Filhoses van mijn moeder – Recept uit Portugal

Filhoses (Filhós) van mijn moeder is echt een specialiteit vanuit het Portugese gastronomie maar ook van het noordoosten van Brazilië. Dit recept is van mijn moeder en mijn moeder komt uit Portugal net als ik. Er zijn heel veel manieren om Filhoses te maken. Het recept is heel simpel, het wordt gemaakt van bloem en eieren net als dit recept van mijn moeder.

Maar je kunt er pompoen of sinaasappelschil bij toevoegen en vervolgens wordt het gebakken in olijfolie of gewone olie zoals zonnebloemolie. Maar je kunt deze Filhoses ook hartig maken door stukjes gebakken kabeljauw toe te voegen of stukjes ham. Ik beloof je dat ik de andere variant ook een keer ga maken en dan deel ik het op de blog.

Filhoses van mijn moeder – Recept uit Portugal

Op de zoete variant wordt poedersuiker en kaneel gestrooid. Ik persoonlijk vind het lekker met alleen poedersuiker. Deze filhoses maak je in een hand omdraai. Ideaal als er onverwacht bezoek komt dan kun je in ongeveer 30 minuten deze heerlijke filhoses serveren voor bij de koffie of thee. Filhoses zijn net als oliebollen of churros, het lekkerst als ze nog warm zijn. Op de dag zelf dat jij ze gemaakt hebt zijn ze het lekkerst maar de dag daarna vind ik ze zelf niet meer zo lekker tenzij  je de hartige variant maakt dan zijn ze zo nog 2 dagen lekker.

Tip: voor Kerst of Nieuwjaar!


Wat je nodig hebt:

30 min.

2 kopjes tarwebloem

1½ kopje melk

½ koffie lepeltje bakpoeder

Snufje zout

Zonnebloemenolie

2 eieren

*1 bakpan

*keukenpapier

*Schuimspaan

*kopje van 9 ø cm en 7 cm hoog (thee kopje, maar andere kopje mag ook, wel altijd hetzelfde kopje gebruiken voor de meel en de melk)


Aan de slag:

In een kom meng je het meel met een snufje zout, bakpoeder en de melk.

Alles goed roeren.

Nu voeg je de eieren toe aan het mengsel.

Alles goed roeren tot een mooi glad mengsel.

Giet de olie in de bakpan, wel voldoende olie gebruiken om de Filhoses te kunnen bakken.

Maak de olie warm.

Op een bord leg je een vel of 2 vellen keukenpapier.

Vervolgens vul je een soeplepel met het mengsel en giet je het in de warme olie.

Laat de Filhoses bakken. Let op: regelmatig omdraaien met een vork.

De Filhoses zijn klaar als ze op kleur zijn.

Haal de Filhoses uit de olie met een schuimspaan of met 2 vorken.

Leg alle Filhoses op het keukenpapier.

Bestrooi de filhoses met poedersuiker en kaneel.

Serveer meteen. Smakelijk eten!

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

4 Reacties

 1. helenfern
  17 november 2019 / 1:19 am

  These look like a wonderful treat! Thanks for sharing at the What’s for Dinner party. Have a great weekend.

  • Elsa
   Auteur
   18 november 2019 / 3:25 pm

   Thank you for everything ☻♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?