Alles over een MRI-scan van je knie

Alles over een MRI-scan van je knie

Als je last hebt van je knie kan het nodig zijn om röntgenfoto’s van je been te laten maken. Op deze afbeeldingen kan je arts echter niet alles in je gewricht zien, namelijk alleen je botten. Daarom moet er soms een MRI-scan van je knie gemaakt worden. Je komt dan in een apparaat te liggen dat beelden van je lichaam maakt met behulp van radiogolven en magneten. Een MRI toont de zachte weefsels in je lijf, net als de botten. Zo kunnen ook gedeelten van je knie bekeken worden die door slijtage of fysieke activiteit geblesseerd zijn geraakt. Wil je meer weten over een MRI-scan van je knie? Lees snel verder!

 

Waarom is een MRI-scan van je knie nodig?

Een MRI-scan knie kan nodig zijn als je arts vermoedt dat het gewricht een blessure of verwonding heeft opgelopen. Het apparaat visualiseert de anatomie van je knie zodat de mogelijke oorzaak van je pijn, zwakte of ontsteking gevonden worden. Een operatie hoef je hiervoor niet te ondergaan bij een MRI-scan. Een MRI-scan van je knie wordt door artsen gebruikt voor het diagnosticeren van allerlei aandoeningen:

  • Botbreuken
  • Beschadigde ligamenten
  • Vochtophoping
  • Infectie
  • Tumoren
  • Beschadigd kraakbeen
  • Artritis

Het zou kunnen dat er naast een MRI-scan zonder verwijzing ook nog röntgenfoto’s gemaakt worden van je knie. Eventueel kan zelfs een atroscopie van het gewricht nodig zijn. Dit is een kleine operatie waarbij de arts de binnenzijde van je knie bekijkt met een camera. Hiervoor wordt eerst een kleine incisie gemaakt.

 

Wat zijn de risico’s van een MRI-scan van je knie?

CT-scans maken gebruik van straling, net als röntgenfoto’s. Bij een MRI-scan is dit echter niet het geval. Hierdoor is het voor vrijwel iedereen veilig, ook voor kinderen. Heb je implantaten die metaal bevatten? Je loopt dan wel bij een MRI-scan bepaalde risico’s. Dit komt doordat de magneten die gebruikt worden door het apparaat problemen met pacemakers veroorzaken. Ook kunnen geïmplanteerde pinnen of schroeven verschuiven in je lichaam tijdens een MRI-scan. Hier moet je dus rekening mee houden als je zo’n onderzoek moet ondergaan. Het zou kunnen dat je eerst een contrastkleurstof toegediend krijgt voordat je een MRI test ondergaat. Je kunt hierdoor een allergische reactie krijgen. Over het algemeen zijn deze allergische reacties echter mild, terwijl ze ook onder controle gehouden kunnen worden met medicijnen. Een MRI-scan van je knie biedt dus eigenlijk heel weinig risico’s!

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?