De badkamer is een belangrijke ruimte in ons huis. Het is de plek waar we douchen of een bad nemen. Het is ook de ruimte waar we ons even opfrissen. Even tijd voor onszelf. Even een moment waarin we niet worden gestoord. De douche of het bad zijn uiteraard de belangrijkste elementen in onze badkamer, maar ook de wastafel heeft een belangrijke functie.
Make-up of een kleine make-over
Want hoe vaak sta je niet voor korte of langere tijd aan de wastafel? Je brengt er je haar in model, poetst er je tanden, maakt jezelf op en doet er je andere dagelijkse persoonlijke verzorging. Natuurlijk heb je het liefst een grote wastafel of, beter nog, twee wastafels naast elkaar. Maar dat kan niet in elke badkamer. Soms moet je dus concessies doen. Om ook nog wat loop- en beweegruimte te houden, kan je dan beter kiezen voor een kleinere wasbak. Als je er een planchet boven hangt en er een klein kastje onder plaatst, kan je daar toch flink wat spullen kwijt. Daarnaast geeft een mooie spiegel altijd een meer ruimtelijk gevoel, juist in een kleinere badkamer.
Welk materiaal voor jouw wastafel?
Keramiek is nog steeds een hele goede keuze voor veel badkamers. Keramiek heeft weliswaar een wat minder trendy naam, maar behalve klassieke modellen zijn er ook hele moderne keramieken wastafels op de markt. Voordelen van keramiek zijn de lange levensduur en de krasbestendigheid. Ook is keramiek makkelijk te onderhouden. Wil je toch een wat meer moderne materiaalkeuze maken? Kijk dan eens naar wastafels van natuursteen of het hippe terrazzo. Natuursteen heeft uiteraard een heel natuurlijke, aardse uitstraling. Je betaalt wel wat meer voor bijvoorbeeld marmer of graniet, maar krijgt daar wel een stukje luxe look voor terug. Natuursteen is wel wat poreuzer dan bijvoorbeeld keramiek en is dus gevoeliger voor vlekken en vocht. Regelmatig schoonmaken is dan eigenlijk wel een must.
Over onderhoud gesproken
Je kan jouw wastafel makkelijk lang laten meegaan. Dat doe je ten eerste door los vuil regelmatig met een doekje te verwijderen. Daarna gebruik je een sopje van een milde (!) allesreiniger. Tot slot gebruik je een schone, licht vochtige doek om hem af te nemen. Voor hardnekkig vuil gebruik je het beste een speciale sanitairreiniger. Eventuele kalkaanslag, bijvoorbeeld op een wastafel van keramiek, verwijder je met schoonmaakazijn. Als je deze adviezen opvolgt en dus regelmatig toepast, verleng je de levensduur en mooie uitstraling van jouw wastafel. Gebruik in geen geval agressieve chemische producten. Daarmee kan je het materiaal beschadigen en ga je dus van kwaad tot erger.
Wat is jouw favoriete wastafel?
Nu ben jij aan zet. We kunnen jou een bepaald type wastafel adviseren, maar je hebt natuurlijk ook jouw persoonlijke smaak. Het gaat erom een wastafel te kiezen die je over minimaal vijf of tien jaar ook nog mooi vindt. Daarnaast is het slim om er rekening mee te houden hoeveel tijd jij aan schoonmaken kwijt wil zijn. Jij kent jezelf immers beter dan wij.