Welke verftechniek gebruiken om een muur te verven?

Welke verftechniek gebruiken om een muur te verven

Of je nu je woning wilt opknappen of dat je nieuwe inspiratie wilt opdoen met een likje verf. Welke verftechniek voor je muur je ook kiest, voorbereidend werk is een absolute noodzaak. In deze blog geven we tips voor het voorbereiden van een kamer alsmede verftechnieken. Zodat bij het schilderen de laatste verflaag er zo glad mogelijk uitziet.

 

Kamer gereed maken

Afdekkingen van stopcontacten, raambekleding en schakelplaten verwijderen. Begin met het verwijderen van alles uit de kamer dat je kunt. Dit omvat meubels, stopcontactafdekkingen, gordijnen, schakelplaten van de lichtschakelaars, ventilatieopeningen. Alles dat tijdens het schilderen in de weg kan zitten. Bedek items die te groot of te zwaar zijn om te verplaatsen met hangdoeken.

Bedek de vloer met canvas hangdoeken. Zorg ervoor dat je hangdoeken over de vloer spant om druppels en gemorst materiaal op te vangen. Vermijd indien mogelijk vouwen in het midden van het hangdoek, omdat je er gemakkelijk over kunt struikelen. Vouw in plaats daarvan het hangdoek tegen de muur.

 

Muren egaal maken

Vul spijkergaten of deuken met een plamuurmes. Voordat je zelfs maar een blik verf opent, moet je de muren oplappen. Ga eerst met je handen over de muren om eventuele ruwe of oneffen oppervlakken te vinden. Schraap vervolgens alle losse verf of smurrie van de muur met de punt van het plamuurmes. Gebruik vervolgens de kolf van het plamuurmes om een deuk over het reparatiegebied te maken. Breng ten slotte muurvuller aan op de reparatie. Laat het drogen voordat je het glad schuurt.

Bedek randen en oppervlakken naast de muren met schilderstape. Breng het eerst aan langs de bovenkant van de muren waar ze het plafond raken. Wanneer het plafond is geverfd, breng je het aan langs de rand waar het de muren raakt. Breng schilderstape aan langs de vloer waar deze de plinten raakt en langs de muren waar ze de rand raken.

Lees ook eens onze blog over hoe je jouw muur in je woonkamer mooi kunt decoreren.

 

Verftechnieken voor de muur

Verftechnieken voor de muur

Hieronder volgen enkele van de meest populaire schildertechnieken. Ze variëren in moeilijkheidsgraad van eenvoudig tot meer geavanceerd, maar er is iets voor elke smaak en stijl.

Veel van de volgende technieken hebben betrekking op een product dat “glazuur” wordt genoemd. Glazuur is een transparante laag die meestal een oppervlak bedekt en is beschikbaar voor latexverf en verf op oliebasis. Veel van de volgende technieken omvatten echter het mengen van het glazuur met het blik verf. Zorg ervoor dat je eerst het plafond schildert.

 

Antiek

Antiek maken is een muurschilderingtechniek voor diegenen die de voorkeur geven aan de versleten en verweerde look. Breng eerst een grondlaag aan op de muur. Dompel vervolgens met een rechte verfkwast de borstel in de verf waarbij je de meeste verf in het blik terugveegt. Breng met de vochtige borstelharen de verf aan in verticale penseelstreken. De lichte, ongelijke textuur geeft de muur een versleten look.

 

Dambord patroon

Net als strepen, omvat het controleren van een muur twee of meer kleuren en het zorgvuldig aanbrengen van schilderstape. Na het coaten van de muur met de basislaag, leg je het ontwerp zorgvuldig uit met schilderstape. Dit in verticale en horizontale delen. Vervolgens breng je de contrasterende kleuren aan in diagonale patronen, wat resulteert in een dambordpatroon als je de tape verwijdert.

 

Kleur wassen

Kleur wassen is een muurschilderingtechniek die de kamer een rustieke, verouderde uitstraling geeft. Bij het wassen van kleuren worden de muren geverfd met een basiskleur. Vervolgens laat je de muren drogen waarna je lukraak verflagen aanbrengt die met een glazuur zijn verdund. Dit doe je met een grote borstel. Deze techniek creëert zowel diepte en textuur als kleurvariaties in de muur.

 

Crackle

Crackle is een verfmethode die wordt bereikt met behulp van crackle-medium (een heldere substantie die reageert met de toplaag). Deze techniek creëert een gebroken, ongelijke textuur op een muur, waardoor deze een verouderde, antieke uitstraling krijgt. Om deze look te bereiken, breng je een basislaag halfglanzende verf op de muur aan voordat je craquelé medium aanbrengt. Ten slotte breng je snel de toplaag aan, zodat deze kan reageren met het craquelé medium.

 

Ombre

Ombre is een techniek waarbij je ten minste drie kleuren kiest en deze op de muur mengt. Je gaat als basislaag het lichtst over de hele muur gaan schilderen. Vervolgens gaan ze naar de volgende lichtste kleur. Je schildert ze in het midden en mengt de kleur met een penseel in het lichtere gedeelte. Vervolgens herhaal je het proces met de donkerste kleur. Dit meng je in het middelste gedeelte om een verloop van boven naar beneden te creëren.

 

Gevormde of patroonrollen

Voor degenen die een bepaald patroon of textuur op hun muren willen, probeer te experimenteren met een patroonroller. Deze speciale rollers zijn meestal van rubber, maar ze werken op dezelfde manier als een typische verfroller. Je stopt de roller in de verfbak en brengt vervolgens de textuur in één lange rol aan. Dit doe je om het patroon op de muur te creëren. Deze rollen worden geleverd met houtnerfontwerpen, richels, gekraak, lijnen en nog veel, veel meer ontwerpen.

 

Met doek schilderen

De techniek van het rollen van vodden omvat het aanbrengen van een grondlaag verf op de muur. Vervolgens gebruik je een gedraaide doek over het oppervlak rollen. Meestal wordt de gedraaide doek beladen met verf van een andere kleur. De rimpels en plooien van de stof creëren een semi-patroon en textuur op de muur.

 

Sponsen

Sponsen is een populaire techniek voor het schilderen van muren waarbij een zeespons wordt gebruikt. Zo breng je een contrasterende glazuur aan op een basislaag. Na het aanbrengen van de grondlaag breng je de verf aan met een vochtige zeespons. Hierbij wordt de muur met een deppende beweging gecoat. Het contrast tussen de basiskleur en de met glazuur gemengde verf zorgt voor een gladde, zachte textuur.

 

Sjablonen

Als het op eenvoud aankomt, wordt het niet veel eenvoudiger dan een sjabloon gebruiken voor een ontwerp of patroon. Beginnend met een verse basislaag, gebruikt je  stencils en verf in een contrasterende kleur of tint. Zo kun je op de basislaag, met een rolhoes, kwast of spuitverf patronen en ontwerpen creëren.

 

Gestreept

Een andere glazuurtechniek omvat het schilderen van de muur met een basislaag en het aanbrengen van een toplaag. Terwijl de toplaag nog nat is, sleep je een borstel met harde haren door het glazuur. Hierbij werk je in lange, consistente bewegingen van de bovenkant van de muur naar de onderkant. Na elke streek reinig je de borstel en begint opnieuw. Dan overlap je de laatste laag lichtjes, waardoor een stofachtige textuur ontstaat die de basislaag blootlegt.

 

Strepen

Strepen is een van de meest gebruikte technieken voor het schilderen van muren. Bij deze schildermethode kies je twee (of meer) kleuren om een afwisselend patroon te creëren. Eerst breng je  de lichtere kleur aan als basislaag en laat het drogen. Eenmaal droog, gebruik je voorzichtig schilders tape om rechte, gelijkmatige lijnen op de muren te maken. Je schildert vervolgens tussen de tape en verwijdert deze na droging, waarbij scherpe, contrasterende strepen achterblijven.

Volg:
Redactie
Redactie

De redactie van Elsarblog.com publiceert wekelijks de mooiste en meest originele DIY ideeën. Daarnaast schuwen we onderwerpen zoals Lifestyle, Fashion, gezondheid en reizen niet :) Veel plezier.

Find me on: Twitter | Instagram | Facebook

Delen:

1 Reactie

  1. Gemma
    9 januari 2023 / 4:39 pm

    Gave technieken om de muur te kunnen verven. Vooral het ombre effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?