10 x warme recepten voor koude en regenachtige dagen

10 x warme recepten voor koude en regenachtige dagen; Als je koud en nat bent geworden door een flinke stortbui, kun je wel een warme douche gebruiken. Natgeregend of niet, deze verwarmende recepten helpen zeker om het weer lekker warm te krijgen op koude dagen.

10 x warme recepten

10 x warme recepten


1. Indonesische Rendang

Niets lekkerder dan bij thuiskomst de geuren van Oosterse gerechten opsnuiven. Met deze Indonesische Rendang krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen en geniet je van verwarmende kruiden als komijn, peper, kurkuma en kaneel.

Tip: gebruik kokosbloesemsuiker in plaats van bruine suiker om meer gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.


2. Indonesische sajoer boontjes

Indonesische sajoer boontjes smaken heerlijk kruidig door de toevoeging van laurier. Dit kruid heeft meteen ook een verwarmend effect. Dat geldt ook voor de gember en knoflook in dit recept.

De boontjes hebben bovendien een vleugje pit door de toevoeging van peper. Wil je nog meer hitte toevoegen, dan kun je sambal gebruiken.


3. Geroosterde ananas uit de oven met kaneel

Een fantastisch dessert en nog gezond ook! In de oven wordt de ananas nóg intenser van smaak. Samen met sinaasappelsap, kaneel, gember en honing heb je hiermee een hartverwarmend nagerecht.


4. Indische gehakballetjes

Deze Indische gehaktballetjes zijn rijkelijk voorzien van verwarmende ingrediënten. Om te beginnen bevatten ze anijs, gember, venkel, peper en kaneel.

Naast deze heerlijke kruiden voegt Tabasco nog het pittige van rode peper toe. Als je zelfgemaakte ketjap manis gebruikt, krijg je ook nog de warme smaken van gember, steranijs en peper binnen.

Koop je deze zoete sojasaus in de winkel, kies dan de traditionele variant die gezoet is met palmsuiker en die vrij is van aromastoffen of andere toevoegingen. Dan krijg je enkel gezonde voedingsstoffen binnen met dit heerlijke gerecht. Om dezelfde reden kies je voor rundvlees in plaats van half-om-half gehakt.

Indische gehakballetjes

Indische gehakballetjes

Tip: als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, gebruik dan amandelmeel in plaats van paneelmeel.


5. Overheerlijke wortels uit de oven

Dit lekkere en gezonde ovengerecht staat bol van de verwarmende kruiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van venkelzaad, komijn, peper en gember? Ze geven de wortels bovendien een heerlijke kruidige smaak.


6. Broccoli fritters

Lekker zeg, deze broccoli fritters! Je kunt vast niet wachten tot ze uit de oven komen. Hun verwarmende effect komt van kurkuma en Italiaanse kruiden als oregano, rozemarijn en tijm.


7. Worteltjes, sperziebonen met honing en champignons

Worteltjes hebben van zichzelf al een zoetige, warme smaak. Honing voegt daar nog aangename zoetheid aan toe. Samen met sperziebonen en champignons is het een heerlijk en gezond groentegerecht vol vezels, vitamines en mineralen.


8. Griekse moussaka

Deze heerlijke Griekse ovenschotel krijgt zijn verwarmende effect van kruiden als nootmuskaat, paprikapoeder en oregano. Gebruik gerust plantaardige melk als je een opgeblazen gevoel krijgt van koemelk.

Griekse moussaka

Griekse moussaka

Tip: als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, kun je de aardappels vervangen door zoete aardappels. In plaats van paneermeel kun je amandelmeel gebruiken.


9. Gevulde eieren met zalmsalade à la mama

Dat zelfs gevulde eieren een verwarmend effect kunnen hebben, had je vast niet verwacht. Dat hangt uiteraard helemaal af van de kruiden die je toevoegt.

Kerrie is de meest gebruikte kruidenmix, maar ook Provençaalse kruiden en paprikapoeder doen het goed. In dit recept van gevulde eitjes à la mama laten deze specerijen je lichaamstemperatuur namelijk lichtjes stijgen. Je combineert deze kruiden met zalm tot een smakelijke variatie op het traditionele recept.

Dat je trouwens ook met het bekende recept een verwarmend effect genereert, bewijst het feit dat kerrie bestaat uit verwarmende kruiden van kurkuma, zwarte peper, gember, komijn, nootmuskaat en venkelzaad.


10. Chocolade en pinda’s lekkernij

Wil je jezelf eens verwennen? Maak dan deze chocolade en pinda’s lekkernij. Volgens de Chinese voedingsleer werken de cacao en pistachenootjes hierin verwarmend. Geniet ervan!

10 x warme recepten

Credits tekst, Annemiek, Puur Figuur

Volg:
Elsa
Elsa

Ola Ik ben Elsa. Ik hou van het leven, en van onze blog, om leuke ideeen met jullie te delen. Hoop dat jullie er net zoveel plezier mee hebben als ik!

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?