Hond én kat in huis? Zo laat je het slagen!

Het is zo gezellig, huisdieren in huis. Misschien ben je wel dol op honden én katten. Je kunt beide dieren in huis hebben, als je het maar goed aanpakt. Zorg onder andere dat de ontmoeting op de juiste manier gebeurt. En respecteer de grenzen van beide dieren. Op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker verder.

Genoeg rust

Vanuit het perspectief van de kat gezien, is de hond best een heftig maatje om mee samen te leven. Zeker als je een energieke hond hebt, zoals een gezellige en speelse Nova Scotia duck tolling retriever. Katten zijn doorgaans net wat meer op hun ontspanning gesteld dan honden. Geef je kat daarom genoeg rust, zeker als je hond en kat nog niet helemaal aan elkaar gewend zijn. Neem de hond bijvoorbeeld wat vaker mee naar buiten toe met een halsband hond, zodat je kat even tot zichzelf kan komen. Ga lekker op pad en maak een mooie wandeling. Daar maak je je hond ook alleen maar blij mee! Misschien kan de hond wel eens een nachtje uit logeren gaan, als de ontmoeting tussen de dieren nog vers is. Zo zorg je voor een relaxtere manier om aan elkaar te wennen.

Voorbereiding op de ontmoeting

De ontmoeting is natuurlijk essentieel. Maar het is daarbij niet zo slim om de dieren spontaan in dezelfde ruimte neer te zetten, zeker als de kat al wat ouder is. Kies er liever voor om de ontmoeting eerst voor te bereiden. Laat de hond en de kat zo langzaam aan elkaar wennen. Begin met het ruilen van geuren door bijvoorbeeld een doek of deken van de ene bij de andere te leggen, zodat ze aan elkaars geur kunnen wennen voordat ze elkaar ontmoeten. Of zet de hond en de kat in kamers die naast elkaar in huis zijn, maar dan met de deur nog dicht – of op een heel klein kiertje. Zo ruiken de dieren elkaar ook alvast. Voorbereiding houdt ook in dat je je hond traint in gehoorzaamheid en basiscommando’s, zoals ‘zit’ of ‘af’. Hier luistert de hond vervolgens beter naar: handig in allerlei situaties, maar ook zeker bij de kennismaking van huisdieren.

Kennismaking

Met de voorbereiding op de ontmoeting, zoals we hierboven noemen, zet je al een goede eerste stap. Maar het blijft spannend om de dieren vervolgens echt kennis te laten maken. Plotseling een drukke hond om zich heen hebben, kan namelijk voor veel stress bij de kat zorgen. Met Feliway kun je de kat kalmeren: dit geeft je kat een gevoel van veiligheid en geborgenheid in spannende situaties. Houd ook zeker een oogje in het zeil als je hond en kat voor het eerst kennismaken. Let op de signalen die beide dieren afgeven. Je hond kan het immers ook best spannend vinden, al helemaal als de kat boos is. Houd daarom dus altijd toezicht wanneer de hond en de kat samen zijn, vooral in de beginfase. Grijp snel in als er zich een conflict voordoet: je wilt dit niet laten escaleren, want dat maakt het opbouwen van een band moeilijker. Aan de andere kant kun je positief gedrag belonen, wat natuurlijk net zo goed meetelt!

Eigen plekje

Het is fijn om je hond en kat een eigen plekje te geven, ook voor als ze elkaar al wat langer kennen. Zo kunnen ze zich op ieder moment terugtrekken. Dit kan een aparte kamer zijn, waar alleen het ene dier in mag en het andere dier niet. Katten kunnen ook makkelijk de hoogte in: bevestig bijvoorbeeld een plank met een mandje aan de muur, waar de hond niet zomaar bij kan komen. Dit wordt het veilige plekje van het dier. Het hoeft heus niet zo te zijn dat je huisdieren zich altijd terugtrekken. Met een beetje geluk liggen ze na verloop van tijd juist graag in de buurt van elkaar! Maar de optie om ook dat rustige plekje te hebben, is een goed uitgangspunt.

Deze tips kunnen je helpen om je hond en kat gelukkig samen te laten leven in huis. Vergeet ook niet dat je er soms simpelweg wat geduld voor moet hebben. De band wordt in de meeste gevallen langzaam maar zeker beter.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?