Goed voorbereid op reis naar Cuba: 15 tips

Goed voorbereid op reis naar Cuba
Goed voorbereid op reis naar Cuba

Goed voorbereid op reis naar Cuba: In Cuba werkt alles iets anders dan we in Europa of van andere vakanties gewend zijn. Natuurlijk bereid je je goed voor op de komende reis die je gaat maken. Dat deed ik ook. Maar (bijna) niets van wat ik op internet kon vinden, klopte met de werkelijkheid in Cuba. Af en toe was het even puzzelen en roeien met de riemen die ik had, maar dat leverde wel deze tips op: 


De officiële munteenheid-in-Cuba is de CUP Cuban peso

Tip 1, cash: 

De CUC is afgeschaft en het land kent nu alleen nog de CUP (Cubaanse Peso). 

Nederlandse pinpassen en Amerikaanse creditcards doen het hier niet. Je moet pinnen met een creditcard en in restaurants kan je alleen cash betalen.  

Geld (cash) pinnen bij een Cubaanse bank of bij een ATM in een hotel is duurder omdat dit de officiële wisselkoers is. De officiële koers ligt meestal op 2700 peso’s voor €100, afhankelijk van hoe gunstig de koers is natuurlijk.  

Op straat zijn veel mensen die geld willen wisselen. Zij hebben vaak een betere koers. Soms bieden zij 4000 peso’s voor €100. 

Pas op dat je niet wordt opgelicht met te weinig geld of met een wisseltruc. Het is aan te raden om bijvoorbeeld via je gids te wisselen of aan hem/haar om tips te vragen. 


Tip 2, geld wisselen: 

Neem een paar honderd euro cash mee. Beter te veel dan te weinig. Overal in Cuba willen de mensen dat je in euro’s betaalt en dit is voordeliger dan wanneer je in Cubaanse peso’s betaalt. Een voorbeeld is een maaltijd voor €10. Maar wanneer je dit in peso’s zou betalen, is het 1000 peso’s. Wanneer je 1000 peso’s betaalt, is de maaltijd omgerekend naar euro’s ongeveer 37,-.  


Tip 3, fooien: 

Het is gebruikelijk om fooien te geven. Dit doe je na de lunch, na het diner, maar ook aan de chauffeur van de taxi/bus, de kofferdrager en de kamermeisjes. Gebruikelijk is om 50 tot 150 Cubaanse peso’s te geven. 
Ben je langer onderweg met een vaste gids of chauffeur? Denk dan aan bijvoorbeeld €20,- voor de gids voor twee weken en €10,- voor de chauffeur.  


Tip 4, afdingen: 

Veel Cubanen hanteren prijzen van de ‘zwarte markt’. Deze liggen hoger, maar kunnen worden afgedingt tot 30% onder de vraagprijs. Let op: dit kan alleen in winkeltjes die door particulieren worden gerund, of op de markt. In winkels van de staat kan niet worden afgedingt en zullen de prijzen een stuk lager zijn. 


Tip 5, restaurants: 

In een paladar (familierestaurant) kan je over het algemeen lekkerder eten en is er betere service dan in een restaurant van de staat. De werknemers in staatsrestaurants krijgen allemaal even veel betaald en zullen daarom niet extra hun best doen. 

Mensen die in een paladar hebben moeten veel belasting aan de staat betalen. Zij zullen daarom voor betere service zorgen en dat de gasten tevreden zijn, zodat zij meer fooi krijgen. Het eten in een paladar is altijd duurder dan in een staatsrestaurant.


Goed voorbereid op reis naar Cuba: particulare in Trinidad

Tip 6, casa particulares: Goed voorbereid op reis naar Cuba:
In casa particulares (een soort bed & breakfasts gerund door particulieren of familie) werkt het eigenlijk hetzelfde als n een paladar. De prijzen zullen hier iets hoger liggen dan in hotels of hostels van de staat, maar de service en voorzieningen zullen beter zijn. Ondanks dat de prijzen in een casa particulares ietsjes hoger zijn, is het een ontzettend leuke en bijzondere ervaring. Zeker als je een beetje in contact met de lokale bevolking wil komen.  
Vooral in Trinidad zijn veel casa particulares te vinden, zeker een aanrader in die kleine idyllische huisjes. 


Tip 7, spulletjes meenemen: 

Heel veel spullen die in Europa vanzelfsprekend zijn, zijn in Cuba moeilijk te verkrijgen. Als je het kan missen, neem dan pennen mee en wat notitieblokjes. Dit is voor de lokale mensen erg duur om aan te schaffen en hebben bijvoorbeeld schoolkinderen hard nodig. Net zoals tandenborstels, tandpasta en geneesmiddelen zoals paracetamol. 

In hotels ligt altijd genoeg douchegel en shampoo op de kamers. Neem dit ook mee en deel dit uit aan mensen op straat. Ook dit is erg duur voor de lokale bevolking.  


Tip 8, geneesmiddelen: 

Zorg dat je voor jezelf ook voldoende geneesmiddelen meeneemt. Deze zijn bijna nergens te verkrijgen. Het kan altijd gebeuren dat je tijdens je reis ziek wordt. ORS, paracetamol, ibuprofen, pleisters, ontsmettingsmiddel en DEET kunnen altijd van pas komen. 


Goed voorbereid op reis naar Cuba: Eten in een paladar

Tip 9, verwachtingen: Goed voorbereid op reis naar Cuba:

Ga openmindend naar Cuba toe en zet je Nederlandse bril af. Alles in het land werkt anders dan je gewend bent van bijvoorbeeld vakanties in Europa of Amerika. Als een hotel bijvoorbeeld 4 sterren heeft, dan is dit te vergelijken met 1 of 2 sterren in Nederland.  
Verwacht niet te veel van het eten. Er is vaak weinig keuze. Meestal is er varkensvlees, kip of witvis. Soms ook kreeft of rundvlees. En alle gerechten worden bijna altijd geserveerd met rijst, bruine bonen, kool, komkommer en tomaat. Maar geloof me: het is erg lekker! 
Het is ook geen verassing als in Cuba de stroom uitvalt. Dit kan enkele minuten duren maar soms ook oplopen tot enkele uren. Vaak is er dan ook geen stromend water. Een hotel kan hier niets aan doen, dit heeft te maken met het elektriciteitsnet. In de meeste gevallen is er te veel op 1 net aangesloten. 


Tip 10, internet: 

Op internet staan verschillende Engelse artikelen dat er toeristensimkaartjes waardoor je overal zou kunnen bellen en internetten te bestellen zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb of dit waar is. In de wat chiquere hotels en all inclusive resorts zit WiFi bij de kamer inbegrepen. Dit houdt in dat het hotel een WiFi-code geeft voor vaak drie uur. Als deze drie uur zijn verstreken, mag er kosteloos een nieuwe code bij de receptie worden gehaald.
 Bij winkels van Etecsa en in sommige hotels kunnen WiFi-kaartjes worden gekocht.

Deze kosten meestal 50 peso’s en kunnen op openbare pleinen en in bijna alle hotels worden gebruikt. De verbinding is overigens niet overal even goed. Benut de tijd die en wat je met de WiFi wil doen goed, want het kan zo maar zijn dat tien minuten later de verbinding wegvalt.


Tip 11, apps 
Zorg dat je apps voor vertrek geüpdatet zijn. Veel apps werken in Cuba niet, waaronder de Apple Appstore, Tiktok en Google Maps (werkt alleen op WiFi). Download van tevoren de app Maps.me voor routes, mocht je een wandeling willen maken of zelf met een auto op pad willen. Valuta (let op een app die offline werkt), om de wisselkoers te berekenen.


Tip 12, PolarSteps: 
Stuur voordat je op reis gaat de link van je Polarstepsaccount of van de reis naar vrienden en familie. Zij kunnen (mits je GPS aan hebt staan) via de app precies bijhouden welke route je aflegt. Deel je reisverhalen en foto’s in de app voor het thuisfront. Ik schreef overdag in mijn notities wat ik allemaal meemaakte en zag. Wanneer ik (vaak maar een uurtje) internet had, had ik geen tijd om op alle vrienden en familie te reageren hoe mijn reis was.

Zoals ik al schreef is er niet overal WiFi en als deze er is, werkt het netwerk niet overal even goed. Dus wanneer je wel WiFi hebt, zet je verhaaltje op Polarsteps zodat de mensen thuis kunnen zien wat je doet en je niet op iedereen hoeft te reageren. Bovendien stelt Polarsteps na de reis automatisch een mooi boek samen van de gehele trip. Deze kun je tegen betaling aanschaffen.


Goed voorbereid op reis naar Cuba: Oud koloniaal hotel in Cienfuegos

Tip 13, wereldstekker: Goed voorbereid op reis naar Cuba:

Ondanks dat in bijna alle hotels een Europese aansluiting op de elektriciteit was, is het raadzaam om een wereldstekker of een Amerikaanse stekker te kopen. Je wil natuurlijk wel je telefoon en fototoestel op kunnen laden toch? Neem voor de zekerheid een powerbank mee. Zo kan je altijd laden, mocht de stroom ooit uitvallen of een van de stekkers toch niet passen. 


Tip 14, water: 

Sla als je op rondreis gaat voldoende water in. Dit kan je vaak in de auto of bus waar je mee reist laten liggen, of stop wat kleine flesjes water in je koffer. Waterflessen kunnen schaars zijn in Cuba en onze magen zijn niet bestand tegen water uit de kraan drinken. Bovendien is het er erg warm, zorg dat je gehydrateerd blijft. 


Tip 15, thee: 

Ben je een echte theeleut? Zorg dat je zelf zakjes thee meeneemt. Thee is bijna nergens in Cuba te verkrijgen. Warm water daarentegen wel. Dus als je zelf zorgt dat je je zakjes meebrengt, kan je gewoon een kopje theedrinken! 

Volg:
Sanne van de Boomen
Sanne van de Boomen

Mijn naam is Sanne. Op dit moment studeer ik journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Schrijven, zoals hoort bij het vak journalistiek, is altijd al een van mijn passies geweest. Niet alleen schrijven; ik ben gek op reizen, dagjes weg en natuurlijk ook eten.

Find me on: Web | Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?