Zo kom je de winterdip van 2023 door

Zo kom je de winterdip van 2023 door

Er zijn maar weinig mensen voor wie januari, februari en maart de favoriete maanden van het jaar zijn. Als we aan de winter denken, dan denken we meestal aan sneeuw en kerstmis. Helaas hebben we in onze koude kikkerlandje niet vaak met sneeuw te maken en zodra de feestdagen voorbij zijn begint de winter eigenlijk pas. Zonde eigenlijk, want de winter is een belangrijke tijd voor de natuur en voor de mens.

 

Een winters humeur

De winter is een tijd van rust en vernieuwing. We trekken ons graag terug in huis, onder een warme deken met een lekker kopje thee of koffie. De dagen zijn kort en het weer nodigt niet uit om naar buiten te gaan. We blijven liever binnen om een boek te lezen, een serie te bingen, gezellig bij elkaar te komen of sensatie op te zoeken in de vorm van games. Voor de kinderen zijn er gameconsoles en voor de volwassenen zijn er apps en serieuzere casinospellen zoals blackjack op betFIRST. Doordat we minder buiten komen en ons meer terugtrekken voelen we ons al snel sloom en onproductief. Zodoende lijkt de winter voor velen een haast een nutteloze periode waar we maar doorheen moeten komen. Maar hoe mooi zou het zijn als we ons juist in deze periode tot onszelf kunnen keren.

 

Neem de tijd om te ontspannen

Het nieuwe jaar gaat vrijwel altijd gepaard met goede voornemens. We zien het vaak als een nieuwe start of een kans om het beter te doen. Helaas vallen onze goede voornemens vaak in de soep. Als we naar de natuur kijken is het ook eigenlijk niet logisch dat we ons nieuwe jaar in het midden van de winter vieren. In Japan en China begint het nieuwe kalenderjaar in Maart en ook de Oude Romeinse kalender vierde de jaarwisseling dichter naar de lente toe. Het beste recept om je winterdip te overkomen is door de winter te nemen voor wat het is: een tijd voor ontspanning.

 

Combineer daglicht en bewegen in een dagelijkse wandeling

De natuur is tijdens deze koude maanden misschien niet het spectaculairst, maar toch is er genoeg moois te zien. Lichaamsbeweging en voldoende daglicht zijn twee belangrijke factoren voor een gezond leven. Ook tijdens de winter is het belangrijk dat je voldoende tijd buiten doorbrengt. Probeer het liefst elke dag even een rondje te lopen of gewoon even naar buiten te gaan. Let op hoe de natuur langzaam veranderd en zich klaarmaakt voor de lente. Kun je de knoppen al zien, welke vogels herken en komen er ergens al krokussen op?

 

Eet seizoensgebonden producten

Vroeger konden we niet anders dan groente en fruit uit het seizoen eten, maar tegenwoordig zijn we aardig verwend. Hoe heerlijk het ook is om allerlei exotische producten te eten in de winter, het is niet altijd even prettig voor de portemonnee. Daarbij zijn er mensen die geloven dat het seizoen ons geeft wat we op dat moment nodig hebben. In de winter hebben we vaak trek in stevige maaltijden zoals een gebonden soep, stamppot of ovenschotel. Maak volop gebruik van winterse groenten zoals wortels, aardappels, boerenkool, koolraap, bieten en pompoen. Je lichaam zal blij zijn met deze heerlijke voedzame groente.

 

Blijf wat langer liggen

Onze slaapcyclus wordt gereguleerd door het hormoon melatonine wat vrijkomt als reactie op licht. In de winter hebben we te maken met minder daglicht waardoor ons lichaam ook minder melatonine aanmaakt. Het is dus heel normaal dat we ons slaperiger voelen in de winter. Wees dus niet te streng voor jezelf en blijf gerust wat langer liggen. Licht van je telefoon, tv en computer kan ons lichaam overigens in de war maken. Dus als je last hebt van een slecht slaappatroon dan kan het helpen om je elektronische apparaten een uur voor bedtijd weg te leggen.

 

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?