7 redenen om vaker watermeloen te eten

7 redenen om vaker watermeloen te eten: Ben jij ook zo gek op watermeloen in de zomer? Deze heerlijke zoete en sappige vrucht is enorm dorstlessend op een warme dag. Ideaal om mee te nemen naar het strand of een picknick. Dit zijn zeven redenen om vaker watermeloen te eten:


1. Houd je vochtbalans op peil

De naam zegt het al: watermeloen zit vol water. Dat is perfect om je vochtbalans aan te vullen op een warme dag. Zo blijft je lichaam goed gehydrateerd en voel jij je steeds fris en energiek.

Wist je dat een goede vochtbalans belangrijk is om je lichaamstemperatuur op peil te houden en je organen goed te laten functioneren? De aanvoer van voedingsstoffen naar je cellen is er namelijk van afhankelijk.

Je bewijst je lichaam dus een grote dienst als je zorgt voor voldoende vocht. Maak daarom op een warme dag een watermeloen pizza. Het recept vind je in dit artikel.


2. Kan de spijsvertering verbeteren

Naast veel vocht bevat watermeloen een kleine hoeveelheid vezels. Beide zijn nodig voor een gezonde spijsvertering.

Vezels helpen je darmen in beweging te houden en vocht helpt je lichaam om afvalstoffen gemakkelijker door je spijsverteringskanaal te transporteren. Om je spijsvertering te ondersteunen kun je dus ook bij watermeloen terecht.


Bronnen:

Figueroa, A. et al (2017). Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 20(1), 92-98.

Figueroa, A. et al (2013). Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women. Menopause, 20(5), 573-7.

Bailey, S.J. et al (1985). l-Citrulline supplementation improves O2 uptake kinetics and high-intensity exercise performance in humans. Journal of applied physiology, 119(4), 385-95.

Bowers, L.W. et al (2015). The Role of the Insulin/IGF System in Cancer: Lessons Learned from Clinical Trials and the Energy Balance-Cancer Link. Frontiers in endocrinology, 6,77.

Attard, E. et al. (2015). Cucurbitacin E, An Experimental Lead Triterpenoid with Anticancer, Immunomodulatory and Novel Effects Against Degenerative Diseases. A Mini-Review. Current topics in medicinal chemistry, 15(17), 1708-13.

Pezdirc, K. et al. (2015). Can dietary intake influence perception of and measured appearance? A systematic review. Nutrition research, 35(3):175-97.

Naz, A. et al. (2014) Watermelon lycopene and allied health claims. Experimental and clinical sciences journal, 13, 650–660.

Orozco-Gutiérrez, J.J. et al. (2010). Effect of L-arginine or L-citrulline oral supplementation on blood pressure and right ventricular function in heart failure patients with preserved ejection fraction. Cardiology journal, 17(6), 612-8.


3. Kan sportprestaties helpen verbeteren

Watermeloen bevat citrulline, een stofje dat de bloeddoorstroming kan verhogen. Hierdoor krijgen je spieren meer zuurstof, wat kan helpen om je sportprestaties te verbeteren.

Dat werkt als volgt: nadat je watermeloen hebt gegeten, zet je lichaam een deel van de citrulline om in het aminozuur arginine. Vervolgens wordt arginine weer omgezet in stikstofmonoxide.

Stikstofmonoxide heeft een ontspannend effect op de spiercellen in onze bloedvaten. Hierdoor worden de bloedvaten wijder, waardoor de bloeddruk verlaagt en de doorbloeding verbetert.

In één studie waren fietsers die citrulline innamen in staat om 12 procent langer te fietsen voordat ze uitgeput raakten. Dit in vergelijking met fietsers die een placebo innamen.


4. Ondersteunt de gezondheid van je hart

Watermeloen bevat allerlei stoffen die gunstig zijn voor je hart. Denk aan magnesium, kalium en vitamine A, B6 en C. Hier lees waar vitamine C nog meer goed voor is.

Net als tomaten is watermeloen eveneens rijk aan lycopeen. Deze gezonde stof kan helpen om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Ook citrulline heeft een

bloeddrukverlagend effect bij mensen met een hoge bloeddruk. Dat bleek toen twaalf vrouwen met obesitas en een hoge bloeddruk watermeloen als supplement namen. Na zes weken was hun bloeddruk duidelijk gedaald.

Ook in andere onderzoeken naar het effect van citrulline daalde de bloeddruk van de deelnemers. Zo was de bloeddruk van mensen met een hoge bloeddruk na acht weken gebruik 4 tot 15 procent lager. Voor je bloeddruk is het dus een goed idee om een watermeloensmoothie te nemen. Hier vind je een recept.

Watermeloen smoothie Foto van vegalifestyle
Watermeloen smoothie Foto van vegalifestyle

5. Voor gezonde cellen

Watermeloen bevat antioxidanten, waaronder vitamine C, carotenoïden, lycopeen en cucurbitacine E. Deze stoffen gaan schadelijke vrije radicalen tegen. Dit zijn onstabiele moleculen zijn die je cellen kunnen beschadigen.

Er zijn daarnaast aanwijzingen dat lycopeen het niveau verlaagt van een hormoon dat de celdeling bevordert. Uit onderzoek blijkt verder dat cucurbitacine E beschadigde cellen helpt verwijderen. Zo dragen deze stoffen bij aan het behoud van gezonde cellen.


6. Kan maculadegeneratie helpen voorkomen

Maculaire degeneratie is een oogprobleem dat je gezichtsvermogen kan aantasten als je ouder wordt. Lycopeen kan deze aandoening helpen voorkomen en afremmen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de antioxidant je lichaam kan ondersteunen bij het onschadelijk maken van stoffen die het op je cellen hebben voorzien.


7. Goed voor de huid

Naast vitamine C bevat watermeloen een behoorlijke hoeveelheid vitamine A. Beide vitamines zijn belangrijk voor een gezonde huid. Zo helpt vitamine C je lichaam om collageen aan te maken. Dit is een proteïne die je huid stevig houdt.

Uit een onderzoek bleek dat een hogere inname van vitamine C uit voeding of supplementen de kans op rimpels en een droge huid kan verminderen. Vitamine A helpt bij de aanmaak en het herstel van huidcellen. Met deze watermeloen traktatie werkje dus effectief aan een gezonde huid.


7 redenen om vaker watermeloen te eten
7 redenen om vaker watermeloen te eten
Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?