijk weer en daar genieten we met volle tuigen van. Vandaag gaan we verder met onze rubriek, Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?. Met een heel bekende gast van ons. Cora van Cultfood. Cora heeft een keer meegedaan aan onze andere rubriek, Fruit wat kan je ermee?! En wat een leuk interview was het met een heerlijk en bijzonder recept er bij.

Cora heeft ook met haar recept Balletjes geitenlamsvlees met venkel en Mirto Rosso de eerste prijs gewonnen van Nederland kookt Romeins. Geweldig!. Van harte gefeliciteerd dat heb je zeker verdient!. Ze heeft niet alleen een passie voor koken maar ook voor reizen. En dat kun je hieronder lezen en de mooie foto’s bewonderen van zo,n mooie plekken in de wereld waar zij geweest is. Ongelooflijk!! Wil je Cora volgen op haar Instagram klik hier en natuurlijk is zij ook te volgen op haar Facebook pagina met haar blog. Zo kun je op de hoogte blijven van haar lekkere recepten en bijzondere foto’s.

Wil je ook net als Cora mee doen aan deze geweldige rubriek. Lees hier de instructies.

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?


*Over mij ( bv. Hoe heet je ? Waar ben je geboren?)

Mijn naam is Cora Meijer. Ik ben foodblogger van cultfood.blog, een foodblog voor bijzondere gerechten met veel groenten en fruit.

Ik kom uit een Hanzestad in het oosten van het land, Zwolle. De stad ligt aan de IJssel en heeft nog mooie historische hoekjes en monumenten. Om de stad heen liggen natuurgebieden met oude buitenhuizen en kasteeltjes: de Vechtstreek, Salland, de Veluwe. In die natuur was het heerlijk zwemmen, fietsen en dollen, zo ontstaat je band met de natuur. En mogelijk ook mijn voorkeur voor vers eten, heerlijk geurend en met kleur.


*Hoeveel landen ben je al geweest?

Ha, best een aantal. In Europa naar: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland , Hongarije, Italie, IJsland, Kroatie, Letland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland. En buiten Europa naar Canada, China, Nieuw-Zeeland, Panama, Turkije en vele staten van de Verenigde Staten.

We hadden enkele jaren een huis in Ocean Springs aan de Golf van Mexico. Dan vloog ik vaak aan op een andere staat en zo ontdekten wij alle omliggende staten van Mississippi: New Orleans en de moerassen van Louisiana, de Smoky Mountains in Tennessee , Dauphin Island Alabama naast Houston en Galveston in Texas. In Missisippi zelf reisden we langs de rivier om te slapen in oude plantagehuizen.

Daarvoor verkenden we de kusten van Rhode Island en Connecticut, een indianenreservaat, Boston en de stad New York. En twee jaar geleden reisden we van Seattle in Washington naar San Francisco in California voor de natuurparken.


*Wat is jouw favoriete bestemming? En waarom? 

Ik heb niet echt een favoriet land, wel een favoriete omgeving. Een beetje ruig berglandschap en woeste kusten trekken mij erg aan. In de vakanties staat een land ontdekken voorop, we zijn erg actief. Ik verdiep mij altijd eerst in de geschiedenis en in de cultuur.

We maken ook regelmatig stedentrips voor bijzondere architectuur en kunstmusea. Mijn favorieten zijn de plekken met een hoog wow gehalte. We bezoeken ook altijd verschillende wijken, weg van de menigte. Al s een plek druk wordt bezocht, gaan we vaak vroeg in de ochtend of later op de avond op pad.

Maar goed, als mijn favoriet kies ik Nieuw Zeeland. Het terugzien van die natuur overweldigt nog steeds: door de diversiteit, intensiteit, maar zeker ook door de dieren die we vaak in actie hebben gezien. En zowel op het Noorder- als op het Zuidereiland liggen mooie levendige steden, Auckland en Dunedin. Het land heeft een zeer interessante geschiedenis. De oorspronkelijke bevolking zijn Maori’s, voortgekomen uit Polynesiérs op zoek naar nieuw woongebied. Hun ontmoetingshuizen zijn zeer bijzonder door hun gave houtsnijkunst.

-Ontmoetingshuis Maori Waitangi Treaty Grounds

Beide eilanden hebben tropische natuurgebieden. In het Noorden de Bay of Islands en in het Zuiden Abel Tasman National Park. Maar ze verschillen ook sterk van elkaar: in de dieren, steden en landschappen. Als eerste favoriet dan het Noordereiland, waar de vrede is getekend tussen de Maoristammen en Engeland, hoewel ze het tot op dit moment nog steeds oneens zijn over de uitleg van het Verdrag. Op de de Waitangi Treaty Grounds werden wij rondgeleid door een Maori met veel kennis daarover.

-Motorua Island, onbewoond en zeer afgelegen in de Bay of Islands

Nergens anders ter wereld heb ik zulke mooie geothermische parken gezien als Orakei Korako, dat idyllisch in het groen ligt en Wai-o-Tapu Wonderland: okerkleurige zwavelvelden, grijze modderpoelen van allerlei vorm, felkleurde meertjes en overal stoom.

-Geothermische gebieden Wai-o-Tapu

-Geothermische gebieden Orakei Korako

Ook de grote Jan van Genten kolonie op steil uit de zee oprijzende rotsen is een aparte beleving. Wat een kakofonie aan vogelgeluiden.

Auckland is een sfeervolle stad. De Parnell Farmers Food Market is erg leuk. De stad ligt aan het water, heeft een gezellige waterkant vol terrassen, driemasters en het Maritime Museum.


*Wat is jouw 2e favoriete bestemming? En waarom?

Daarvoor kies ik graag het Zuidereiland. Je vindt er enkele hoge rotskusten met stranden zoals Tunnel Rock Scenic Reserve, het Cathedral Cove strand met een grote veelkleurige grot, Wharariki Beach met grote rotsen in zee die bij eb nabij lijken en de Okarito Lagoon. Heel verschillend, maar alle vier indrukwekkend.

Er zijn twee mistige fjordengebieden met een geheimzinnige uitstraling. Voor de Doubtful Sound, een wereld erfgoedgebied, rijdt je eerst over een hoge bergpas. dan steek je met de boot Lake Manapouri over om uiteindelijk door de fjorden te varen.

-Doubtful Sound

Bijzonder zijn ook de twee gletsjers, de Fox en de Franz Josef. Op de Fox hebben we een helihike gedaan, dat is echt geweldig. Er zijn diverse azuurblauwe ijsspleten waar je op je buik doorheen kunt schuiven. Die landschappen staan weer in schril contrast met het vulkaangebied onder Lake Taupo en zeker met de groene, beboste heuvels van Chasslands vol slanke schapen.

-Fox Glacier


*Wat is jouw mooiste foto die jij op vakantie heb gemaakt? En waarom? 

Het kost mij al veel moeite om dat per vakantie te bepalen. Dat komt ook omdat wij haast altijd rondtrekken, elke regio heeft haar eigen charme.

In Nieuw-Zeeland zagen we ook veel onbekende dieren. De Jan van Genten kolonie met witte donsjongen die eerst in zwartgevederde vogels veranderen en daarna pas hun echte uiterlijk krijgen. Een zogende zeehond in een groep met veel jongen, opgroeiende Kiwi’s uit door rangers geredde eieren. De Yellow Eyed pinguins die ‘savonds aan land komen, een strand vol slapende zeeleeuwen die soms tot actie komen, albatrossen en kleine leguanen in een eco sanctuary.

En ik ben helemaal weg van de manuka, een boom die daar in groepen als parasolletjes tegen een begwand staan en waar de zon prachtig doorheen speelt.

Als natuurverschijnsel zijn de horizontale uitslijtingen in de rotsen bij Punakaiki uniek. In die formatie verschuilt zich een blowhole. Met opkomend tij zie je dat als een ragfijne nevel maar er zijn ook onstuimig klotsende gaten.

-Punakaiki Rocks


*Welk land vond je tot nu toe het minste?  En waarom? 

Dat wordt Denemarken. Ik ken alleen Kopenhagen, een leuke stad , maar ik heb er door mijn genoemde voorkeuren niet rondgereisd.


*Naar welk land zou jij nog graag een keer naar toe willen gaan?

Ik wil nog heel graag naar Latijns Amerika, een grotere tour met zeker een bezoek aan het uiterste Zuiden . In Europa staat Stockholm al langere tijd op mijn wensenlijstje.

Hartelijke groet,
Cora Meijer

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?