Ik woon in De Rijp met Sandra /23

Ik woon in De Rijp met Sandra is numero 23 van onze rubriek ik woon mooi, ik woon in… Vandaag vertelt Sandra over haar woonplaats De Rijp in Noord-Holland. Nederland is zonder twijfel een heel mooi land met veel water en ook veel groen. Elke keer word ik verrast door de mooie foto’s en verhalen. Ik wil zeker een keer naar De Rijp en naar de Woude.

Sandra heeft een foodblog die voor mij zonder twijfel een van mijn favorieten van Nederland is (Culi-Sandra). Haar recepten zijn gewoon lekker en niet moeilijk. Ik heb alle recepten van Sandra gemaakt zoals de overheerlijke Frangipanetaart. Echt een aanrader.

Ik woon mooi, ik woon in De Rijp met Sandra

Ik woon in De Rijp


* Wie ben je.

Ik ben Sandra – 34 jaar oud en ik woon met mijn man, zoontje, hond & kat in De Rijp in Noord-Holland. Naast mijn baan als CRM Marketeer blog ik een paar keer per week op culi-sandra.nl Op mijn blog deel ik voornamelijk lekkere recepten, maar ook veel informatieve artikelen die een link hebben met eten en drinken.

Sandra van culi-sandra

Sandra van culi-sandra


* Vertel iets over je woonplaats of geboorteplaats. 

Ik woon inmiddels alweer meer dan 12 jaar in De Rijp, maar ik ben een paar kilometer verderop opgegroeid op de Woude. Op? Jazeker, want de Woude is een eiland! Om direct maar de meest gestelde vraag daarover te beantwoorden: nee, er is géén brug. (anders zou het ook geen eiland zijn). Toen ik er woonde, had het eiland 150 inwoners. Inmiddels zijn het er iets meer geworden, maar er zijn nog steeds weinig voorzieningen en dat is nou net de charme van de Woude.

Er zijn wel twee restaurants met een heerlijk terras aan het water, en een winkeltje dat o.a. ijs verkoopt. Je kunt een rondje lopen om het eiland (7 kilometer) of een wandeling door het dorp zelf maken. Echt de moeite waard!

Toen ik mijn man ontmoette en we na een paar jaar verkering gingen samenwonen, zijn we naar ‘het vasteland’ verhuisd. Naar de Rijp om precies te zijn, waar hij is opgegroeid. Zo ging ik van een eiland met 150 inwoners, naar een dorp met 4.000 inwoners.

*Wat zijn jouw favoriete hotspots?

Ondanks dat de Rijp geen groot dorp is, hebben we wel een paar erg goede restaurants. Mijn favoriet is de Reghter, de bediening is er ontzettend goed en het eten is om je vingers bij af te likken zo lekker. Ik bestel standaard de carpaccio als voorgerecht, nog steeds de allerlekkerste die er is (met kaasbitterbal!). De nieuwste aanwinst in het dorp is ‘Koffie & Lekkers’. Een leuke plek met een klein terras. Ze hebben er heerlijke huisgemaakte taart en je kunt er ook lekker lunchen.


*Wat maakt jouw stad of dorp zo uniek?

De Rijp heeft een heel mooi historisch centrum(pje) met als hoogtepunt het schitterende Raadhuis uit 1630, wat één van de weinige gebouwen is dat de grote brand uit 1654 overleefde. Het dorp heeft verder een enorm rijke geschiedenis. In de 17e en 18e eeuw was het een centrum van walvisvaart en haringvisserij. Wellicht met de kennis van nu niet echt iets om trots op te zijn… In Museum in ’t Houten Huis kun je meer leren over de geschiedenis van het dorp.

De Rijp: Raadhuis

De Rijp: Raadhuis


*Waarom vind jij dat onze lezers een keer jouw stad of dorp moeten bezoeken? 

Het dorp zelf is heel gezellig en ik weet zeker dat je onder de indruk zult zijn van een rondje historisch centrum (Rechtestraat, Tuingracht, de Buurtjes). Verder vind ik de ligging van de Rijp waanzinnig: tussen natuurgebied de Eilandspolder en de Beemster in. Aan mooie wandel- of fietsrondjes is dan ook geen gebrek.

Mijn nieuwste ontdekking is de wandeling die start vanuit het Fort Spijkerboor, je loopt deels door de weilanden en natuurlijk om het fort.

Daarnaast is het lekker centraal gelegen, want ik ben snel in de stad als ik daar zin in heb (Purmerend 15 minuten, Alkmaar 20 minuten, Hoorn 20 minuten). Mooie bossen (Heiloo, 20 minuten) en strand (Egmond of Castricum, 25 minuten) zijn ook niet ver weg. Kortom: ik zie mezelf hier niet zo snel meer weggaan!


*Wat is er zoal te doen.

Een wandeling door het mooie historische centrum en ‘de Buurtjes’ is een absolute must. Highlight is het Raadhuis, ook een populaire trouwlocatie (ik ben er zelf ook getrouwd). Ben je op de fiets? Dan is een rondje langs de omliggende dorpen erg leuk om te doen. Kleine dorpjes (Grootschermer, Noordeinde, Driehuizen, Graft) die tussen de weilanden liggen, Hollandser wordt het niet!

Tip: de CONO kaasfabriek – waar de Beemsterkaas wordt gemaakt – ligt maar een paar kilometer naast de Rijp. Hier kun je in het naastgelegen winkeltje verse kaas halen. Aanrader!

De Rijp in Noord-Holland

De Rijp in Noord-Holland

Ook heel leuk om te doen vanuit de Rijp: een tochtje met een fluisterboot of een SUP-tochtje op een fiets-SUP (!) door de Eilandspolder. Dit beschermde natuurgebied is echt heel erg mooi, vooral vanaf het water.

Groetjes, Sandra


Wil je ook net als Sandra meedoen aan deze geweldige rubriek van Ik woon mooi, ik woon in… Lees hier de instructies.

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?