Welke soorten fietsendragers zijn er?

Welke soorten fietsendragers zijn er

Wanneer je er regelmatig met de fiets op uit trekt, is de kans vrij groot dat je alle verschillende routes in je nabije omgeving al hebt gehad. Het is dan logisch dat je dan natuurlijk wel een keer iets anders wilt zien, maar om nu eerst 80 kilometer te fietsen om naar een nieuwe plek toe te gaan is natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling. Het is dus verstandig om eens te kijken naar een goede fietsendrager, zodat jij je fietsen gemakkelijk mee kunt nemen. Omdat er allerlei verschillende soorten fietsendragers zijn, kan het een best lastige keuze worden. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee welke fietsen je wilt vervoeren en hoeveel. Kortom, genoeg om over na te denken dus. Om je een eindje de goede richting in te helpen, hebben we de verschillende soorten fietsendragers voor je op een rijtje gezet.

 

Fietsendrager voor op de trekhaak

De bekendste fietsendrager is toch wel de fietsendrager die je achterop je trekhaak kunt bevestigen. Ideaal, aangezien deze ontzettend gemakkelijk is te bevestigen. Toch is het niet voor iedereen mogelijk om deze fietsendrager te kunnen gebruiken, simpelweg om het feit dat je auto natuurlijk wel de beschikking moet hebben over een trekhaak. Is dit niet het geval, dan is dit tegenwoordig natuurlijk geen enkel probleem meer en zijn er verschillende alternatieven waarmee jij één of meerdere fietsen probleemloos kunt vervoeren.

 

Fietsendrager voor op het dak

Heb je geen trekhaak? Dan zul je moeten kijken naar alternatieven. Eén van deze alternatieven is een fietsendrager die opvouwbaar is voor op het dak. Het grote voordeel aan deze fietsendrager is, dat je eenvoudig tot wel 4 fietsen kunt vervoeren. Wel is het goed om te kijken naar het type dakdrager. Zo zijn er namelijk dakdragers waarbij je de volledige fiets in de drager kunt zetten, maar zijn er ook dragers waarbij je eerst het voorwiel moet demonteren. Iets wat natuurlijk bij een wielrenfiets niet zo’n probleem is, maar bij een elektrische fiets met voorwielmotor vaak wel.

 

Fietsendrager voor op de achterklep

Ga je op vakantie en heb je het dak nodig voor een dakkoffer omdat je anders niet alle spullen mee krijgen? Dan is het ook mogelijk om je fiets aan de achterkant van je auto te bevestigen zonder dat je een trekhaak hebt. Dit kun je namelijk doen door gebruik te maken van een fietsendrager die wordt bevestigd aan de achterklep. Wel zit de fietsendrager dan een stuk hoger dan wanneer je over een trekhaak beschikt, maar ze kunnen in ieder geval wel mee. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt of je auto hier ook voor geschikt is. Het kan namelijk heel goed zijn dat het niet mogelijk is om op jouw achterklep een fietsendrager te bevestigen. Ook dien je er rekening mee te houden dat deze drager een stuk minder gewicht kan hebben dan een dakdrager of een fietsendrager op de trekhaak.

 

Ik wil maar één fiets kunnen vervoeren

Het kan natuurlijk zo zijn dat je maar één fiets hoeft kunnen te vervoeren. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld dat je iedere zondag met wat vrienden gaat wielrennen. Jullie spreken met elkaar af op een vaste plek en beginnen vanaf daar aan jullie route. Het is dan natuurlijk onzin om een gigantische fietsendrager aan te schaffen, terwijl je er maar één fiets op hoeft te kunnen vervoeren, die ook qua gewicht vele malen lichter is dan een gemiddelde e-bike. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. Door de kiezen voor een Lichtgewicht fietsendrager, hoef je niet een hele uitrusting aan je auto te bevestigen en scheelt je het ook nog eens in het brandstofverbruik wanneer je niet elektrisch rijdt uiteraard.

 

Hoe kies je de juiste fietsendrager?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten fietsendragers. Om te kunnen bepalen welke voor jou het meest geschikt is, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst is het belangrijk te bepalen hoeveel fietsen jij wilt kunnen vervoeren en ten tweede welk type fietsen. Zo is het gewicht van 4 e-bikes natuurlijk vele malen hoger, dan wanneer je 4 wielrenfietsen wilt kunnen vervoeren. Ook dien je er rekening mee te houden of je auto er wel geschikt voor is. Door hier kritisch naar te kijken, zul je merken dat het vinden van een geschikte fietsendrager eenvoudiger is dan je aanvankelijk had gedacht.

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?