De Werking van Essentiële Mineralen als IJzer en Magnesium

De Werking van Essentiële Mineralen als IJzer en Magnesium

Ons lichaam heeft allerlei stoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Daarbij horen een paar essentiële mineralen. Het woord zegt het al: we kunnen ze simpelweg niet missen. Wat zijn mineralen eigenlijk en waarom hebben we ijzer en magnesium bijvoorbeeld nodig?

 

Wat zijn Mineralen?

Als we het woord ‘mineralen’ ontleden komen we erachter wat het precies zijn. Het is namelijk afgeleid van ‘minera’, dat in het Latijns ‘mijn’ betekend. Dat wil zeggen dat mineralen afkomstig zijn uit de grond. Het zijn anorganische stoffen uit de bodem van onze aarde en kunnen dus niet gevonden worden in planten. We moeten onszelf voeden met mineralen via voeding. Ons lichaam maakt het zelf niet aan. Gelukkig kom je met een gevarieerd voedingspatroon al snel aan de benodigde hoeveelheid mineralen en als dat niet lukt zijn er altijd nog voedingssupplementen.

 

Waarom hebben we Mineralen Nodig?

Als het gaat om de functionaliteit van ons lichaam wordt er onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële mineralen. De essentiële hebben we nodig om goed te kunnen functioneren. Van de één hebben we meer nodig dan van de ander. Voorbeelden van essentiële mineralen zijn calcium, ijzer, zink, kalium, fosfor en magnesium. Bij een tekort aan deze stoffen kunnen we last krijgen van allerlei klachten. Niet-essentiële mineralen als zwavel en silicium hebben we niet per se nodig, maar ze kunnen je gezondheid wel verbeteren.

 

Mineralen zijn dus ontzettend belangrijk. Ze bemoeien zich bij honderden processen in ons lichaam. Als kind heb je ze bijvoorbeeld nodig om goed te kunnen groeien en sterke botten te ontwikkelen. In het dagelijks leven helpen mineralen onze hersenen om goed te kunnen functioneren en houden ze het immuunsysteem in goede staat. Krijgen we te weinig essentiële mineralen als ijzer en magnesium binnen? Dan kun je last krijgen van allerlei klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, stress, slapeloosheid, een verminderde concentratie en spierkrampen. Merk je dat je last krijgt van dit soort klachten? Dan zul je je voedingspatroon moeten veranderen om moeten kijken naar voedingssupplementen die rijk zijn aan deze mineralen.

 

IJzer en Magnesium

Laten we een paar zeer belangrijke essentiële mineralen eruit pakken. Magnesium bijvoorbeeld. Je kunt het prima binnen krijgen door middel van voeding. Onder andere volkoren producten, granen, noten, avocado’s, groenten en vis zitten vol magnesium. We hebben als volwassenen zo’n 300 tot 350 mg van dit essentiële mineraal nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt je om fit te voelen. Het verbetert de opbouw van lichaamseiwitten, botten en spieren. Het werkt goed tegen stress en zorgt voor genoeg energie.

IJzer komt voor in de kleurstof van rode bloedlichaampjes en is daarom een belangrijk bestanddeel van ons bloed. Die kleurstof noemen we hemoglobine. Deze stof neemt zuurstof op in onze longen en transporteert het verder naar cellen in ons hele lichaam. Een volwassen persoon heeft dagelijks 11 tot 16 mg ijzer nodig. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, wat betekent dat het bloed te weinig zuurstof afgeeft aan je lichaam. IJzer zit veel in brood, aardappelen, verschillende groenten, vlees, ei en vis. Zoals je ziet kun je door een gezond eetpatroon al veel van de essentiële mineralen binnen krijgen en heb je geen voedingssupplementen nodig.

 

Het nut van Voedingssupplementen

Heb je moeite met gezond en gevarieerd eten om wat voor reden dan ook? Dan kun je de benodigde hoeveelheid essentiële mineralen alsnog binnen krijgen door middel van voedingssupplementen. Denk aan standaard capsules vol ijzer, zink, calcium, magnesium of zink. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Veganistische ijzer snoepjes? Een voetenbadje met magnesium dat via de huid kan worden opgenomen? Neem eens een kijkje bij het assortiment van de betere gezondheidswinkels als De Gezonde Wereld en laat je verbazen door de mogelijkheden op het gebied van voedingssupplementen.

Image by Racool_studio on Freepik
Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?