Aardappelen koken in magnetron: tips en lekker recepten

Aardappelen koken in magnetron tips en tricks

Wie houdt er niet van heerlijk gegrilde aardappeltjes, warm van de barbecue, of perfect geroosterd in de oven. Maar soms hebben we geen 45 minuten om ze klaar te maken en te koken. Gelukkig is de magnetron een wonder van menselijke technologie. Hiermee kun je binnen enkele minuten genieten van heerlijk gestoomde aardappelen. Beschouw dit als jouw spoedcursus aardappelen koken in magnetron.

Aardappelen koken in magnetron: waarom?

De grote vraag rond koken in de magnetron is meestal de vraag of het veilig en goed voor je is. Over het algemeen betekenen langere kookmethodes ook een grotere kans op verlies van voedingsstoffen bij het koken van producten. Omdat magnetronoven de kooktijd soms aanzienlijk kan verkorten kan het helpen om zowel voedingsstoffen te behouden. Ook de smaak blijft beter aanwezig.

Vergeleken met op vuur koken, zal het gebruik van minder water het verlies van voedingsstoffen en vaak kleurverlies helpen voorkomen. Heb je ooit groenten zoals broccoli gekookt en je afgevraagd waarom het er zo vochtig uit ziet? Alle heerlijke vitamines en smaken komen terecht in het water in je pot. In de magnetron worden de groenten van binnenuit gestoomd, waardoor ze hun levendige kleuren behouden.

Veilig koken in de magnetron

Groenten veilig koken in de magnetron komt neer op het soort bakje waarin je ze kookt. Alsmede wat je als deksel gebruikt. Eén ding dat je moet vermijden is algemene plasticfolie en plastic opberg- bakjes. Deze kunnen aan je eten gaan plakken. Niet te verwarren met verpakkingen die speciaal zijn ontworpen om je groenten snel en veilig in de magnetron te laten stomen.

Tip: Zoek naar verpakkingen met de tekst ‘magnetronbestendig’ of ‘BPA-vrij‘. Zeker als je op zoek bent naar bakjes waarin je veilig jouw aardappelen en andere groenten kunt stomen.

Kleine aardappelen koken in magnetron

Par-cooking is een eenvoudige keukenhack waarmee je de braad- of grilltijd in de oven kunt verkorten als je haast hebt. Terwijl jouw oven of grill opwarmt, neem je jouw favoriete kleine aardappels en plaatst je deze in een magnetronbestendige schaal.

Kook de aardappelen ongeveer drie tot vijf minuten op de hoogste stand (de tijden kunnen variëren, afhankelijk van jouw magnetron). Je kunt zien of ze gaar zijn als je met weinig weerstand door de aardappel heen kunt snijden. Maar zonder de aardappel per ongeluk te pureren. Wees voorzichtig als je ze rechtstreeks uit de magnetron haalt.

Doe de aardappelen in een grotere mengkom (bij voorkeur één met deksel). Om een beetje smaak toe te voegen nadat je ze klaar hebt gemaakt, kun je ze mengen met olijfolie. En dit mengen met een combinatie van je favoriete kruiden en specerijen, zoals:

  • Knoflook zout
  • Dille
  • Zout en peper
  • Chipotle-poeder
  • Rozemarijn
  • Paprika

Probeer verschillende combinaties uit om te zien wat jij het lekkerst vindt. Voeg gewoon je olie (of gesmolten boter), kruiden, specerijen en smaakmakers toe aan de afsluitbare container. Schud ze goed zodat ze grondig bedekt zijn.

Recept om gestoomde aardappelen te koken in de magnetron

Kooktijd: 10 minuten

Tip van de kok: Zorg ervoor dat alle aardappelen ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Als de maten variëren of als je meer dan een zak van 1,5 kg wilt bereiden, kook dan in batches.

Je hebt nodig: magnetronbestendige kom van 12 tot 16 kopjes met deksel, lepel en een scherp mes.

Porties: 4 tot 6

Ingrediënten:

  • 1,5 pond kleine aardappelen
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 2 eetlepels gehakte bieslook of groene ui, indien gewenst
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Doe de kleine aardappelen in een magnetronbestendige bak met deksel. Groot genoeg om in maximaal twee lagen te bewaren. Kook anders in batches voor het beste resultaat.
  • Voeg water toe.
  • Zet de timer op vijf minuten en de magnetron op de hoogste stand.
  • Verwijder voorzichtig het deksel. Met een scherp mes test je op gaarheid. Je moet gemakkelijk door de schil kunnen prikken. De aardappelen zijn zacht van binnen.
  • Als dit niet het geval is, roer de aardappelen dan door en verleng de kooktijd met intervallen van 30 seconden. Test tot ze gaar zijn.
  • Roer de boter of margarine erdoor. Indien gewenst kun je ook bieslook of gehakte groene ui toevoegen.

Breng op smaak en geniet ervan.

Als je maar vijf minuten hebt:

Als je echt weinig tijd hebt, kun je altijd een van die handige magnetronklare bakjes in je magnetron zetten. Dan heb je binnen slechts vijf minuten verse Creamer-aardappelen hebben.

Omdat je ze niet hoeft te wassen of schillen voordat je ze gaat koken, zijn ze een goede optie. Dit om snel vers gestoomde aardappelen met aromatische kruiden op tafel te krijgen. De eenvoudig te schillen stoombak is BPA-vrij (inclusief de folie die u gebruikt om de bakplaat af te dekken). Zodat je  jouw aardappelen veilig in de bakvorm kunt koken. En in tegenstelling tot roodbruine aardappelen hoef je ze niet met een vork te prikken voordat je ze gaat koken.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?