Wil je zo gezond mogelijk leven? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je dat aanpakt. Er zijn verschillende onderdelen om op te letten. Wat je eet, maar ook hoe goed je slaapt bijvoorbeeld. Probeer het allemaal in balans te houden.
Jouw persoonlijke situatie
Ten eerste is het belangrijk om goed naar jouw persoonlijke situatie te kijken. Een gezonde levensstijl ziet er voor iedereen namelijk weer een beetje anders uit. Sport je bijvoorbeeld veel? Dan mag je al gauw meer calorieën binnenkrijgen dan iemand die niet of weinig sport. En zo zijn er meer situaties om naar te kijken. Als je zwanger bent, kan je bepaald eten en drinken maar beter laten staan. Aan de andere kant heb je baat bij extra zwangerschapsvitamines, zoals foliumzuur en vitamine D3. Die helpen je bij de groei van je baby en de ontwikkeling van de placenta. Wat jouw persoonlijke situatie ook is, kijk goed naar wat jij nodig hebt.
Benodigde voedingsstoffen
Hoewel iedere situatie dus uniek is, hebben we in algemene zin verschillende belangrijke voedingsstoffen nodig. Denk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Eet zo gevarieerd mogelijk, om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer daarbij te vermijden dat je iedere dag nagenoeg hetzelfde eet. Die afwisseling is juist zo goed voor je lichaam! In ieder geval als het op het avondeten aankomt. Je hoeft je heus niet iedere dag aan een strikt dieet te houden. Een keertje een cheatday? Geen probleem. Als je maar overwegend gezonde keuzes maakt. Van bepaald eten kun je extra veel nemen, denk aan groenten. Ook omega-3 is goed voor je. Eet je geen vis? Kies dan voor een vegan visolie supplement, met het essentiële vetzuur DHA uit algenolie. Bij een vegan dieet is het sowieso belangrijk om erop te letten dat je alles binnenkrijgt. Eet dan veel groente, fruit, volkorengranen, noten, zaden en peulvruchten. Ook tofu en tempé zijn een goede toevoeging.
Voldoende beweging
Beweeg lekker veel! Dit heeft positieve fysieke én mentale effecten. Iedere dag een half uur beweging pakken is toch wel het minimale. Langer mag natuurlijk ook. Dat betekent niet dat je per se een intensieve work-out moet doen. Je kunt ook een stuk wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Zo ben je meteen in de buitenlucht te vinden: mooi meegenomen! Beweging komt vaak op een laag pitje te staan bij een volle agenda. Maar eigenlijk moet je het juist prioriteit geven.
Goede nachtrust
Waar beweging onder andere aan bijdraagt? Een betere nachtrust. Je bent aan het eind van de dag immers vermoeider als je je lichaam in actie hebt gezet. En een goede nachtrust is heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Probeer dus aan je slaap te werken, mocht je moeite hebben met slapen. Houd een vast ritme aan, waarbij je iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en op hetzelfde tijdstip weer opstaat. Hier went je lichaam langzaam maar zeker aan. Beperk schermtijd ’s avonds, om je alvast meer slaperig te voelen. En zorg dat je slaapkamer een stille, koele ruimte is. Zo kun je de slaap beter vatten!
Weinig stress
Een leven zonder stress bestaat niet. Maar probeer stress zoveel mogelijk te beperken in je leven. Stress kan namelijk veel schade aanrichten, zowel fysiek als mentaal. Pak daarom voldoende rust. En laat je niet leiden door anderen, maar kies je eigen pad in het leven. Stress ontstaat ook door kleinschaligere impulsen. Even geen zin om bereikbaar te zijn? Leg je telefoon dan een tijdje in de hoek. Bij problemen op je werk is het slim om even uit te zoomen, zodat je je er niet helemaal in vastbijt. Je kunt jezelf op die manier aanleren om minder heftig op stressvolle situaties te reageren.