Hoe maak je de lekkerste Indonesische Rendang uit de slowcooker- recept

Je komt ‘s avonds thuis en wordt verwelkomd door heerlijke Oosterse geuren. Je hebt honger, pakt een bord, schept op en geniet van de lekkerste Rendang uit Indonesië. Het enige wat je hiervoor hebt gedaan lees je hieronder. Ik kan je alvast verklappen dat dit niet veel is, want je laat de slowcooker het meeste werk doen.

Hoe maak je de lekkerste Indonesische Rendang uit de slowcooker

De slowcooker is een ideaal apparaat. Het grootste voordeel voor mij persoonlijk, is dat het zoveel tijd bespaard. Als moeder van een gezin met drie jonge kinderen heb ik soms geen tijd (en zin!) om te koken. Dan biedt mijn slowcooker de ideale oplossing. In de ochtend gaan de ingrediënten erin, en het enige wat je doet bij thuiskomt, is opscheppen en genieten.

Bovendien zijn slowcooker gerechten erg smaakvol, omdat de ingrediënten lang én op lagere temperatuur worden bereid. Vlees wordt mals, de smaak intensief en ik hou tijd over om andere dingen te doen. 

Indonesische rendang is altijd al een favoriet geweest hier in huis, maar de slowcooker maakt dit gerecht nét iets lekkerder. Ik ga je in deze blog uitleggen hoe je de lekkerste rendang maakt in de slowcooker.


Wat je nodig hebt: Voor 8 personen

∗1 kilo runderriblappen, in blokjes gesneden

*100 gram droge kokosnootschilfers

*1 blikje (400ml) kokosmelk

*1 stokje kaneel

*1 tl gemalen kurkuma

*1 stuk gemberwortel

*6 kaffir limoenblaadjes

*2 sprieten citroengras

*1 el koriander zaadjes

*4 tenen knoflook

*1 el komijnzaadjes

*1 el bruine suiker

*4 tenen knoflook

*2 rode pepers

*2 rode uien

*1 tl zout

*1 tl olie


Voor de garnering:

*1 el tamarindepasta

*1 bosje verse koriander

*2 lente uitjes

*400 gram rijst

 

*Tip: Maak meer dan wat je nodig hebt: Vries alles wat je over hebt in, en geniet twee keer van je rendang! Zoals je ziet, leent dit recept zich hier prima voor.


Aan de slag

Stap 1: Het vlees aanbraden

De betere slowcookers hebben een speciale laag aan de onderkant van de pot, zodat je deze kunt gebruiken op je fornuis om vlees mee aan te braden. Die van mij heeft dit niet dus ik schroei het vlees even dicht in een pan. Heb je nog geen slowcooker? Op Paarshuis vind je een handige top vijf van de beste slowcookers.

Dit dichtschroeien is belangrijk om het vocht in het vlees te behouden. Het wordt straks voor lange tijd gekookt en het mag natuurlijk niet uitdrogen. Braad het vlees niet allemaal tegelijk, maar doe dit in batches anders krijg je het niet egaal bruin. 

Als al het vlees aan de buitenkant dichtgeschroeid is, kan het de slowcooker in. Zet deze nog niet aan.


Stap 2: De saus maken

Snij de uien in grote stukken. Dit doe je ook met de knoflook, gember, limoengras en pepers. Doe alles in de keukenmachine en voeg als laatste de limoenblaadjes, kruiden en de suiker toe. Zet je keukenmachine aan, mix het geheel en wacht totdat het geheel een dikke saus is. 

Schep de saus uit de mengkom en voeg deze toe aan de pan waar je net je vlees in hebt gebraden. Voeg wat olie toe en braad voor een minuut of drie. Daarna voeg je het toe aan de slowcooker


Stap 3: De laatste ingrediënten toevoegen

Het vlees en de rendangsaus zitten nu in je slowcooker. Je voegt nu alleen nog de kokosmelk, de gedroogde kokosnootschilfers, het kaneelstokje, zout en 100 ml water toe. Roer het geheel door elkaar en zet je slowcooker aan.


Stap 4: Sit back & relax (of ga naar je werk)

Zet je slowcooker op ‘low” en over ongeveer zes uur is je Indonesische rendang klaar. Ben je iets later thuis? Geen probleem, een paar uur later maakt niet uit. 


Stap 5: Serveren en genieten

Serveer je Indonesische rendang met rijst, gesneden lente-uitjes en verse pepertjes. Wat hier ook erg lekker bij smaakt, is emping: Indonesische chips. Deze lijken een beetje op kroepoek qua uiterlijk, maar deze dunne, krokante schijfjes zijn gemaakt van de zaden van de melindjoe-boom. Emping heeft een wat bittere smaak.

Pinda’s voegen wat knapperigheid toe aan het geheel, maar dit is geen must: niet iedereen houdt van pinda’s.


Tips

  • Gebruik runderriblappen van de slager. Vlees van goede kwaliteit heeft minder vet en smaakt beter.
  • Te pittig? Mijn kinderen kunnen de hitte inmiddels wel aan, maar mocht het te pikant zijn, gebruik dan de volgende keer minder hete pepertjes. Wil je direct een oplossing vinden voor de hitte, gebruik dan een beetje suiker of yoghurt om de smaak te neutraliseren. Melk helpt ook hierbij.
  • Strooi wat gebakken uitjes over de rendang of bak een eitje: het is niet alleen lekker, maar ziet er ook leuk uit.
  • Ben je een buitenmens en vaak in de natuur te vinden? Maak dan deze Indonesische rendang buiten, in de natuur, in een Dutch oven. Je rendang pruttelt de hele dag buiten op het vuur, terwijl jij van de buitenlucht geniet.
  • Wist je dat het eten van pikant voedsel bijdraagt aan een langer leven? Je leest de bevinding van de studie hier.

Conclusie

Hopelijk heb je van dit heerlijke recept honger gekregen! Deze Indonesische rendang heeft een authentieke, intense smaak en is eenvoudig te maken. Maak meer dan dat je nodig hebt en je geniet langer van je gerecht.

Eet smakelijk!

Hoe maak je de lekkerste Indonesische Rendang uit de slowcooker

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik !

2 Reacties

  1. 14 mei 2020 / 9:50 am

    Ik ben dol op rendang! Maar dat kan ook niet anders met een Indonesische achtergrond!

    • 17 mei 2020 / 9:54 am

      Hoi Simone, dat is leuk om te horen, ja idd… dat kan dan ook niet anders he…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?