Wenskaarten: hoe een traditie is ontstaan

wenskaarten

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar vandaag de dag kun je een geschikte wenskaart vinden voor iedere gelegenheid. Ze zijn vaak uitermate geschikt om aan je vrienden en familieleden te sturen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt wel een geschikt kaartje waarmee je jouw bekenden kunt verrassen.

Er zijn kaarten met een oprechte boodschap, een humoristische boodschap en kaarten met een blanco binnenkant waar je je eigen woorden op kan schrijven zodat je je eigen persoonlijke boodschap erin kwijt kunt.

Dus, hoe zijn we hier gekomen? Laten we eens kijken naar de lange en fascinerende geschiedenis van wenskaarten.

Vroege oorsprong – De eerste wenskaarten

Lang geleden vierden mensen in China Chinees Nieuwjaar en gaven zij schriftelijke boodschappen van goede wil aan elkaar. De vroege Egyptenaren creëerden ook wenskaarten. Deze werden op papyrus geschreven, de dunne stammen van deze plant leken op dik papier. De oude Egyptenaren vierden ook al verjaardagen (alhoewel de verjaardagskaartofficieel pas in het negentiende-eeuwse Victoriaanse Engeland werd verstuurd).

Uitwisselen van kaarten

Het maken en uitwisselen van kaarten dateert feitelijk vele eeuwen later. Historici bevestigen dat deze rond het jaar 1400 in Duitsland zijn gemaakt. Ze zijn gedrukt met houtsneden, een druktechniek waarbij de kunstenaar het ontwerp van de kaart in een houtblok oppervlak heeft gesneden. Deze kaarten werden gebruikt om nieuwjaarswensen te versturen.

Korte tijd later begon het gebruik van handgemaakte wenskaarten zich over heel Europa te verspreiden. Interessant genoeg waren het in de 15e eeuw vooral Valentijnskaarten die werden uitgewisseld. Het British Museum heeft in zijn collectie vermoedelijk de oudste nog bestaande Valentijnskaart.

Het werd in 1415 opgericht door een Franse edelman. Charles, hertog van Orléans, werd tijdens de Honderdjarige Oorlog door de Britten gevangengenomen en opgesloten in de Tower of London. Hij schreef een liefdesgedicht voor zijn vrouw dat begint met: ‘Ik ben de liefde al beu, mijn zeer zachte Valentijn’.

Wenskaarten en de renaissance

Van de 14e tot de 17e eeuw was er een enorme groei in de productie van kunst en literatuur in Europa. Dit was de Renaissanceperiode. Kunstenaars die nu bekende namen zijn, zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo, leefden in deze tijd en waren een inspiratie voor anderen.

Het is begrijpelijk dat dit ook de productie en het delen van wenskaarten beïnvloedde. Kaarten werden een populaire manier voor mensen om uitingen van goede wil, feestvreugde en zorgzaamheid naar de belangrijke mensen in hun leven te sturen.

In de 15e eeuw waren Valentijnskaarten en kerstkaarten de kaarten die het meest werden uitgewisseld. Hoewel nieuwjaarskaarten in deze periode lijken te zijn verzonden, werden ze pas twee eeuwen later, in de 18e eeuw, op grote schaal gebruikt.

Tijdens de 19e eeuw was er een absolute stijging in het gebruik van wenskaarten.

Ten eerste werd toen een wijdverbreide postdienst ingevoerd. Ten tweede werden handgemaakte kaarten in de handel verkrijgbaar. Mensen hadden nu meer mogelijkheden om kaarten te kopen.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?