Koken met wijn voor beginners

Koken met wijn voor beginners

Gerechten waar wijn wordt gebruikt voelen aan alsof ze zoveel meer kennis vereisen. Maar uiteindelijk komt het neer op drie eenvoudige uitgangspunten. Eerst moet je begrijpen waarom men met wijn kookt en welke waarde het toevoegt aan het gerecht. Ten tweede moet je begrijpen welke wijn bij welk gerecht past. Als laatste moet je natuurlijk een goed recept hebben. Lees verder om te leren hoe je begint aan koken met wijn.

Waarom wijn toevoegen? 

Niet elk gerecht gaat samen met wijn. Maar er zijn een paar schotels waar de drank heuse meerwaarde heeft door de aroma’s die het toevoegt. Dat houdt niet in dat je een hele fles in je pot moet gooien. Een scheutje is meestal genoeg. Dronken word je er al helemaal niet van, want alcohol verdampt relatief snel. Zo blijft er na een uur koken of sudderen nog maar 25% van de alcohol over. 

Welke wijn?

Je kan niet zomaar om het even welke wijn toevoegen aan eten. Bepaalde aroma’s complimenteren bepaalde smaken, terwijl andere aroma’s daar net tegenin gaan. De kracht van witte wijn ligt bijvoorbeeld in zijn frisheid. Daarom drinken we het vaak bij vis– en schaaldiergerechten. Het zuur en zout van de zee mag dan gebalanceerd worden door verfrissende drank. Een fruitig aroma zoals een rode wijn zou hier met de zurige smaak botsen. Rode wijn sluit dan weer mooi aan bij vlees- en gevogeltegerechten. De volle en ronde smaak van deze schotels kunnen de fruitige en even volle afwisseling gebruiken van rode wijn, maar hebben geen nood aan een frisse toets zoals bij witte wijn. Hetzelfde geldt dus voor koken met wijn.

Recepten met wijn

Er zijn gerechten die helemaal rond het gebruik van wijn draaien. Coq au vin zegt het al in de naam, het draait hier helemaal om de wijnsaus bij de kip. Typisch aan coq au vin is de volle rode wijn die rijkelijk wordt gebruikt. Leuk feitje: voor een minder traditionele coq au vin kan je een variant maken met Riesling. Deze witte wijn is uniek in haar vermogen om zo mooi bij gevogelte te werken. 

Het ideale moment voor rode wijn is tijdens het jachtseizoen. Vaak wordt bij wild vlees portsaus gedronken. Die wordt traditioneel gemaakt van portwijn. Als je hier ook een unieke en betaalbare variant op wilt maken kan je kiezen voor Ripasso. Deze wijn is gemaakt van twee wijnen. Door de speciale techniek die gebruikt wordt heeft deze wijn de dominante en krachtige smaak van een rode wijn, zonder de prijs ervan over te nemen.

 

 

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?