Fruit wat kan je ermee?! Met Cora Meijer van Cultfood – Rubriek nr.4 –

De Kerst is net achter de rug en het nieuwe jaar is in zicht.Tijd voor de rubriek nr.4 van Fruit wat kan je ermee?! met een bijzondere gast Cora Meijer. Cora met haar Foodblog, Cultfood past perfect bij de feestdagen?  omdat haar blog vol is met inspiratie gerechten met hele aparte ingrediënten en combinaties zoals: Strawberry-risotto. Cora gebruikt in haar recepten veel groenten en fruit  in combinatie met kaas en tuinkruiden van haar eigen tuin.

Wil je net als Cora mee doen, klik hier voor de uitleg en vragenlijst. Heel veel plezier met lezen.


Mijn vragenlijst is:

⇨Jouw naam, leeftijd en waar ben je geboren?

Echt een leuk onderwerp voor een foodbloggers interview. Fruit is inderdaad heel veelzijdig, erg lekker, zowel puur als verwerkt. Ik doe dus enthousiast mee en vertel je graag waarom. Maar eerst even het voorstelrondje. Ik ben Cora Meijer en blog nu zo’n twee jaar onder de naam Cultfood. 

Mijn eerste post is van 19 november 2015 en gaat over … fruit! Zelf vind ik het nog steeds een heel leuke post, een origineel recept. Ik ben geboren en getogen in Zwolle, een van de Hanzesteden uit vroeger tijden met nog veel leuke hoekjes in de oude stadskern zoals de Thorbeckegracht. Daar is ook het beroemde restaurant van Jonnie Boer. Sfeervol is ook het kleine park, de Potgietersingel. Zwolle ligt aan de IJssel en is omgeven door mooie natuur.

Fruit was dan ook volop te plukken, zowel aan de Overijsselse kant via fietstochten richting Vilsteren als in de bossen richting Gelderland. Van frambozen, bramen tot bosbessen. En rozenbottels … om niet te vergeten. Zeker bij de kleine buitenhuizen. Overijssel heeft meerdere mooie rivieren, een daarvan is de Vecht. In het Vechtdal tref je veel ambachtelijke producten, het is een agrarische streek.

Ik ben getrouwd en heb drie meerderjarige kinderen. De jongste studeert nog en is vegetariër. Ze zijn van kleins af aan opgegroeid met groenten en fruit, lusten bijna alles, maar hebben wel ieder hun eigen voorkeuren.


⇨Welk fruit vind je het lekkerste? en waarom?

De lekkerste vruchten zijn voor mij de soorten die je kunt verwerken in schotels met groenten of kaas. Ik ben verzot op alle drie en vindt het heerlijk om ermee te experimenteren. Dat begon al vroeg toen ik op mijzelf ging wonen in Den Haag.

In die tijd at ik nog meer vlees en maakte ik regelmatig een gerecht van kalfslever met gebakken appel en kerrie. Of een gekruid gehaktbrood met kleine blokjes ham en peterselie, gevuld met in port gewelde gedroogde pruimen. Maar ook varkensfilet met zacht gefruite uienringen en abrikozen in een lichte tomatensaus. Nu eet ik meer groenten en kaas en heb ik wat recepten ontwikkeld met seizoensfruit die daar goed bij passen. Echt heerlijk vinden wij mijn Zuurkool in witte wijn met gerookte zalm, kaki en stoofpeertjes, een lichte en fleurige schotel.

De zalm en het fruit tillen de zuurkool als groente naar een hoger plan en de zalm vormt een jasje om de groente. Niet iedereen houdt echter van zuurkool en ik kan slecht kiezen. Dus wil ik ook graag mijn Maïstortilla met bladgroenten, fruit en Boer’n Trots Klaver Pikant noemen. Daarin verwerk ik granaatappelpietjes en sinaasappel.

Dit friszoet fruit past heel mooi bij de iets bitter smakende bladgroenten en contrasteert met de pikante kaasblokjes. Je kunt daar natuurlijk ook andere smeuïge oude kaas voor kiezen. Deze tortilla’s zijn heel geschikt als feestelijk lunch gerecht. Op onze reis door Nieuw Zeeland kocht ik een kookboek met recepten van TV persoonlijkheden, Cooking4Change.

Een daarvan ontwikkelde ik tot een meer eigen recept en is een bijzonder ontbijt als variant op het eten van granen met fruit. Wat ik overigens veel maak, zowel met vers seizoensfruit als met homemade compotes. Dit ontbijt, Strawberry risotto, staat in mijn serie Uitgelicht.

Het gerecht trok direct mijn aandacht en ik had niet direct een voorstelling van de uiteindelijke smaak. Het is ook niet om elke dag te eten, maar een aparte variatie op wat je zoal voorbij ziet komen. Ook bietjes  eet ik altijd in combinatie met fruit, dan met appel in de hoofdrol. Mijn voorkeur gaat uit naar de steviger zoete soorten zoals Kanzi of Pink Lady.

De appels bak ik als 1 cm dikke schijven, regelmatig met wat fruitlikeur. Dat contrasteert ook leuk met de fruitazijn die ik gebruik zoals rode perzikazijn (Weinberg) uit de Moezelstreek, frambozenazijn of ambachtelijke ciderazijn uit Normandië. In de zuurkoolschotel zijn mango-azijn met vruchtvlees en vijgenmosterd verwerkt.

Op mijn reizen speur ik altijd naar bijzondere fruitazijn en fruitmosterd. Die kunnen een gerecht zo leuk oppeppen. Zo vind ik cranberrymosterd erg lekker, het smaakt lekker met kool. Dat speuren is echt een sport geworden op reis. En omdat wij veel kazen eten, maak ik dus met enige regelmaat compotes met fruit van het seizoen. Mijn laatste compote was van dieprode cranberries. Ik varieer graag, dus heb ik een deel met port gemaakt en een deel met lichtgebakken appel, die daarna is gepureerd.

Zo ontstaan leuke smaakverschillen, die ik naar keuze van de kaassoort op tafel kan zetten. De cranberrycompote met rode port is erg lekker bij blauwschimmelkazen zoals Blue Stilton. De fruitiger variant is heerlijk bij Brie de Meaux of Camembert.

Daarnaast gebruiken wij een schepje op onze granen met yoghurt, of ik bak citroenmuffins en doe een schepje in een kuiltje van het beslag of een schepje op mini pannenkoekjes met vanilleroom. Op mijn blog staat een recept van Rozenbottelcompote waar je ook ijs of een fruitsoepje als dessert van kunt maken.

Het maken van een pure, dikkere compote is vaak ook de start van een ander gerecht. Dat maakt het extra leuk om te doen. Nou moet ik wel eerlijk bekennen dat die rozenbottels (mooie rood-oranje grote bollen van wilde rozen) wel een klusje zijn door alle pitjes die ik er vooraf uit verwijder.

Van rode rabarber maak ik een ijskoude Rabarbermousse met bramen of een variant met vers rood fruit.


⇨Welk is je lievelings- fruit recept? en waarom?

Toch maar de Zuurkool in witte wijn met gerookte zalm, kaki en stoofpeertjes. Om reden dat dit recept spontaan ontstond, alle onderdelen eens op een andere manier zijn bereid en het geheel een geslaagde combinatie vormt. Al mijn gepubliceerde recepten zijn onze lievelingen, kiezen is dus echt lastig. Het zijn allemaal meer bijzondere maaltijden of hapjes. Eigenlijk zijn er heel weinig fruitsoorten die ik niet lekker vind.

Als ik die moet benoemen is het beter te zeggen dat ik minder van vruchten houdt met zacht of papperig vruchtvlees. Ik eet die daarom veel minder, ze zijn echter prima in smoothies of compotes te verwerken.


⇨Hoe heb je het voor het eerst geproefd/gemaakt?

De combinatie van zuurkool met gerookte zalm heb ik voor het eerst geproefd in het lunchrestaurant l’Auberge van Chateau Neercanne bij Maastricht. Deze auberge heeft een Bib Gourmand vermelding. Verder verschillen beide schotels echt helemaal. Het restaurant serveerde een zoetiger zuurkool als een ronde bol, die aan tafel werd bekleed met plakken vers gesneden gerookte zalm. Vervolgens werd er een roomsaus over geschonken.

Cora

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik !

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?