Een inboedelverzekering is één van de vele verzekeringen die je in Nederland af kunt sluiten. Binnen de dekking van deze verzekering valt in principe alles wat je meeneemt als je gaat verhuizen. Omdat dit nogal vaag is, twijfel je misschien of je een inboedelverzekering af moet sluiten. Moeten is een groot woord, want deze woonverzekering is – in tegenstelling tot een opstalverzekering – niet verplicht. Daarom wil je waarschijnlijk eerst weten wat er allemaal onder een inboedelverzekering valt voordat je hem afsluit. In deze tekst zetten wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.
Meubels
Als we het over de inboedel van een woning hebben, denken veel mensen al snel aan de meubels. Banken, salontafels, bijzettafels, kasten en eettafels worden inderdaad tot de inboedel gerekend. Daarom verbaast het je waarschijnlijk niet dat dergelijke zaken verzekerd zijn als je een inboedelverzekering afsluit. Beschadigen jouw meubels door brand? Dan kun je een claim indienen bij je verzekeraar om de schade te vergoeden.
Elektrische apparaten
Het aantal elektrische apparaten in een gemiddeld Nederlands huishouden is de laatste jaren flink toegenomen. Omdat het merendeel van deze apparaten een behoorlijk prijskaartje heeft, is het verstandig om ze te verzekeren. Dit doe je door een inboedelverzekering af te sluiten. Huishoudelijke apparaten als de wasmachine en droger zijn dan verzekerd. Een koelkast, vaatwasser, magnetron en oven kunnen ook binnen de dekking van deze verzekering vallen, maar alleen als ze niet ingebouwd zijn. Ingebouwde elektrische apparaten vallen namelijk onder een opstalverzekering.
Denk overigens niet dat alleen huishoudelijke apparaten verzekerd zijn met een inboedelverzekering, want dat is niet het geval. Ook alle andere elektrische apparaten zijn namelijk verzekerd voor brand, lekkage, inbraak, diefstal en blikseminslag als je een inboedelverzekering afsluit. Je hoeft dus ook niet bang te zijn voor schade aan of diefstal van computers, tablets, smartphones en geluidsinstallaties als je een inboedelverzekering hebt.
Sieraden en kleding
Draag je vaak sieraden? Dan heb je inmiddels misschien een hele verzameling. Hier zitten vast ook een aantal waardevolle sieraden tussen. Als er bij jou ingebroken wordt, is de kans groot dat een inbreker hiermee aan de haal gaat. Zonde, want waarschijnlijk zie je ze nooit meer terug. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de schade, biedt een inboedelverzekering uitkomst. Kettingen, ringen, oorbellen, armbanden en horloges vallen namelijk binnen de dekking van deze verzekering.
Sport- en vrijetijdsuitrusting
Omdat elektrische fietsen, racefietsen en mountainbikes veel geld waard zijn, zijn ze geliefd onder inbrekers. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de schade als jouw fietsen gestolen worden, sluit je een inboedelverzekering af. Je verzekeraar keert dan geld uit bij diefstal van de fietsen. Je bent bovendien verzekerd voor schade aan of diefstal van andere sport- en vrijetijdsuitrusting.
Schade door eigen schuld
Ontstaat er schade aan spullen door brand, inbraak of storm en heb je een inboedelverzekering? Dan kun je een claim indienen bij je verzekeraar. Er kan echter ook sprake zijn van schade door eigen schuld. Een verzekeraar kan ook dan geld uitkeren, maar dit is niet vanzelfsprekend. Schade door eigen schuld is namelijk niet standaard meeverzekerd. Wil je dit wel? Dan moet je een allrisk inboedelverzekering afsluiten. Omdat de dekking van deze verzekering uitgebreider is, betaal je er logischerwijs ook een hogere premie voor. Laat je hier niet door weerhouden, want uiteindelijk ben je beter verzekerd met een allrisk inboedelverzekering.