Bijzondere natuur in Schotland

Bijzondere natuur in Schotland

Bijzondere natuur in Schotland

Schotland is gevuld met natuurwonderen die je gewoon moet zien om ze te geloven. Met zijn overvloedige bossen, natuurlijke flora, en soms grillig weer, is het land een droom voor natuurliefhebbers. Van de top van Ben Macdui in de Cairngorms tot de machtige watervallen van Dochart in Glen Dochart, Schotland is gevuld met geologische en dierlijke wonderen. En niet te vergeten; de Schotse Hooglanden.

Bijzondere natuur in Schotland

Bijzondere natuur in Schotland

Reizen naar Schotland is een geweldige manier om enkele van de mooiste delen van het land te zien, waaronder veel natuurwonderen die je nergens anders in de wereld vindt. Van bergketens tot beroemde watervallen tot uitgestrekte ondergrondse spelonken, de natuur van Schotland is zeker een reis waard. Wil je meer over Schotland weten, bijvoorbeeld over de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh, lees dan hier verder!

Het land heeft daarnaast ook een grote verscheidenheid aan wonderen te bieden, van het beroemde Monster van Loch Ness, tot de verbazingwekkende natuur van het Cairngorms National Park. In dit artikel gaan we op zoek naar enkele van de mooiste en meest bijzondere natuurlijke locaties in Schotland!


Fingal’s Cave

Elk jaar bezoeken duizenden mensen de Fingal’s Cave, die op het eiland Staffa in Schotland ligt. De grot is een deel van het Fingal’s Cave National Nature Reserve. De grot heeft vele jaren gediend als een wetenschappelijke curiositeit, want men geloofde dat de grot gevormd was door een reeks afkoelende vulkanische lavastromen. Recentere studies tonen echter aan dat de grot ook een zeegrot zou kunnen zijn, gevormd toen een gletsjer uit de ijstijd de kalkstenen kliffen in de omgeving erodeerde.

Fingal's Cave

Fingal’s Cave

Het is de grootste grot van zijn soort in Schotland. De meeste bezoekers van de grot zijn verbaasd over de enorme afmetingen, en ook over hoe de wanden van de grot eruit zien alsof ze van op elkaar gestapelde basaltkussens gemaakt zijn. Het is met recht een van de meest bijzondere natuurfenomenen van het land te noemen.


Bijzondere natuur in Schotland: Finnich Glen

De Finnich Glen is een majestueus bos in centraal Schotland dat bezoekers de kans biedt de schoonheid van het Schotse platteland te aanschouwen. Zoals de meeste bossen biedt de Finnich Glen een vredige ontsnapping aan de hectische wereld.

Finnich Glen

Finnich Glen

De Finnich Glen is al sinds de 19de eeuw een toeristische attractie. De populariteit van de Glen komt voort uit de adembenemende uitzichten op de schilderachtige lochs en de omringende heuvels, en als gevolg daarvan stromen elk jaar honderdduizenden bezoekers hierheen om te genieten van een dag of dagdeel vol picknicken en bezichtigen.


St Kilda

St Kilda is een piepkleine archipel voor de westkust van Schotland die vooral bekend is om zijn fascinerende overblijfselen van de mensen die er ooit woonden. Zo was de levenswijze van St Kilda bijna volledig zelfvoorzienend, en in tegenstelling tot veel eilandgemeenschappen bood St Kilda zijn bewoners een comfortabel leven zonder voor voedsel afhankelijk te zijn van het vasteland. Het is ook de enige plaats ter wereld waar wolven zo dicht bij mensen leven.

St Kilda

St Kilda

De archipel kan bereikt worden per veerboot vanaf het eiland Lewis in de Buiten-Hebriden, per vliegtuig, of per privéboot tijdens de zomermaanden. De bevolking is sinds de jaren 1960 gestaag afgenomen en vandaag de dag is het eiland bijna onbewoond – iets wat een bezoek alleen nog maar mysterieuzer zal maken!


Bijzondere natuur in Schotland: Luskentyre Sands

Als je belangstelling hebt voor natuurwonderen, dan wil je beslist het haast Caraïbisch-ogende Luskentyre Sands, bezoeken. Het is een van de populairste plaatsen om te bezoeken in het Verenigd Koninkrijk, bekend om zijn schilderachtige uitzichten en wilde dieren.

Het gebied ligt op slechts drie uur rijden van Glasgow en twee uur rijden van Edinburgh, waardoor het voor toeristen gemakkelijk bereikbaar is. Het strand wordt omringd door heuvels en kliffen, die een schitterende achtergrond vormen voor het witte zand en het lichtblauwe water. Hoewel het strand zelf beschermd is tegen het slechtste van het Atlantische weer, is er toch een adembenemend uitzicht op de golven die op de rotsen slaan.

Luskentyre Sands

Luskentyre Sands

Ze zijn de perfecte plek om een wandeling te maken, te genieten van de zon, een zandkasteel te bouwen en de golven vanuit zee te zien binnenrollen.


Loch Ness

Loch Ness is het grootste zoetwaterlichaam in Schotland, en het grootste meer in Groot-Brittannië, dat zich uitstrekt over een lengte van tientallen kilometers. Het Loch Ness is beroemd om een al lang bestaande legende van het monster van Loch Ness; het is een wezen dat naar verluidt de diepten ervan bewoont.

Loch Ness

Loch Ness

Het monster is echter niet het enige wonder dat in het loch te vinden is, want de streek is ook de thuisbasis van vele andere schitterende en mysterieuze locaties.


Bijzondere natuur in Schotland: Rannoch Moor

Rannoch Moor is een afgelegen, laaggelegen wildernis aan de zuidrand van de Schotse Hooglanden. Het staat bekend als de “grootste wildernis van Groot-Brittannië” en is een van de weinige overgebleven gebieden van de Hooglanden die nooit volledig door mensen geschikt zijn gemaakt voor de (land)bouw. Bovendien is het de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan wilde dieren en planten.

Rannoch Moor

Rannoch Moor

Het mooiste van alles is dat je er met een korte autorit kunt komen, en dat je een rondleiding door het park kunt krijgen als je er eenmaal bent. Het Rannoch Moor maakt deel uit van de streek Lochaber, waar enkele van de mooiste bergen van Schotland liggen. Dus als je overweegt naar Schotland te reizen, mag een bezoek aan dit uitgestrekte park eigenlijk niet ontbreken.


Bijzondere natuur in Schotland: Old Man of Hoy

De Old Man of Hoy is een rotsboog op het Isle of Hoy in Schotland. De afgrond wordt geschat op een half miljoen jaar oud en is een van de beste plaatsen om papegaaiduikers in het Verenigd Koninkrijk te zien. Deze kleine zwart-witte vogels hebben een vrolijke uitstraling en zijn erg geliefd onder de bewoners en bezoekers.

Old Man of Hoy

Old Man of Hoy

Ze zijn echter niet de enige attractie: het eiland herbergt ook andere zeldzame en ongewone soorten, zoals de zeearend, de kuifaalscholver en het stormvogeltje!


Glencoe

Met al het natuurschoon dat het ruige landschap van Schotland te bieden heeft, is het soms de vraag waarom je nog af zou reizen naar toeristische trekpleisters, zoals bij Gencoe het geval is.

Maar hoewel het de meest populaire Schotse toeristische attractie is, is het nog altijd een van de mooiste en meest ontspannende plaatsen die je in het land kunt bezoeken! De vallei van Glencoe is een afgelegen en prachtige streek waarvan je een bezoek niet snel zult vergeten. Het gebied is een populaire bestemming voor toeristen, en wordt door velen als een verborgen juweel beschouwd.

Bijzondere natuur in Schotland: Glencoe

Glencoe

De omgeving van Glencoe wordt door reizigers vaak over het hoofd gezien, maar ook hier valt genoeg te zien en te doen, waardoor het ontdekken van de omgeving ideaal te combineren valt met een verblijf in het geliefde Glencoe!


Bijzondere natuur in Schotland

Over de schrijfster

Hallo! Mijn naam is Gwenn en ik ben van de reisblog Reisgekkie en voor Elsarblog heb ik deze gastblog geschreven! Reizen en fotografie is mijn passie, zo’n grote passie dat ik nu al 2,5 jaar onderweg ben. As we speak, zit ik nu op een terras in Sagres, Portugal, te werken. Lekker in het zonnetje!

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?