Elzas wijnen: Riesling en meer

De Elzas! Heuvelachtig gebied in het noordoosten van Frankrijk. Er worden heel wat wijnen gemaakt, die bovendien van zeer goede kwaliteit zijn. Elzas wijnen hebben een uniek karakter en zijn daardoor te herkennen uit duizenden!

Elzas wijnen zijn veelal gemaakt van druivenrassen als Riesling, die liefkozend de ‘Konings druif’ van de streek wordt genoemd, maar ook van Pinot Blanc en Gewurztraminer.

De Elzas doet qua uiterlijk, met zijn huizen met gekleurd pleisterwerk, bruine houten balken en bloembakken aan de balkons, niet typisch Frans aan, maar eerder Duits. Dat is niet vreemd, de streek ligt op de grens met Duitsland. Het wijngebied is lang (170 km!) en smal. Het klimaat verschilt enorm met dat in het zuiden van het land, maar is ook ideaal voor het verbouwen van wijndruiven

Elzas wijnen: Riesling en meer

De Elzas heeft een relatief warm klimaat met warm lenteweer en een fijne zonnige en droge zomer. Bovendien liggen de wijngaarden goed met betrekking tot wind. Het Vogezen-gebergte houdt de wind, kou en regen uit het westen weg uit de Elzas en daar worden de druiven erg blij van.


Van welke druiven wordt Elzas wijn gemaakt?

In de Elzas worden vooral witte wijnen gemaakt. Druivenrassen die hier goed en veel groeien zijn de Riesling, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris en de Sylvaner. Ze groeien hier uitstekend en leveren unieke, intens geurige en frisse wijnen op. Voor rode wijn wordt er veelal Pinot Noir verbouwd. In mening wijn webshop vind je een groot aanbod aan Elzas wijnen.


Riesling, koningsdruif van de Elzas

De Riesling is de onbetwiste koning van de Elzas. Het druivenras groeit het best in koele wijngebieden en heeft in de Elzas dan ook een goede plek gevonden. De Riesling staat bekend om zijn hoge kwaliteit en het is dan ook geen verrassing dat van de druif mening topwijn wordt gemaakt. De wijnen van de Riesling druif uit de Elzas, zijn enorm levendig, hebben een hoge mineraliteit en een typische geur, met citroen, grapefruit en kamperfoelie.


wijnglazen

Elzasser wijnglazen

Je kent ze vast wel, Elzasser wijnglazen. Het zijn wijnglazen met een relatief kleine kelk en een opvallende elegante, ranke, groene steel. Ontworpen en gemaakt in de Elzas en geschikt voor alle witte wijnen die er gemaakt worden, van Riesling tot Pinot Blanc. Er is ook een variant met een geribbelde, tevens groene, voet.

De kelk is iets groter en breder aan de bovenkant. Dat wijnglas is geschikt voor zoetere wijnen. Deze glazen zijn in veel restaurants en bars inmiddels vervangen voor “gewone” wijnglazen, maar in de vele winkels zijn de typerende Elzasser glazen nog volop te koop.

Elzas wijnen

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?