Rode wijn serveren: waar let je op?

wijn kopen

Het is heerlijk, een goede rode wijn serveren. Echt een moment om goed van te genieten. Zeker als je de perfecte keuzes hebt gemaakt – in de selectie van de wijn bijvoorbeeld, maar ook op het gebied van combineren van wijn en spijs. Dit zijn algemene aandachtspunten om op te letten: zo ga je extra genieten van het glaasje rood.

Karakter van de wijn

Denk allereerst na over het gewenste karakter van de wijn. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur: drink je liever een lichte, soepele rode wijn of een volle, complexe rode wijn? Je kunt het ook opbouwen gedurende een avond – zeker tijdens een diner. De gerechten in het diner zeggen ook iets over de wijnkeuze. Hoe karakteristieker het eten is, hoe intenser de wijn ook mag zijn. Zo gaat een krachtige Merlot wijn goed samen met bijvoorbeeld een stoofschotel, spareribs of hamburgers. Of serveer er romige kaasjes bij, als dessert. Je kunt wijn natuurlijk ook drinken zonder compleet diner erbij. Kies dan voor een wat soepelere rode wijn, die lekker wegdrinkt zonder eten ernaast. Al heb je het zelf voor het kiezen. Wil je liever een stevigere wijn? Gewoon doen.

Wijn en spijs

Die combinatie van wijn en spijs, daar gaan we nog wat verder op in. Het is namelijk heel belangrijk om de juiste wijn bij het juiste eten te combineren. Bij rode wijn is het gebruikelijk om sterke gerechten te serveren. Je wilt immers dat wijn en eten aan elkaar gewaagd zijn. We denken al gauw aan (rood) vlees, zoals lam, rund of wild. Maar ook karakteristieke groenten gaan samen met rode wijn, zoals paddenstoelen, spruitjes of pompoen. Je kunt dus genoeg op tafel zetten bij je favoriete krachtige wijnsoort.

Juiste selectie

Neem de tijd om een goede rode wijn te selecteren. De wereld van wijn is immers enorm! Het is interessant om bij wijn kopen goed het label te lezen, want hier staat vaak veel op. Waar komt de wijn vandaan, uit welk jaar komt de wijn, wat is het alcoholpercentage en wat kun je bij de wijn serveren? Dit is nuttige informatie. Wat betreft de selectie is het ook een idee om vast te stellen wat je favoriete druivensoorten zijn of uit welke wijnstreken je wijn het lekkerst vindt. Zo weet je uiteindelijk goed welke wijn bij jou in de smaak valt. Het kan zomaar zo zijn dat er veel wijn overblijft,want veel wijnliefhebbers vinden weer een andere rode wijn heerlijk. Het is ook maar net wat er het best bij het moment past, dit kun je nog meenemen in de overweging.

Perfecte servering

Schenk de rode wijn niet zomaar in een glas, maar denk hier nog net wat langer over na. Zo speelt de temperatuur een belangrijke rol: drink rode wijn het liefst op een temperatuur tussen de 16-18°C. Met een wijnkoelkast is het makkelijk om de perfecte temperatuur te bereiken. Geen wijnkoelkast in huis? Het werkt doorgaans ook goed om de wijn voor het serveren kort in de koelkast te plaatsen, een half uur bijvoorbeeld. Zo koelt de wijn net iets af en serveer je ‘m vlak onder kamertemperatuur. Bij sommige rode wijnen is decanteren wenselijk, waarbij je het bezinksel scheidt van de heldere wijn. Let verder op het glas waarin je rode wijn serveert. Een glas voor rode wijn verschilt van een glas voor witte wijn! Gebruik een vrij groot en breed glas. Zo komt er meer zuurstof bij de wijn en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Dit maakt dat de wijn nog beter smaakt.

Door doordachte keuzes te maken bij de selectie van rode wijn, geniet je alleen maar meer van het drankje. Dat is een ideaal uitgangspunt – en een mooie conclusie om op te proosten!

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?