Krijg je visite en ben je van plan om een lekkere maaltijd voor ze te bereiden? Grote kans dat je ook een lekkere rode wijn in huis haalt. Begrijpelijk, want deze drank is lekker in combinatie met bijvoorbeeld kaas, varkensvlees, rosbief, champignons en pasta’s met rode saus. Om optimaal te kunnen genieten van rode wijn, moet je het op de juiste manier bewaren. Maar wat is eigenlijk de beste manier? Je ontdekt het in deze tekst!
De beste temperatuur om rode wijn te serveren
Veel mensen bewaren een rode wijn op kamertemperatuur. Bij stevige rode wijnen, zoals een Nero d’Avola, is dit inderdaad de beste manier. Dergelijke wijnen komen het beste tot hun recht bij een temperatuur van zo’n 18 graden. Omdat de centrale verwarming tegenwoordig vaak is ingesteld op 22 graden, is rode wijn vaak warmer. Zet de fles daarom een kwartiertje in de koelkast voordat je de wijn serveert. De smaken komen dan het beste tot hun recht.
Heb je een lichtere rode wijn gekocht? Ook dan is het verstandig om hem voor serveren even te koelen. Je kunt deze wijn alleen prima wat langer in de koelkast zetten dan een krachtige rode wijn. Koel hem alleen niet langer dan 30 minuten. Als je dit wel doet, gaat de smaak van de wijn verloren en dat wil je voorkomen.
Leg een fles bij voorkeur neer
Waar witte wijn en rosé steeds vaker een schroefdop heeft, worden veel rode wijnen nog ‘gewoon’ afgesloten met een kurk. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar deze kan uitdrogen. Dit gebeurt een stuk sneller als je de fles staand bewaard. Daarom raden wij je aan een fles rode wijn altijd neer te leggen. Als de kurk uitdroogt, kan deze krimpen. Hierdoor komt er mogelijk zuurstof bij de wijn en dat beïnvloedt de smaak. Je verkleint deze kans door een fles rode wijn neer te leggen. De inhoud staat dan immers constant in contact met de kurk.
Voorkom blootstelling aan licht
Bewaar jij je flessen rode wijn op het aanrecht of een plankje? Dan ziet dit er vast hartstikke leuk uit. Helaas zijn dit geen goede plekken, want de wijn wordt blootgesteld aan licht. Als dit langere tijd gebeurt, verkleurt rode wijn na verloop van tijd. Doordat het in een donkere fles zit, valt dit niet op. Je merkt het alleen wel als je de wijn drinkt. Bewaar rode wijn daarom liever op een donkere plek. Op deze manier zorg je dat de smaak ervan behouden blijft.
Wat doe je met een geopende fles rode wijn?
Een fles rode wijn wordt lang niet altijd helemaal leeggedronken. Gooi het restant niet weg, want je kunt een aangebroken fles rode wijn prima bewaren. Hierbij is het belangrijk dat je de fles afsluit. Je kunt proberen de kurk weer in de fles te krijgen, maar een wijnstopper kan ook uitkomst bieden. Bewaar een aangebroken fles rode wijn bovendien altijd rechtop in de koelkast. De smaak en aroma’s van de wijn blijven dan het beste behouden.