Kan je rookworst invriezen? Drie tips

rookworst invriezen

Als je een fan bent van rookworst, weet je waarschijnlijk ook dat er altijd wat overblijft. Het is zonde om de overgebleven worst weg te gooien, maar in de koelkast is het maar beperkt houdbaar. We bespreken de beste manieren om rookworst te bewaren.

Kan je rookworst invriezen?

Ja, je kunt rookworst maximaal 3 maanden invriezen. Wikkel de worst eerst in een losse laag bakpapier. Verpak het pakket vervolgens in een laag huishoudfolie die tegen het bakpapier wordt gedrukt. Zodat een goede afdichting ontstaat en vries het vervolgens in.

Hoe rookworst in te vriezen

Als je al eerder vleesproducten hebt ingevroren, zul je het invriezen van rookworst waarschijnlijk heel eenvoudig vinden. Volg onze stappen om succes te hebben:

  • Portie: Het verdelen van de worst is verstandig, omdat je het ontdooide vlees niet opnieuw kunt invriezen. Om ervoor te zorgen dat je geen voedsel verspilt, vries je porties in en ontdooi je alleen wat jij wilt gebruiken.
  • Wikkelen: Verpak de rookworst in een laag bakpapier en knijp de uiteinden van het papier samen, zodat er een ruwe afdichting ontstaat. Dit doorlatende materiaal zorgt ervoor dat vocht van de worst in de vriezer kan ontsnappen.
  • Opnieuw inpakken: Wikkel het pakket in met een laag huishoudfolie die rechtstreeks op de laag bakpapier is gedrukt die je zojuist hebt gemaakt. Vorm een goede afsluiting met de huishoudfolie door er met jouw vingers overheen te drukken en deze glad te strijken.
  • Invriezen: Door de worst in het midden van de vriezer in te vriezen, wordt deze weg van het vorstfront aan de randen van de vriezer geplaatst. Hierdoor blijft het zo lang mogelijk uit de buurt van vriesbrand.

3 tips voor het invriezen van rookworst

Nu je weet hoe je het moet invriezen, hebben we onze 3 toptips die we ten zeerste aanbevelen bij het invriezen van rookworst voor het beste resultaat:

Controleer het zegel

Het is erg verstandig om ervoor te zorgen dat je een goede afdichting rond de worst vormt. Het rokerige aroma van gerookte producten kan gemakkelijk doordringen in de vriezer. Zorg ervoor dat je dit vermijdt, waardoor de kwaliteit van sommige van jouw andere items behouden blijft.

Voeg een marinade toe

Hoewel het invriezen van de worst in een marinade niet zo belangrijk is, kan het ontdooien in een marinade wonderen doen. Je krijgt dan een voorsprong bij het marineren, waardoor je eten in een kortere tijd met meer smaak wordt verpakt.

Maaltijdvoorbereiding

Overweeg om de rookworst te gebruiken als onderdeel van een maaltijdbereidingsroutine met luchtdichte bakjes. Zodat je op een later tijdstip een aantal maaltijden klaar kunt hebben.

Bewaar rookworsten daarom afgesloten in de koelkast, zodat ze een paar dagen houdbaar zijn. Bijvoorbeeld varkensworstjes, Mexicaanse chorizo, braadworst en Italiaanse worst.

Alle soorten worsten kunnen worden ingevroren en maximaal 3 maanden bewaard.

Kun je gerookte worst in de koelkast bewaren?

Ja, dat kan als het pakket niet open is.

Droge worsten

Wij raden aan om droge worsten, zoals pepperoni en salami, ongeopend maximaal zes weken op kamertemperatuur te bewaren. Je kunt ze ook langer dan zes weken in de koelkast bewaren, indien in een ongeopende verpakking of drie weken indien geopend.

Als je besluit ze op kamertemperatuur te bewaren, zorg er dan voor dat de verpakking ongeopend is. En controleer af en toe of er schimmel en onaangename geuren ontstaan. Als ze dat toch doen, gooi de worstjes dan meteen weg.

Houd er rekening mee dat worsten die niet gedroogd en uitgehard zijn, bederfelijk zijn en dat je ze in de koelkast moet bewaren.

Kun je gerookte worstjes ’s nachts uit de koelkast ontdooien?

Als je bevroren worsten een nacht buiten laat staan om te ontdooien op kamertemperatuur, kunnen schadelijke bacteriën groeien en tot buikpijn leiden als ze worden geconsumeerd.

Wanneer je klaar bent om de diepvriesworsten te gebruiken, laat je ze in de verpakking zitten. Of plaatst u ze in een kom op de onderste plank van de koelkast en wacht je tot ze ontdooid zijn.

Wanneer je vlees in de koelkast ontdooit, blijft het koud en beschermd tegen bacteriegroei. Maar als je haast hebt en niet wilt wachten, kun je het ontdooien altijd in de magnetron doen.

Het consumeren van slechte rundvlees- of varkensworst kan maagklachten en diarree veroorzaken.

Lifehack: Rookworst extra snel ontdooien.

Een andere lifehack die je kunt gebruiken om rookworst sneller te laten ontdooien: Leg de rookworst in een bak met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat de kou sneller uit het vlees wordt onttrokken. Vervang het water eventueel elk uur met nieuw koud water.

Heb je de rookworst snel nodig voor een bijvoorbeeld een lekker zuurkool? Gebruik dan de tip met koud water.

Is gerookte worst gekookt?

Rookworst is gaar, maar moet mogelijk nog verder worden gekookt.

Om te weten of jouw vlees gaar is, kunt u bij aankoop in de winkel controleren of het warm of koud gerookt is. Warme rookworst is klaar om te eten, terwijl koud gerookt varkensvlees nog verder moet worden gekookt. En dit komt omdat het vlees niet onder hoge hitte en temperatuur is gekookt.

Dus als je koud gerookt vlees koopt, kook of rook het dan voordat je het eet. Het is niet aan te raden om koudgerookte worsten te eten, tenzij het vlees een rijpingsproces heeft ondergaan.

Pekelzout voorkomt dat jouw vlees wordt besmet met ziekteverwekkers die voedselvergiftiging veroorzaken.

Controleer op woorden als ‘koken voordat je gaat eten’, ‘ongekookt’ of ‘moet volledig koken’. Zo weet je of de worst nog verder gekookt moet worden. Voorgekookte worsten kunnen meestal rond de twee maanden in de vriezer worden bewaard en in de koelkast twee weken.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?