De stad Gorinchem is heel mooi – Persoonlijk

De stad Gorinchem is heel mooi en dat wist ik niet. Het is een stad vol met bloemen, leuke straatjes en veel water! Gorinchem ligt aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede, met aan de overkant Sleeuwijk en Woudrichem, dus heel veel water. De vesting van de stad maakt  heel bijzonder mooi. Een vestingwandeling van 5 km is een echte aanrader om deze mooie stad te verkennen en ervan te kunnen proeven.

De stad Gorinchem is heel mooi

De stad Gorinchem is heel mooi

Ik ben dit jaar (2020) Nederland aan het ontdekken, in de trend van #staycation. Elke keer op nieuw ben ik verrast hoe mooi Nederland is. Dit keer ben ik in Gorinchem (ook wel Gorcum of Gorkum genoemd). Het is een stad in Zuid-Holland met 36.682 (2019) inwoners. Ik ben er zo enthousiast over dat ik hoop dat ik jouw kan laten zien wat Gorinchem te bieden heeft.

Groene hart van Nederland

Groene hart van Nederland

In deze mooie stad kun je van alles doen, wandelen met en zonder puzzelwandeling, fietsen, varen (heel populair), picknickarrangement, museum enz, enz.

Heel veel redenen om een keer een bezoekje te brengen aan dit Groene hart van Nederland.

Gorinchem (ook wel Gorcum of Gorkum genoemd)

Gorinchem (ook wel Gorcum of Gorkum genoemd)

Dit huis “In den Blowen Hoet” is gebouwd in 1910. Het was het huis van de brugwachter en de sluisknecht van de Derde Waterkering in de Lingehaven. Elke toerist neemt een foto van dit prachtige gebouw met rood-witte luiken. Zonder twijfel het meest gefotografeerde huis van Gorinchem.

Dit huis "In den Blowen Hoet" is gebouwd in 1910

Dit huis “In den Blowen Hoet” is gebouwd in 1910

Als je Gorinchem van bovenuit ziet, kun je zien dat de Grote Toren een van het opvallendste gebouw is. Niet alleen omdat het heel hoog en groot is maar ook omdat het scheef staat. Zoals je ziet op deze foto. Het onderste gedeelte van het gebouw staat scheef en de etages daarbovenop niet. Dat komt toen ze aan het bouwen waren aan de eerste verdieping dat gedeelte is verzakt en de rest van de etages hebben ze er kaarsrecht op gezet. Zo apart om te zien en vooral omdat ik zoiets in Nederland nog nooit had gezien. En tegen de grote toren is de grote kerk aangebouwd.

Grote Toren: Het onderste gedeelte van het gebouw staat scheef en de etages daarbovenop niet.

Grote Toren: Het onderste gedeelte van het gebouw staat scheef en de etages daarbovenop niet.

In Italië hebben ze de toren van Pisa en wij de Grote Toren, haha… Super leuk om te zien. Deze toren kan zelfs beklommen worden, en om dat te kunnen doen moet je wel van te voren reserveren via het VVV kantoor van Gorinchem. Van bovenaf heb je een spectaculair uitzicht. Op heldere dagen kun je zelfs de Dom in Utrecht zien. Ongelooflijk!

Grote Toren

Grote Toren

Op de Grote Markt vind je het oude stadhuis. Een heel mooi gebouw met een klimop. Tegenwoordig is dit prachtige gebouw het Gorcums Museum. Hier vind je de hele geschiedenis van Gorinchem. Op de Grote Markt staat het ook vol met leuke terrasjes waar je lekkere hapjes en drankjes kunt nuttigen. Heel gezellig om hier te vertoeven en in het midden staat een hele mooie fontein, de Wilhelminafontein wat een gezellige sfeer met zich mee brengt. Dus al met al hebben wij hier een heerlijke dag beleeft echt boven onze verwachting.

Gorcums Museum

Gorcums Museum

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

 1. 13 februari 2022 / 12:58 pm

  Goedemiddag.

  Super leuke blog, ik stuitte er toevallig op tijdens het zoeken naar informatie over Gorinchem. Ga zo door!
  Wel een dingetje, je bent ervan op de hoogte dat het de toren van ‘Pisa’ is en niet de toren van ‘Pizza’? Wellicht was het een grapje hoor, maar ik wilde je er toch op een vriendelijke manier op wijzen.

  Veel liefs,

  Samantha

  • Elsa
   Auteur
   14 februari 2022 / 7:58 pm

   Hoi Samantha,
   Heel erg bedankt voor je reactie. Super stimulerend om te horen. Oh ja!! hoeps foutje. Wij wisten het maar hebben niet opgelet.
   Ik ga het meteen aanpassen. Heel erg bedankt. Ik waardeer je reactie echt ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?