Zwolle Ik woon mooi, ik woon in Zwolle/33

Zwolle is een Hanzestad. Volgens Jasmijn is het knus, gezellig en voelt de stad veilig aan. Een aanrader om te bezoeken zoals je ziet. Hieronder in dit artikel vind je tips voor een gezellige dag of weekend in Zwolle. Ik zou het snel gaan lezen.

ik woon in Zwolle

Zwolle


* Wie ben je?

Hoi! Ik ben Jasmijn, een geboren en getogen Blauwvinger. Al mijn hele leven – 27 jaar – woon ik in Zwolle. Tijdens mijn bachelor Communicatie ontdekte ik mijn passie voor schrijven en al mijn (spaar)geld gaf ik uit aan reizen. Een voorbode van wat zou komen: werken als freelance tekstschrijver en reisblogger. Maar over Zwolle schrijven op reispower.nl? Dat had ik nog niet eerder gedaan.

Jasmijn bij Stadsstrand Zwolle

Jasmijn bij Stadsstrand Zwolle


* Vertel iets over je woonplaats of geboorteplaats. 

Zwolle is één groot dorp. Nouja, niet echt: het is de hoofdstad van Overijssel, maar het heeft wel iets kleinschaligs over zich. Iets waardoor het knus, gezellig en veilig aanvoelt. Daarnaast is Zwolle een Hanzestad. Wie goed om zich heen kijkt, kan overal in de binnenstad sporen herkennen uit deze tijd. Ook een aantal fragmenten uit de middeleeuwen zijn goed bewaard gebleven. Dit maakt de historische binnenstad een perfecte plek voor een wandeling of om wat foto’s te schieten.

De Kromme Jak

De Kromme Jak


*Wat zijn jouw favoriete hotspots?

Toen ik nog in de binnenstad van Zwolle woonde, kwam ik met regelmaat dagjes mensen tegen. Wanneer ik zag dat ze hun stadsplattegrond op de kop hielden, schoot ik ze vaak aan met de vraag of ze de weg konden vinden. Hier kwamen de leukste gesprekken uit voort. Ik kon het vaak dan ook niet laten om de volgende tips mee te geven.

Tussen de boeken neuzen bij Waanders

Officieel heet deze boekwinkel ‘Waanders in de Broeren’: de broeren refereert naar de 15-eeuwse kerk waarin Waanders gevestigd is. Van oorsprong was dit namelijk de Broerenkerk. Zo’n 10 jaar geleden is het pand omgetoverd tot de hippe boekwinkel die het nu is. Je vindt er naast het winkelgedeelte ook een leesgedeelte en een groot café. Een must see voor iedereen die Zwolle bezoekt. In Waanders bevindt zich ook een Tourist Info punt. Ideaal voor wie meer informatie wilt over de stad.

Buitenkant Waanders in de Broeren

Buitenkant Waanders in de Broeren

Het Stadsstrand

Iedereen die in een monumentaal pand woont, weet dat het er ’s zomers bloedheet wordt. De afgelopen jaren heb ik dan ook vele uren met mijn e-reader gespendeerd aan het Stadsstrand op het Rodetorenplein. Lekker met m’n hoofd in de zon, voetjes in het zand en koffie in m’n hand lezen of loeren naar mensen die aan het suppen over de gracht.

Het Stadsstrand is ook een ideale plek voor stelletjes en vriendengroepen die willen borrelen of een lekkere burger willen eten. Helaas moesten de uitbaters van het Stadsstrand opdoeken, maar het nieuwe concept Blue Bayou belooft minstens zo leuk te zijn. Zij klappen 1 mei hun strandstoeltjes open.

Villa Suikerberg

Blijf je een nachtje in Zwolle slapen? Trakteer jezelf dan op een uitgebreid ontbijt bij Villa Suikerberg. Het café bevindt zich in een mooie villa op een steenworp afstand van de Fundatie, een van de bekendste bezienswaardigheden van Zwolle. Villa Suikerberg beschikt over verschillende sfeervol ingerichte ruimtes, wat het een aangename plek maakt om rustig te ontbijten. Geen cliché menukaart, op elkaar gepropte tafeltjes of harde muziek, maar een prettige ambiance, lekker eten en een uitstekende service. Ook een aanrader voor lunchen of een borrel.

Villa Suikerberg

Villa Suikerberg

The Dublin House

Pas één keer geweest, maar naar nu al fan van dit restaurant annex café. The Dublin House bevindt zich in een ruim pand in het hart van de Zwolse binnenstad en beschikt over 4 verschillende ruimtes, elk met een eigen vibe en toffe namen als the Library, the Tavern, Sally’s Corner en the Barn. In welk gedeelte je ook plaatsneemt; je waant je even in een échte Ierse pub. Tel daar de classy cocktails en de uitgebreide menukaart bij op en je moet oppassen dat je hier niet uren blijft hangen. Een Ierse pub zou geen Ierse pub zijn als er geen whisky kaart zou zijn. De fijnproever kan hier dus zeker voor een glaasje terecht!

The Dublin House in Zwolle

The Dublin House in Zwolle

Het Beugeltje

Zit het Stadsstrand vol? Dan is het Beugeltje een goed alternatief. Voor wie Zwolle niet kent, zit het aardig verstopt. Dit café met terras bevindt zich namelijk iets van de grote winkelstraten af, net achter Waanders. Bij het Beugeltje kun je heerlijk op het terras zitten, met je voeten in het gras, uitkijkend op een van de vertakkingen van de stadsgracht. Zelf kom ik graag bij het Beugeltje, omdat het en stuk rustiger en ruimtelijker is dan een aantal van de terrassen op de Melkmarkt, Nieuwe Markt en het Gasthuisplein. Ook de Wijndragerstoren – de verdedigingstoren waarin het Beugeltje gevestigd is – is leuk om te zien en stamt uit de 15e eeuw.

Het Beugeltje in Zwolle

Het Beugeltje


*Wat maakt jouw stad of dorp zo uniek?

De combinatie van historische elementen en moderne toevoegingen. Steeds meer bekende ketens weten Zwolle te vinden, zonder dat ze afbreuk doen aan het middeleeuwse karakter van de stad. Een mooi voorbeeld is het Douwe Egberts café aan de Melkmarkt. Deze nieuwe DE-vestiging bevindt zich in een historisch pand van 4 verdiepingen, waar authentieke elementen perfect samenkomen met het design van Douwe Egberts. Een aanwinst voor het centrum van Zwolle. Ditzelfde gaat op voor Waanders, de Grote Kerk en de Fundatie.

Douwe Egberts Café Zwolle

Douwe Egberts Café


*Waarom vind jij dat onze lezers een keer jouw stad of dorp moeten bezoeken? 

Hoewel Zwolle een uitstekende stad is om te winkelen, is dat niet de reden waarom ik je aanraad deze Hanzestad te ontdekken. De stad is rijk aan mooie monumentale panden, kerken en een indrukwekkende geschiedenis. Tel daar de vele leuke horecagelegenheden bij op en je hebt een veelzijdig dagje Zwolle te pakken! Vind je het leuk om de hidden gems van Zwolle te ontdekken? Ga dan mee op een stadswandeling en kom op plekken waar je anders niet zo gauw zou komen.

Museum de Fundatie in Zwolle

Museum de Fundatie in Zwolle


*Wat is er zoal te doen.

Naast bovenstaande tips nog tijd over? Dan kan ik de volgende 10 activiteiten ook aanraden:

De Sassenpoort beklimmen

De Peperbus beklimmen

Lunchen bij het Parkpaviljoen

Kunst kijken bij de Fundatie

Karten in het nieuwe Kobalt

Ontsnappen uit een Escape Room bij The Great Escape

Omgeving verkennen per e-chopper

Highwine doen bij Beautanica

Bierproeverij in de Dominicanenkerk

Wereldse gerechten delen bij Jaffa Jaffa

Groetjes,
Jasmijn
Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

 1. Aritha
  17 september 2022 / 2:55 pm

  Elsa, heel leuk. Wij zijn er wel eens geweest. Maar aan een middag heb je eigenlijk niet genoeg. bedankt voor het delen. We moeten gewoon een keertje terug denk ik.

  • Elsa
   Auteur
   18 september 2022 / 8:24 pm

   Ola Aritha, ik ben nooit geweest maar staat op mijn lijst ☻gr. Elsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?