Zijn je kinderen nog te klein om zelf te fietsen? Dan vervoer je ze misschien in een kinderzitje. Als je meerdere kinderen hebt, kan het een uitdaging zijn om ze op je stadsfiets te vervoeren. In dat geval biedt een bakfiets uitkomst. Je kunt een ‘normale’ bakfiets kopen, maar ook een elektrische. Nieuw kost een elektrische bakfiets je veel geld, maar gelukkig kun je ook voor een tweedehands exemplaar kiezen. Wil je een tweedehands elektrische bakfiets kopen? Let dan op de volgende 4 zaken.
#1 Soort bakfiets
Wie niet beter weet, denkt misschien dat alle bakfietsen hetzelfde zijn. Wil je een tweedehands bakfiets kopen? Dan is het handig om te weten welke soorten er allemaal zijn. Om te beginnen zit er verschil in het aantal wielen. Zo kun je een bakfiets kopen met twee wielen, maar ook met drie wielen. Een bakfiets met drie wielen blijft uit zichzelf staan, terwijl je een fiets met twee wielen zelf in balans moet houden.
Er zijn bovendien compacte bakfietsen te koop. Deze zijn niet langer dan 170 centimeter en hebben zowel voor als achter een bak. Handig, want hierdoor kun je tegelijkertijd je kinderen en goederen vervoeren. Tot slot kun je nog voor een longtail bakfiets kiezen. Door de extra lange bagagedrager van deze fiets kun je er gelijktijdig meerdere kinderen op vervoeren. Ondanks dat deze fiets geen bak heeft, wordt hij wel tot de elektrische bakfietsen gerekend.
#2 Motorpositie
Een tweedehands elektrische bakfiets is voorzien van een motor. Deze biedt trapondersteuning, waardoor fietsen je minder moeite kost. De positie van de motor kan alleen wel verschillen. Bij bakfietsen kan de motor in het midden of achterwiel zitten. Een elektrische fiets met middenmotor biedt een stabiele en natuurlijke rijervaring. Doordat de motor zich in het midden van het frame bevindt, is het makkelijk om de fiets in balans te houden. Dit is vooral handig bij elektrische bakfietsen met twee wielen.
Ben je van plan om langere fietstochten te maken met je bakfiets? Of fiets je vaak over glooiend terrein? Dan kun je het beste een tweedehands elektrische fiets kopen waarbij de motor in het achterwiel zit. Een achterwielmotor is namelijk bijzonder krachtig, waardoor fietsen door heuvelachtig gebied een stuk makkelijker wordt.
#3 Actieradius
Heb je een mooie, tweedehands elektrische bakfiets gevonden? Kijk dan ook altijd even wat de actieradius is. Hiermee bedoelen we het maximale aantal kilometers dat je ermee kunt fietsen als de accu vol is. Omdat de actieradius bij gebruikte e-bikes lager kan liggen dan bij nieuwe, is het verstandig om hiernaar te kijken. Je wilt immers voorkomen dat je binnen de kortste keren met een lege accu staat.
#4 Verkopende partij
Een elektrische bakfiets koop je bij voorkeur bij een betrouwbare partij. Dit is misschien niet de goedkoopste optie, maar wel de beste. Voordat de fiets naar een volgende eigenaar gaat, wordt deze eerst getest en gereviseerd. Bovendien zit er vaak garantie op de fiets. Als je een gebruikte elektrische bakfiets bij een particulier koopt, heb je deze zekerheden niet.