Gezond eten op je werk: 5 tips

We weten allemaal dat gezond eten en regelmatig bewegen belangrijk is. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan als het druk is op je werk en de pauzes er regelmatig bij inschieten. Dit zijn vijf tips om toch gezond te eten op je werk. 

Gezond eten op je werk: 5 tips


 1. Neem iets makkelijks en gezonds mee naar je werk

Maak gezond eten op je werk makkelijk voor jezelf door thuis een simpel en smakelijk gerecht klaar te maken dat je mee kunt nemen naar je werk. Als je op je werk geen mogelijkheid hebt om een maaltijd op te warmen, neem dan bijvoorbeeld een maaltijdsalade of eigerecht mee. 

Heb je op het werk de beschikking over tot een fornuis of magnetron, dan kun je soep meenemen. Deze hoef je dan alleen nog even op te warmen. In dit artikel vind je maar liefst dertig soeprecepten. Je kunt aardappelen ook eenvoudig in de magnetron klaarmaken!


 1. Zorg dat je gezonde snacks bij de hand hebt

Als je gezonde snacks in je werktas hebt zitten, kun je meteen iets gezonds pakken zodra je trek krijgt. Zo voorkom je dat je eindigt met chips en snoep uit de automaat. Denk bij gezonde snacks aan wortelsticks, ongezouten noten en bessen. 


 1. Ga voor gezonde food swaps

Ben je gewend om boterhammen met jam mee te nemen naar je werk? Vervang deze dan door een lunch van volkoren rijstwafels met plakjes ei, avocado en gerookte zalm. In plaats van snelle koolhydraten krijg je dan allerlei soorten gezonde voedingsstoffen binnen. Denk aan eiwit, omega 3-vetzuren, zink, ijzer, vitamine D en de stof choline, die je hersenen stimuleert.  

Al deze voedingsstoffen hebben een positieve invloed op je productiviteit. In tegenstelling tot de boterham met jam voorkom je er bovendien een suikerdip mee later op de middag. Wist je trouwens dat het geen probleem is om iedere dag een eitje nemen? Eieren hebben namelijk een positieve invloed op je cholesterol, zoals je in dit artikel kunt lezen. 

Ga voor gezonde food swaps


 1. Sla geen maaltijden over

Wanneer je eet en hoe vaak je eet is net zo belangrijk als gezond eten. Het is belangrijk om geen maaltijden over te slaan of te lang te wachten met het eten van een gezonde snack. Doe je dat wel, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment zóveel honger hebt dat je eerder naar ongezonde snacks grijpt. 

Geen maaltijden overslaan begint al bij je ontbijt. Als deze eerste maaltijd van de dag eiwitten bevat, ben je lange tijd verzadigd. Bovendien stimuleren eiwitten je lichaam om gedurende de dag meer calorieën te verbranden. Dat is gunstig als je wil afvallen. 

Een gezond ontbijt helpt ook om het stijgende cortisolniveau in de ochtend onder controle te houden. Hoge cortisolspiegels kunnen zorgen voor meer honger en trek in zoetigheid. Ook draagt dit stresshormoon bij aan het ontstaan van buikvet.


    5. Slim lunchen

Een ideale lunch bevat de juiste balans tussen eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Een lunch die vooral uit eenvoudige koolhydraten bestaat, zoals brood, zorgt namelijk voor de bekende vier-uur-dip. Ook een lunch die voornamelijk uit vetten bestaat, heeft nadelen. 

Met een broodlunch komt er snel glucose vrij in je lijf. Dit geeft je een korte energiestoot, gevolgd door een inzinking. Enkele uren na de lunch verslappen hierdoor je concentratie en focus. Ook je energiepeil zakt en je voelt je slap en hongerig. De kans dat je naar ongezonde snacks grijpt, neemt hierdoor toe. 

Een vetrijke lunch zorgt daarentegen voor een geleidelijke afgifte van energie, maar zet je spijsverteringsstelsel hard aan het werk. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in de hersenen, wat je een suf gevoel kan geven. 

Een lunch die in balans is, bevat zowel eiwitten, vetten als koolhydraten. Denk aan een groenteomelet met zalm of gewokte groente met paddenstoelen, fetakaas en zonnebloempitten. Zo geniet je van een heerlijke lunch, kun je je goed blijven concentreren en heb je de hele middag een aangenaam verzadigd gevoel.

Credits tekst, Annemiek, Puur Figuur


Gezond eten op je werk

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

 1. charlingual
  22 september 2021 / 2:06 pm

  Ik vond het altijd lastig om gezond eten mee naar het werk te nemen maar nu ik thuis werk probeer ik van iedere lunch een feestje te maken!

  • Elsa
   Auteur
   22 september 2021 / 7:06 pm

   Ja, dat snap ik! zo zie je maar, thuiswerk heeft veel voordelen ☻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?