Financiële Overwegingen bij Mantelzorgwoningen

Financiële Overwegingen bij Mantelzorgwoningen

Zorgen voor een naaste, vriend of andere persoon die dicht bij u staat is niet altijd gemakkelijk. Er komen heel wat praktische aanpassingen bij kijken, maar dat wordt gelukkig gemakkelijker dankzij een zogenaamde mantelzorgwoning.

Een mantelzorgwoning is een zorgwoning die op het eigendom staat van iemand die zorg nodig heeft. In die woning woont meestal een vriend of familielid, die de hulpbehoevende persoon in kwestie ondersteunt bij het dagelijkse leven. Aan de andere kant komt het ook voor dat de hulpbehoevende zelf in de mantelzorgwoning intrekt en de hulpverlener in het huis van de hulpbehoevende woont.

Het bouwen of betrekken van een mantelzorgwoning is een zaak die niet alleen op praktisch niveau, maar ook met betrekking tot het financiële aspect wat extra uitleg vereist. Hier leest u meer over de financiële overwegingen bij mantelzorgwoningen en waar u zoal mee rekening moet houden.

Financiële Overwegingen bij Mantelzorgwoningen

Bent u van plan een mantelzorgwoning op te bouwen of in gebruik te stellen? Houd dan zeker rekening met onderstaande zaken om financieel beter af te zijn.

1. Subsidie- en Financieringsprogramma’s voor Mantelzorgers

In Nederland stijgt de behoefte naar gemakkelijk aanpasbare mantelzorgwoningen voor 55-plussers. Het doel van deze woningen is om hulpbehoevende personen meer zelfstandigheid en vrijheid te geven in een bekende leefomgeving.

Steeds meer ligt de focus van organisaties, maar ook particulieren op het realiseren van kleinschalige en vernieuwende woonvormen, waaronder mantelzorgwoningen. Denk maar aan het ombouwen van leegstaande gebouwen of gemeenschappelijke appartementencomplexen.

Het goede nieuws is dat de overheid en dan specifiek het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport extra maatregelen neemt om dit mogelijk te maken. Dit komt onder de vorm van onder andere de Stimuleringsregeling Wonen en zorg (of SWZ). Het spreekt voor zich dat er bepaalde voorwaarden aan deze subsidie(s) verbonden zijn, maar de mogelijkheden voor particuliere initiatiefnemers en ondernemers zijn alvast uitgebreid.

2. Een mantelzorgwoning kopen of huren?

Moet u een mantelzorgwoning kopen of huren? Huren is vooral interessant als de persoon in kwestie niet over voldoende financiële middelen beschikt om een woning direct aan te kopen of te laten bouwen. Daarbij is huren ook een goed idee wanneer u de woning slechts voor de korte termijn wilt betrekken. Aan de andere kant is huren minder interessant omdat u dan meestal minder keuzevrijheid heeft.

Kopen kost meer geld op de korte termijn, maar u beschikt dan natuurlijk wel over een eigen mantelzorgwoning. Dit is trouwens ook de beste aanpak als u denkt de mantelzorgwoning gedurende langere tijd nodig te hebben.

3. Wat zijn de onderhoudskosten voor een mantelzorgwoning?

De onderhoudskosten voor een mantelzorgwoning zijn een ander belangrijk aspect. In de prijs van een mantelzorgwoning zelf zitten allerhande zaken inbegrepen, waaronder de verschillende ruimtes, eventuele energievoorziening installaties (zoals zonnepanelen) en meer. De prijs van het onderhoud hangt dan weer af van de woning in kwestie. Veel mantelzorgwoningen zijn echter relatief klein en hebben dan ook weinig onderhoud nodig!

De mantelzorgwoning is essentieel voor partners, vrienden of familieleden die zelf zorg willen kunnen dragen voor een hulpbehoevende naaste. Hoewel er op financieel vlak nogal wat bij komt kijken, is het die moeite echter zeker waard.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?