Wanneer neem je een pilletje te veel? Medicijnverslaving en het taboe!

Wanneer neem je een pilletje te veel- Medicijnverslaving en het taboe

Verslavingen aan alcohol en drugs worden veel besproken, al heerst daaromtrent natuurlijk ook nog altijd wel een taboe. Maar een verslaving waar veel minder bekend van is -maar minstens zo ingrijpend kan zijn- is de verslaving aan medicijnen. Het lastige hieraan is dat het vaak zeer onschuldig (en als geneesmiddel) begint en daarnaast ook heel geleidelijk toeneemt. Daarnaast zijn het in de basis producten die helemaal niet verboden zijn, en vaak zelfs door een arts legaal zijn voorgeschreven. Wanneer een medicijnverslaving écht een verslaving wordt en hoe je hiermee omgaat? Lees snel verder.

Iéts te veel

Eigenlijk kun je bij de vraag of je lijdt onder aan een medicijnverslaving al heel snel een objectieve grens trekken, namelijk of je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijdt. Dit staat op de meeste medicijnen objectief weergegeven. Wanneer dit het geval is, dan is daar wellicht ook het moment om je zorgen te gaan maken. Maar er zijn meer signalen, zelfs bij geen overschrijding van deze dosis, waar je alert op moet zijn. Een voorbeeld hiervan is dat je dagelijks uitkijkt naar het nemen van je medicijnen, en/of dat je de onderliggende klachten niet meer hebt, maar de medicijnen nog wel gebruikt. Een voorbeeld is het gebruik van Ritalin bij ADHD-klachten. Is het nog daadwerkelijk nodig? Of kun je het leven ook aan zonder medicijnen? Dit zijn hele confronterende vragen, maar wel vragen waarvan het goed is ze op periodieke basis aan jezelf te stellen.

Wat te doen bij een verslaving aan medicijnen?

Ben je tot de conclusie gekomen dat jouw medicijngebruik hoger dan dat wenselijk is? Dan is het natuurlijk tijd voor actie. Onderschat een verslaving aan medicijnen nooit, want die kan zeer heftig en intens zijn. Opname in een afkickkliniek is dan ook helemaal niet vreemd waar het gaat om een verslaving aan medicijnen, gelukkig wordt dit ook steeds gangbaarder. Ook bij deze verslaving geldt namelijk; hoe eerder je erbij bent, hoe sneller ze ook weer voorbij zijn. Directe opname in een afkickkliniek kan vaak al zeer snel waardoor een traject niet ontzettend lang hoeft te duren.

Twijfel je of jouw medicijngebruik wel of niet nog binnen de normen valt? Bespreek dit dan snel met de arts die jou deze medicijnen ooit heeft voorgeschreven. Deze kent de bijsluiter, maar ook de onderliggende problematiek. Zo ontstaat een objectief beeld en kan hij of zij jou direct helpen om hulp te krijgen op de juiste plek.

 

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?