Wat is De tuinen van Appeltern

Wat is De tuinen van Appeltern
Wat is De tuinen van Appeltern

Wat is De tuinen van Appeltern; Met mijn gezin waren we een weekje op vakantie in het mooie Brabant. Normaal zoeken we iets buiten Nederland maar de naweeën van Corona en het hebben van een dreumes heeft ons gebracht naar de andere kant van Nederland. Normaal gesproken ontdek ik alle uitjes in Drenthe samen met mijn gezin bestaande uit Gijs van bijna 7, Luuk van anderhalf dus en mijn man Jan. En ikzelf, ik ben Elke van Elkeblogt en ben een geboren en getogen Drent.

Het bloggen is ontstaan als uitlaatklep maar is nu een verzameling van de leukste uitjes in de provincie en allerlei artikelen voor ouders. Als tuinliefhebbers was er één uitje die we deze vakantie zouden gaan doen; De tuinen van Appeltern.


Ik ben Elke van Elkeblogt en ik bezocht De tuinen van Appeltern
Ik ben Elke van Elkeblogt

Wat is De tuinen van Appeltern

In het plaatsje Appeltern kun je ‘De Tuinen van Appeltern’ vinden. Dit is het grootste tuininspiratiepark van Nederland met onder andere zo’n 200 voorbeeldtuinen, de vaste plantentuin, het ontdekeiland speciaal voor kinderen en restaurantjes tussen de planten. Naast dat is er een webshop en plantenwinkel waar je niet weg lege handen weg kunt gaan. Hoe dan ook hadden we een volle dag voor de boeg.


De voorbeeldtuinen

Met kind 1 in de buggy, kind 2 op de loopfiets en een tas vol koekjes en drinken gingen we richting Appeltern. Eenmaal binnen konden we na 5 minuten weer terug naar de ingang want ja, er moest uiteraard toch iemand naar de wc. Maar daarna kon dan echt onze dag beginnen. En we begonnen bij de voorbeeldtuinen.

De voorbeeldtuinen vond ik achteraf gezien het leukste onderdeel. Er zijn zo’n 200 tuinen geheel in thema ingericht. Houd je juist van strak en modern of ga je voor kindvriendelijk en kleurrijk. Mocht je tevreden zijn met je tuin, na deze ronde wil jij ook je tuin veranderen. Slim bedacht! Op de site kun je de tuin terugvinden met daarin alle planten en materialen die zijn gebruikt. Vaak ook nog met ontwerptekening erbij.


De tuinen van Appeltern: Handige informatie

Handige informatie:
– Bijna het hele terrein is voorzien van kiezelpad. Het is wel begaanbaar met wandelwagen of rolstoel
maar het gaat wel iets moeizamer.
– Kinderen zijn gratis
– Kom je met een doel? Maak dan een plan langs welke tuinen je gaat
– Neem je camera mee met veel geheugen. Je gaat heel veel foto’s maken.


De Vaste Planten tuin

Samen met alle vaste plantenkwekers van Nederland is in Appeltern de Nationale vaste plantentuin aangelegd. De tuin is meer dan 10.000 m² groot met allemaal voorbeeldborders. Als tuinliefhebber haal je er vooral heel veel inspiratie vandaan hoe je het best een mooie border in kunt richten. Dit is ook dè plek voor je leuke fotomomentje (als jij tenminste wel een partner hebt die zin heeft om fotootjes te maken).


Het ontdekeiland

Mocht je geen kinderen hebben dan is er een grote kans dat je dit deel overslaat. Het ontdekeiland is helemaal gericht op kinderen. Met natuurlijke elementen zijn allerlei klim, klauter en balanceer speelgebieden gecreëerd. In dit deel van het park kun je je met de kinderen zeker een paar uur vermaken. Favorieten van onze kinderen waren de waterpomp, het bamboedoolhof en de trampolines. Ben je klaar met spelen? Dan kun je via het pondje weer naar de overkant van het eilandje.


Een dagje Appeltern

Met een overspannen stappenteller en zere benen konden we terugkijken op een geweldige dag. Ga je met kleine kinderen naar De Tuinen van Appeltern zul je waarschijnlijk niet alles bezoeken, het is bijna te groot. Voor tuinliefhebbers is dit hèt uitje! Niet alleen om een fijne dag te hebben, maar om inspiratie op te doen voor je eigen tuin wat betreft indeling, duurzaamheid, kleurencombi’s en veel meer. Bezoek ook zeker één van de leuke restaurantjes. Persoonlijk favoriet was de ‘wintertuin’. Dit restaurantje staat vol met gave kamerplanten.

De Vaste Planten tuin in de tuinen van appeltern
De Vaste Planten tuin
Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

 1. 15 augustus 2022 / 7:16 pm

  Danke für den tollen Beitrag, die Gärten kommen auf meine Niederlande-Liste.
  Schönen Abend und liebe Grüße
  Nicole

  • Elsa
   Auteur
   19 augustus 2022 / 9:44 am

   Ich freue mich sehr zu wissen, dass Ihnen dieses Tuin gefallen hat. Ein Besuch in diesem riesigen Tuin lohnt sich wirklich ☻Elsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?