Het Verhaal achter de Smartshop

Het Verhaal achter de Smartshop

Smartshops zijn winkels waar je voornamelijk natuurlijke producten kunt kopen die een bepaalde bewustzijnsveranderende werking hebben. Ze zijn bekend en berucht geworden door de verkoop van paddo’s. Wat ligt er nog meer in de smartshop op de toonbank? Van exotische kruiden tot spullen voor microdosing.

Een smartshop is een winkel die legale middelen verkoopt. Daar is toezicht op vanuit de brancheorganisatie de VLOS. Het idee achter de verkoop van bewustzijnsveranderende middelen is acceptatie, normalisering en verantwoord gebruik van legale natuurproducten. Tenminste, dat is de insteek van de smartshops die aangesloten zijn bij de VLOS.

 

Diversiteit in de Smartshop

Of je nu thuis wilt ontspannen, je beter wilt concentreren op je werk met microdosing of voor goud gaat in de sportschool: als het je bewustzijn of je lijf een beetje beïnvloedt, dan is het wel te vinden in de (online) smartshop. Een bonte verzameling producten met een natuurlijke oorsprong. Een greep uit het assortiment van smartshops.

Cordyceps – Drankjes met cordyceps zijn hot in de sportschool, want deze medicinale paddenstoel verhoogt de zuurstofopname in het bloed, wat voor betere sportprestaties zorgt. Nu is het geen astronomisch verschil, maar op hoog niveau helpen alle kleine beetjes.

Kratom – Een energieverhogend blad van de kratomboom uit Zuidoost-Azië. Bijzonder in trek bij het uitoefenen van fysiek uitdagend werk omdat het je uithoudingsvermogen en belastbaarheid zou verbeteren.

Kruiden en extracten – We weten dat valeriaan en lavendel een rustgevend gevoel hebben, maar er zijn honderden, zo niet duizenden kruiden met uiteenlopende werkingen. Sommige kruiden kunnen dromen meer intens maken en andere zorgen voor verbeterde prestaties in bed. Extracten van deze kruiden maken die concentratie alleen maar meer intens. De smartshop is een plek waar je uiteenlopende kruiden vindt. Van Mexicaanse dragon tot Afrikaans droomkruid.

Magic truffels – Het legale alternatief voor paddo’s. Gebruiksklare paddo’s werden in 2008 illegaal in Nederland door enkele incidenten met toeristen. Vermoedelijk waren er meerdere middelen tegelijk in het spel. Deze truffels worden veel gebruikt onder mensen die aan microdosing doen.

 

Microdosing

Microdosering of microdosing is het innemen van een lage hoeveelheid van een psychedelisch middel. Dit wordt gedaan om er over tijd bepaalde voordelen uit te halen, maar er niet “high” van te worden. Trippen wordt dat eigenlijk genoemd. Zo’n kleine hoeveelheid van paddo’s, truffels of zelfs LSD kan leiden tot verbeterde concentratie, goede communicatie binnen de relatie of creatieve ingevingen. Recent is microdosing vooral bij moeders met jonge kinderen in trek omdat het hen meer verbonden maakt met de belevingswereld van het kind. Jaren geleden werd het bekend door zakenmensen in onder andere Silicon Valley die aan microdosing deden.

 

Psychedelica in de Wetenschap en Media

We leven in een tijd waarin psychedelica een ware opleving maken. Dat komt niet alleen door microdosing. Er wordt zelfs gesproken van een psychedelische revival. Maar hebben we dan niets geleerd van het hippie tijdperk van de late jaren ‘60?

Zeker wel. Tientallen onderzoeken met psychedelische middelen vertellen ons over de medicinale kwaliteiten. Zo weten we nu vanuit bijvoorbeeld de Johns Hopkins Universiteit van Maryland, Harvard Medical School en de Universiteit van Utrecht dat psychedelica zoals paddo’s en LSD effectief blijken tegen verslavingen. Waar voorheen werd aangenomen dat deze middelen verslavend zijn, is het tegendeel bewezen. Van 444 verslaafde mensen aan bijvoorbeeld opiaten, minderde of stopte na één of twee ervaringen met psychedelica bijna 70% met het nemen van verslavende drugs. Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en magic truffels, kan voor langdurige verbeteringen zorgen van de stemming. Uit onderzoeken die tussen 2006 en 2008 plaatsvonden, bleek dat een ervaring maar liefst bij 67% van de proefpersonen tot 14 maanden na de sessie een verbeterde stemming hadden. Ze gaven aan beter in het leven te staan en bestempelde de ervaring als een van de meest betekenisvolle dingen in hun leven.

 

Niet alleen de wetenschap staat nu meer open voor gedegen onderzoek naar psychedelische paddenstoelen en microdosing. Ook de nieuwe media kunnen er wat van. Op Netflix staan bijvoorbeeld de documentaires How to Change Your Mind en Have a Safe Trip. Beide met de insteek die een betrouwbare smartshop deelt: informeren over veilig en verantwoord gebruik van legale middelen.

 

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?