3 kruiden die je zeker in je keukenkastje moet hebben

Kruiden zijn magische ingrediënten die een maaltijd kunnen omtoveren tot een feest voor de smaakpapillen. Bovendien zijn kruiden en specerijen ontzettend gezond. Dit zijn drie kruiden die je zeker in je keukenkastje moet hebben:

3 kruiden die je zeker in je keukenkastje moet hebben

kruiden


1. Kurkuma

Kurkuma of geelwortel is de koning van de Indiase maaltijd. Dit kruid, dat in feite de verse of gedroogde wortelstok van de kurkumaplant is, heeft het vermogen om een gerecht een fantastische gele kleur te geven.

Bovendien bevat deze specerij een bijzonder krachtig stofje, dat op vele manieren bijdraagt aan onze gezondheid. Dat stofje heet curcumine. Het heeft zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen.

Door zijn antioxiderende vermogen beschermt kurkuma onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen. Dat doet de stof door vrije radicalen af te vangen. Zo draagt het bij aan het behoud van gezonde cellen.

Curcumine heeft nog meer gezonde eigenschappen. Zo is het een natuurlijke pijnstiller, die zelfs beter schijnt te werken dan diclofenac. Daarnaast zou je geheugen verbeteren en je slechte cholesterol verminderen door curcumine.

Ook op je spijsvertering heeft curcumine een positieve invloed, net als op je stemming. Zelfs je hart zou profiteren van deze gezonde stof. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je altijd kurkuma in huis hebt. Bijvoorbeeld voor dit lekkere Indonesische gerecht, deze heerlijke broccoli fritters of een kop verse kurkuma thee.

broccoli-fritters

Broccoli fritters


2. Komijn

Het kruid komijn bestaat uit de gedroogde zaadjes van de komijnplant. Het is zowel verkrijgbaar als hele zaadjes en als poeder. Bij dat laatste gaat het om gemalen komijnzaad.

Voor de smaak kun je het beste hele komijnzaadjes gebruiken en deze vlak voor gebruik fijnmalen in een vijzel of koffiemolen. Dan geeft het kruid zijn heerlijk kruidige en warme smaak het beste prijs. Om de smaak nog te verhogen, zou je het kruid voor het malen even kort kunnen roosteren in en droge koekenpan.

Komijn doet het goed in Indiase curry’s en tandoori’s, maar ook in Zuid-Amerikaanse gerechten zoals chili’s. In de Arabische keuken is men ook gek op komijn en verwerkt men het onder andere in tajines, falafel en hummus.

Een vleugje komijn kan ook een warme smaak geven aan stoofschotels, tomatensaus, gegrild vlees en gerechten met eieren. Of wat dacht je van deze overheerlijke wortels uit de oven en visballetjes? Deze bevatten een mix van kruiden, waar komijn er één van is.

overheerlijke wortels uit de oven

Overheerlijke wortels uit de oven

Met dit kruid (3 kruiden) krijg je overigens behoorlijk wat gezonde voedingsstoffen binnen. Zo is komijn een goede leverancier van vitamine B1, calcium, ijzer, koper, magnesium en zink.


3. Oregano

Niets is zo Italiaans als oregano. Een beetje gedroogde oregano geeft een tomatensaus een echt Italiaans tintje. Het kan ook een lekkere kruidige smaak geven aan Griekse gerechten. Denk aan deze Griekse salade en moussaka.

Houd je van Zuid-Amerikaans eten? Vergeet dan niet om gedroogde oregano toe te voegen. Dit kruid geeft gerechten als chili en salsa een fantastische smaak. Ook in stoofschotels doet oregano het trouwens goed.

Moussaka

Moussaka

Wist je dat het kruid bijzonder veel gezondheidsvoordelen heeft? Naast dat het boordevol gezonde voedingsstoffen zit, bevat het belangrijke cel beschermende antioxidanten. Bij voedingsstoffen kun je denken aan vitamine E en K.

Vooral vitamine K is in grote hoeveelheden in het kruid te vinden. Ook is oregano een goede leverancier van het mineraal mangaan. Daarnaast vind je in deze gezonde smaakmaker behoorlijk wat ijzer en calcium.

Vroeger maakte men van de blaadjes van oregano een hoestdrank. Het kruid zou ook helpen bij kiespijn en laxerende eigenschappen bezitten. Daarnaast zou het de spijsvertering stimuleren en helpen bij misselijkheid.

Oregano zou verder een antiseptische invloed hebben en zelfs effectief zijn tegen de parasiet Giardia. Voldoende reden dus om oregano aan je kruidenverzameling toe te voegen.


3 kruiden die je zeker in je keukenkastje moet hebben

3 kruiden die je zeker in je keukenkastje moet hebben

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

2 Reacties

 1. Karin
  2 juni 2022 / 2:16 pm

  Dit zijn ook echt mijn lievelings, maar zou zelf ook altijd paprika poeder er nog bij willen!

  • Elsa
   Auteur
   2 juni 2022 / 6:45 pm

   Daar heb je helemaal gelijk in. Paprika poeder gebruik ik ook heel veel ☻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?