Gouda is meer dan alleen kaas en stroopwafels!

Gouda is meer dan alleen kaas en stroopwafels!

Gouda is meer dan alleen kaas en stroopwafels!… Een aantal weken geleden hebben we een overnachting gehad in Lekkerkerk. De eerste dag bezochten we Kinderdijk en de tweede dag stond er een bezoek aan Gouda gepland.

Bij Gouda denkt iedereen meteen aan kaas. En daar is Gouda natuurlijk wereldberoemd mee geworden. Het is zelfs een van de grootste exportproducten van Nederland.

Centrum +Sint-Janskerk

Centrum +Sint-Janskerk

Elke donderdagochtend tussen April en September kun je de kaasmarkt bezoeken. Een evenement waar de kazen sinds 1395 nog steeds op traditionele wijze worden verhandeld. Maar naast kaas is er zoveel meer te zien en te beleven in deze prachtige stad.

Goudse kaas is de meest bekende kaas en de meest gegeten kaas in Nederland.

Goudse kaas is de meest bekende kaas en de meest gegeten kaas in Nederland.


Wist je dat de stroopwafels of eigenlijk siroopwafels, oorspronkelijk uit Gouda komen?

Je kunt in verschillende bakkerijen zien hoe ze gemaakt worden. En proeven natuurlijk! Gouda heeft een relatief klein centrum, hierdoor kun je met een stadswandeling heel veel bezienswaardigheden bezoeken en de geschiedenis van de stad opsnuiven. Zo heb je het oude stadhuis midden op de markt.

Zo heb je het oude stadhuis midden op de markt.

Oude stadhuis (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Een prachtig gebouw waar je helemaal omheen kan lopen en zelfs kunt bezoeken. Tegenwoordig is het een vergader- en trouw locatie. Een stukje verderop heb je de Waag. Een eeuwenoud gebouw waar nu nog steeds de kazen worden gewogen. In het gebouw is nu een museum gevestigd.

Goudse Waag (museum)

Goudse Waag (museum)

Een echte blikvanger is de Sint- Jans Kerk of Grote Kerk, met zijn 123meter, de langste van Nederland en wereldberoemd vanwege de gebrandschilderde glazen. Rondom het centrum zijn talloze kleine steegjes omringd door grachten en hofjes. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Gouda

Gouda


Tijdens deze leuke stadswandeling kom je vele monumenten tegen.

Gouda telt er meer dan 350! Teveel om allemaal op te noemen natuurlijk. Na zo’n wandeling kun je heerlijk genieten van een welverdiend hapje en drankje op een van de vele terrassen rondom het plein met op de achtergrond een schitterend uitzicht op het oude stadhuis. Gaan jullie ook eens de bekendste kaas ter wereld proeven in Gouda?

Gouda is meer dan alleen kaas en stroopwafels!

Volg:
Camiel Rooyakkers
Camiel Rooyakkers

Mijn naam is Camiel. Ik houd van schrijven, lezen, sporten, vakantie en vooral voetbal kijken en er over te discussiëren.

Find me on: Web | Facebook

Delen:

8 Reacties

  • Elsa
   6 juli 2021 / 6:23 pm

   Thank you very much ☻♥

 1. 7 juli 2021 / 5:35 am

  A fascinating post! I’d love to watch the trading of the cheeses in the traditional way.

  Love the photos.

  • Elsa
   7 juli 2021 / 6:02 am

   Thanks! Yes, the way they make cheese is undoubtedly very special. I love traditions too ☻

 2. 7 juli 2021 / 12:57 pm

  it does seem like a nice place worth visiting.

  • Elsa
   7 juli 2021 / 6:45 pm

   Yes No doubt. A city with a lot of history ☻

 3. 11 juli 2021 / 10:52 am

  Gouda, ik ben er nog nooit geweest. Maar als ik zie hoe mooi het is, wil ik er zeker eens heen gaan. Super inspiratie! Ik kijk er al naar uit.

  • Elsa
   13 juli 2021 / 12:16 pm

   Ja is echt de moeite waard. De stad is echt authentiek. Ik vond het bijzonder mooi. Echt de moeite waard om er naar toe te gaan. Gr. Elsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?