Zelf je internetkwaliteit verbeteren: zo kun je dat doen

Zelf je internetkwaliteit verbeteren: zo kun je dat doen

Wat er is er nu vervelender dan ontevreden zijn over je internet thuis? Je gebruikt het zo veel dat je er flink hinder van kunt hebben als je internetkwaliteit te wensen overlaat. Nu kun je accepteren dat het zo is en je blijven ergeren telkens als je tegen de grenzen van je internetverbinding aanloopt, maar je kunt natuurlijk ook proberen er wat aan te doen. Je kunt uiteraard je internet en tv provider bellen om te klagen, maar zij zullen waarschijnlijk op afstand constateren dat je gewoon verbinding hebt en daarmee basta. Gelukkig zijn er zelf een aantal dingen die je kunt doen die een positief effect kunnen hebben op de kwaliteit van je internet. We bespreken ze in dit artikel.

Meer bekabelde verbindingen

Heb je apparaten die je met een internetkabel verbonden hebt met je router in plaats van via de wifi? Het kan goed zijn dat je hierop geen problemen ervaart met je internetverbinding, of in ieder geval minder. Dat komt omdat het internetsignaal dan op volle snelheid en ononderbroken wordt doorgegeven aan het apparaat, terwijl bij wifi kwaliteitsverlies optreedt. Daarom is het ook beter om waar het kan apparaten met een bekabelde verbinding op de router aan te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld bij smart tv’s en gaming consoles.

De positie van je router aanpassen

Om je wifi-signaal te verbeteren, is het ten eerste zaak om ervoor te zorgen dat je router op een zo optimaal mogelijke positie staat. En dat is niet op de grond achter een meubel of plantenpot, of tussen een grote televisie en de muur. Ten eerste zet je je router voor een optimale spreiding van het draadloos internetsignaal door je woning op een zo centraal mogelijke plaats. Daarnaast is het zaak om hem van de grond te zetten en ervoor te zorgen dat hij bij het uitzenden van het signaal zo min mogelijk gehinderd wordt door objecten die voor verstoring kunnen zorgen. Dat kan betekenen dat hij in het zicht komt te staan, maar dan kan een klein fotolijstje misschien nog wel dienen om de router achter de verbergen.

Het kanaal van je router aanpassen

Lost het verplaatsen van je router niets of onvoldoende op? Dan kan het ook nog zijn dat hij zijn signaal op een te druk kanaal uitzendt. Routers kunnen immers op verschillende kanalen uitzenden, maar zijn geneigd om automatisch dezelfde kanalen te kiezen. Als er dan meerdere routers in de buurt zijn, en dat is vaak het geval, en er zitten er te veel op hetzelfde kanaal, dan kan dit voor problemen zorgen. Het is gelukkig mogelijk om handmatig het kanaal waarop je router uitzendt aan te passen. De instructies hiervoor kun je vinden op de website van je internet provider.

Je internetabonnement upgraden

Als al het bovenstaande niets of te weinig oplevert, dan is het tijd om van internetabonnement te veranderen. Het kan aan zwakke apparatuur van je huidige provider liggen, maar het kan ook simpelweg dat je een internetabonnement hebt dat onvoldoende aansluit bij je wensen en behoeftes. Er bestaan verschillende typen internetverbinding waarvoor je een abonnement kunt afsluiten, en als je nu DSL-internet hebt, is het goed voor te stellen dat je tegen de beperkingen daarvan aanloopt. Misschien wordt het dus tijd voor een upgrade van je internetabonnement.

Ga niet direct naar de laatste stap, tenzij je zeker weet dat je je gebruik niet meer matcht met je internetabonnement en dat voor problemen zorgt. Anders is het namelijk goed mogelijk dan je met een kleine ingreep verbetering in de situatie kunt brengen, en dat is toch op z’n minst het proberen waard voordat je rigoureuze actie gaat ondernemen. Een beter internetabonnement is immers vaak ook een duurder internetabonnement.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?