De nieuwe keuken staat voor groen, duurzaam en praktisch

De nieuwe keuken staat voor groen, duurzaam en praktisch

Vandaag is de keuken niet langer een plek waar alleen maar wordt gekookt en stoppen we deze belangrijke ruimte in een woning niet langer weg. Integendeel zelfs, want ze is dé woonplek bij uitstek geworden waar mensen graag zitten en gezinnen meer dan ooit samenkomen. Daarom is het ook belangrijk om je tijd te geven bij het samenstellen van die zo belangrijke plek in je huis en daarbij zeker duurzaamheid en praktisch comfort niet te vergeten.

 

Groene materialen 

Keukenfabrikanten bieden vandaag een scala aan groene materialen zoals hout, bamboe, kurk of gerecycled plastic aan. Zo kunnen massief houten fronten zorgen voor een jarenlange warme en knusse uitstraling in puur natuur. Maar ook bamboe is zo’n sterk en slijtvast materiaal dat bovendien bijdraagt tot een lagere ecologische voetafdruk. 

Of wat dacht je van een kurken wand of vloer? Kurk is niet alleen een natuurlijk, waterafstotend materiaal, je kan er eindeloos mee combineren qua kleur en stijl. Doordat kurk zo makkelijk te reinigen is, krijgen stof, bacteriën en schimmel in jouw keuken geen kans. En dan hebben we het nog niet gehad over keukenbladen of kastfronten die vervaardigd worden uit gerecycled plastic van bijvoorbeeld gebruikte PET-flessen, waarmee we niet alleen de stevigheid van onze luxe keuken, maar ook het milieu een grote dienst bewijzen.

 

Slimme oplossingen voor duurzame energie

Wie gaat voor een duurzame keuken denkt daarbij niet alleen aan het uiterlijk, maar uiteraard ook aan de toestellen die je daarvoor vele jaren gaat gebruiken. Zo is een inductiekookplaat de meest energiezuinige keuze. Deze verbruikt maar liefst 30% minder energie dan een keramische kookplaat. 

Maar, ook het uitkiezen van de juiste vaatwasser kan heel wat winst opleveren qua energieverbruik. Ga je voor een vaatwasser die in de A klasse zit, dan bespaar je per jaar de helft aan energie tegenover eenzelfde toestel in de klasse F. Mooi staaltje van duurzaamheid kan je wel zeggen.

 

Praktische indeling

Wie graag of vaak kookt weet als geen ander hoe belangrijk het is dat een keuken praktisch is ingedeeld en zeker over genoeg opbergruimte én werkruimte beschikt. Niets zo vervelend en tijdrovend dan wanneer je met je potten, pannen en ingrediënten tijdens het koken geen blijf weet. En er is meer. Kijk bijvoorbeeld eens naar een siematic keuken van Goergen keukens

Denk zeker ook aan het ergonomische aspect bij het samenstellen van je keuken. Iedereen weet hoe onpraktisch het is om groenten te moeten snijden aan een te laag of een te hoog keukenblad. Maar, ook constant moeten bukken om te kijken of de ovenschotel al een mooi bruin korstje heeft gekregen, is belastend voor de rug. Zorg er bovendien ook voor dat vuur en afwasbak niet te ver van elkaar verwijderd zijn zodat je niet te veel afstand hoeft af te leggen met een hete pot wanneer je je groenten af wil gieten.

 

Combinatie van stijl, gemak en duurzaamheid

Dé perfecte keuken samenstellen, is dus een combinatie van verschillende factoren. Gelukkig weten keukenbouwers hier de dag van vandaag zeer goed raad mee. Zo zijn natuurlijke materialen, energiezuinige toestellen en ergonomisch gemak tegenwoordig in te passen in elke keuken, of je nu gaat voor landelijk, modern of industrieel. Maak een bewuste keuze en ga voor jarenlang genieten en zuinig kokkerellen.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?