Belang van een ergonomisch verantwoorde bureaustoel

belang van ergonomische bureaustoelen

Heb je aan het eind van de werkdag regelmatig last van rug- en nekklachten? Het kunnen tekenen zijn van een verkeerd gekozen bureau. Ook een ergonomisch slecht ontworpen bureaustoel kan de aanleiding vormen van dergelijke klachten. Niet alleen vervelend op het moment zelf; de klachten zullen erger worden wanneer je niet overstapt op een van de vele modellen ergonomische bureaustoelen. Een ergonomische bureaustoel helpt niet alleen klachten aan rug en nek tegen te gaan, ook bevordert het indirect je productiviteit. Een goede houding tijdens het werk houdt je langer geconcentreerd. Heb jij al eens gekeken naar de verschillende mogelijkheden die je hebt bij de keuze voor een ergonomische bureaustoel?

 

Verschillende soorten bureaustoelen voor thuis

Tegenwoordig werken mensen steeds vaker vanuit hun kantoor aan huis. De bureaustoel en het bureau wat men hier gebruikt kan men zelf aanschaffen, of in bruikleen nemen via de werkgever. Wat zijn de mogelijkheden die jouw werkgever hierin biedt? Een goede ergonomische bureaustoel met bijpassend bureau kan best prijzig zijn; een financiële tegemoetkoming vanuit de werkgever is wenselijk. Daarbij helpt het een werkgever wanneer een dergelijke bureaustoel bijdraagt aan het tegengaan van rug- en nekklachten; het ziekteverlof onder personeel neemt hiermee af. Naast de klassieke bureaustoel kan ook een zogenaamde wiebelkruk of bijvoorbeeld een zitbal interessant zijn. Een wiebelkruk motiveert je om rechtop te gaan zitten.

 

Combineer het zitten met het staan achter een bureau

Niet alleen is het verstandig om te investeren in een kwalitatief goede bureaustoel. Ook is het raadzaam om gedurende de werkdag een aantal keer achter je bureau te gaan staan. Dit kan logischerwijs alleen wanneer je bureau mechanisch te verhogen is. Je moet je onderarm op het bureau kunnen laten rusten tijdens het uitwerken van documenten. De combinatie van zitten en staan achter een bureau helpt je lichamelijke klachten tegen te gaan. Daarbij is het ook voor je benen, spieren en gewrichten goed om jezelf af en toe uit te rekken door te gaan staan. Bouw het aantal minuten wat je per keer achter een bureau staat langzaamaan uit. Controleer hierbij regelmatig of je nog rechtop staat. Een kromme houding achter het bureau zal logischerwijs een averechts effect hebben.

 

Maak gedurende de dag meermaals een wandeling

Zeker bij het werken vanuit huis kan het verleidelijk zijn om de hele dag door te blijven werken. Neem voldoende tijd voor jezelf! Maak in de lunchpauze bijvoorbeeld een wandeling door de wijk; 20 tot 30 minuten kan een groot verschil maken. Daarbij is het zeker in het voorjaar heerlijk om naar buiten te gaan. Geniet van het jonge leven in de weilanden, de eerste narcissen en tulpen of bijvoorbeeld de knoppen in bomen. Ook aan het eind van de dag is het prettig om even te wandelen. Dit helpt je het hoofd leeg te maken.

 

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?