Zo blok je last-minute voor je examens

Zo blok je last-minute voor je examens

Te veel gefeest? Of te veel nachtelijke of ‘verloren’ uurtjes zitten gamen of doorgebracht in een online casino in Nederland? En breekt het zweet je spontaan uit als je denkt aan je examens die voor de deur staan? Geen paniek, met deze tips blok jij lekker oldskool op het allerlaatste moment − en heb je toch een grote slagingskans.

Studeren op het laatste moment kan je worst nightmare zijn. Maar het is ons allemaal wel eens overkomen. Of je nu die nieuwe serie hebt zitten bingewatchen op Netflix, te veel bent ingegaan op spontane uitnodigingen om de kroeg in te duiken of gewoon niet goed hebt opgelet tijdens de colleges. Maar er is nog geen man (of vrouw) overboord. Met onderstaande last-minute studietips krijg je de leerstof toch nog in je hoofd, ook al tikt de klok genadeloos richting het uur van de waarheid.

Stel prioriteiten

Work smarter, not harder. Zorg dat je je prioriteiten op orde hebt. Focus op de belangrijkste onderwerpen en kernpunten van het studiemateriaal en laat details (grotendeels) achterwege. Iets met de grote lijnen en het geheel (over)zien.

Doe aan powernaps

Tussen het blokken door een kort dutje van 20 tot 30 minuten doen, doet wonderen voor je brein en concentratie. Maar let op: niet langer, dan werkt zo’n powernap namelijk averechts.

Cafeïne to the rescue

Of je nu houdt of walgt van koffie, tijdens zo’n bloksessie op het laatste moment ontkom je niet aan een shot cafeïne. Krijg je het echt niet doorgeslikt? Dan doet een blikje Red Bull ook wonderen.

Technologische time-out

Weet je wat killing is voor je concentratie? Die smartphone vol social media. Zet je telefoon dus op de vliegtuigmodus en laat je niet afleiden.

Noteer kleursgewijs

Weet je wat goed is voor het overzicht houden? Werken met kleurtjes. Gebruik dus kleurcodes bij het maken van je samenvattingen, of je die nu met de hand schrijft of maakt op je computer.

Gebruik flashcards

Schrijf de belangrijkste feiten die je moet onthouden op flashcards en neem die overal mee naartoe. Of sla ze in je telefoon bij notities op. Sta je bijvoorbeeld in de rij bij de supermarkt voor het inslaan van wat studie-junk-food, dan neem je ze nog even snel door.

Gebruik muziek

Creëer een studieplaylist met muziek die je concentratie bevordert. Tip: zoek eens naar ‘ADHD concentration music’, dit is muziek speciaal gemaakt om je concentratie en focus te ondersteunen. Zet je ook nog een noise cancelling headphone bij op, dan word je ook niet (of stukken minder) door je omgeving afgeleid.

Beloon jezelf

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Stel jezelf een kleine beloning in het verschiet als je een bepaald studiedoel hebt behaald. Een stukje chocola, een korte aflevering van die YouTube-serie kijken. Waar jij maar blij van wordt. En het doet wonderen voor je motivatie.

Parafraseer

Moeilijke leerstof navertellen in je eigen woorden zorgt dat je het beter begrijpt en onthoudt. Leg het dus uit aan anderen. Of als die er niet zijn, of er geen oren naar hebben, leg het dan aan een denkbeeldige vriend uit. Je zult zien dat het werkt.

Succes met blokken!

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?